Kontaktirajte nas

Svaki je korisnik osjetljiv kada je riječ o sigurnosnim aspektima pohrane podataka i rada usluga IT-a u oblaku, to je sasvim prirodno.

Korisnici žele razumjeti zašto mogu biti sigurni da će Deutsche Telekom zadovoljiti njihove potrebe za sigurnošću.Trebali biste si postaviti sljedeća tri ključna pitanja o sigurnosti IT-a u svojoj organizaciji.

Jeste li u dovoljnoj mjeri zaštitili prostoriju u kojoj se nalaze Vaši poslužitelji ili podatkovni centar? Kakva je ta zaštita u odnosu na ono što nude veliki pružatelji usluga u oblaku?

Vrlo je vjerojatno da pružatelj usluga kao što je DT ima više resursa, znanja i iskustva od Vaše organizacije kada je riječ o izgradnji i funkcioniranju suvremenih sigurnosnih tehnologija.

Vjerujete li da vlastitom infrastrukturom za IT i internim kompetencijama možete spriječiti povrede sigurnosti i špijuniranje?

U Deutsche Telekomu ne dopuštamo trećim stranama nikakav uvid u naše sustave zaštite niti dopuštamo korisnicima fizički pristup ili posjete podatkovnim centrima DT-a u kojima su smještene naše usluge u oblaku. Zapravo uživamo visoku razinu povjerenja svojih korisnika jer već desetljećima osiguravamo izuzetno sigurne telekomunikacije i usluge IT-a organizacijama svih veličina i iz svih sektora. U stvari smo zamijetili da mnogi korisnici navode sigurnost kao glavni razlog prelaska na našu infrastrukturu u oblaku.

Postoje li bilo koje usluge IT-a koje biste željeli držati odvojenima od svoje lokalne infrastrukture?

Čak se i financijske institucije i društva iz drugih sigurnosno osjetljivih sektora sve češće odlučuju odreći se svojeg internog IT-a jer im se uslugama u oblaku omogućuju smještaj kolaboracijskih stranica i razmjena podataka s trećim stranama izvan vlastitih prostorija. U tom slučaju mi djelujemo kao sigurno neutralno područje.

Oblak i telekomunikacije – savršeni par

Ako se odlučite premjestiti svoju infrastrukturu za IT u cijelosti ili djelomično na oblak, imajte na umu da povezivanje ima ključnu ulogu u kvaliteti usluga u oblaku. Nažalost, mnogi pružatelji usluga u oblaku uvelike ovise o javnom internetu kojim se korisnicima osigurava pristup vlastitim uslugama. Time se ne nude nikakva jamstva u pogledu brzine i sigurnosti.

Savjet:
kada odabirete pružatelja usluga, posebnu pozornost posvetite vrsti veze koju nudi za pristup oblaku.

Činjenica da smo telekomunikacijsko društvo bitna je za sigurnosni aspekt kao cjelinu jer je povezivanje naše temeljno poslovanje – to je ono u čemu smo najbolji. DT ima ogromnu prednost u odnosu na ostale pružatelje usluga u oblaku jer može ponuditi sigurne privatne podatkovne linije poduprte SLA-om od vrata do vrata i od korisnika do oblaka.

Lanac blokova: tehnologija koju valja pratiti

Društva koja pružaju usluge u oblaku i društva koja se koriste ili razmišljaju o korištenju uslugama u oblaku trebala bi posebno pratiti razvoj jedne tehnologije: lanca blokova („blockchain”). Platforma koja se pojavila s virtualnom valutom bitcoin smatra se tehnologijom koja je dovela do najvećeg narušavanja ne samo u financijskom sektoru, već u svim gospodarstvima i društvima u cjelini. Njome bi se moglo revolucionirati pitanje povjerenja u infrastrukturu u oblaku u budućnosti.

bitcoin-blockchain-lanac-blokova

Izvor: blog.blockchain.com

Kako funkcionira?

  • Lanac blokova djeluje kao registar distribuiranih informacija koji se jednako kopira na veliki broj računala i čiji se integritet zaštićuje kriptografijom.
  • Nijedno pojedinačno tijelo ne upravlja lancem blokova, već je za odobrenje svake promjene potreban konsenzus distribuiranih i međusobno povezanih subjekata. Iz tog mu se razloga može bezuvjetno vjerovati.

Što to znači?

  • U budućnosti će se standardne usluge IT-a kao što su računalstvo, mreže i pohrana moći graditi u skladu s načelima lanca blokova.
  • Oblak koji se temelji na lancu blokova mogao bi time postati supersiguran subjekt kojem se može vjerovati i koji može pohraniti čak i najosjetljivije podatke.

Bez obzira na to koliko će se brzo tehnologijom lanca blokova uvesti te potencijalno prijelomne promjene, ne može se poreći da smo već ušli u doba oblaka. Mnogim je korisnicima možda potrebno određeno vrijeme da se naviknu na ideju gubitka kontrole nad svojom hardverskom ili softverskom infrastrukturom, ali sve je teže zanemariti motivirajuće čimbenike kao što su fleksibilnost, agilnost i, bez sumnje, viša razina sigurnosti. U međuvremenu će DT nastaviti činiti sve što je u njegovoj moći kako bi svoju viziju oblaka pretvorio u stvarnost i ostao vrijedan povjerenja koje ste mu ukazali.

Autor: Miroslav Pikus,
stručnjak za ICT u području usluga u oblaku, Slovak Telekom

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.