Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Kako jedan odvjetnički ured koristi moderna tehnološka rješenja u svom poslovanju?

Kada bi morao odabrati jedan segment digitalnog svijeta kojeg bi se odrekao kada bi na to bio prisiljen, uspješan zagrebački odvjetnik bio bi, kaže, na teškim mukama. Brzo je zaboravio kako je izgledao njegov posao prije nego što su internet, pametni telefoni, računala i cloud preuzeli svijet. Nema toga što ne koristi u poslovanju, ističe.

Ukratko, koristim apsolutno sve alate koji olakšavaju komunikaciju s klijentima, i meni i njima. A kad kažem sve, mislim doslovno sve: telefon, e-mail, SMS, glasovne poruke, WhatsApp, Viber, Skype… S nekima čak i faks, premda ja koristim digitalnu verziju, dakle, sve faksove šaljem i primam preko računala ili pametnog telefona – navodi.

Budući da u posljednje vrijeme puno komunicira s inozemstvom, moderna sredstva komunikacije neizmjerno mu olakšavaju život.

Jako puno radim s Kinom, s tvrtkama koje ulaze na tamošnje tržište, ali i kineskima koje žele doći u našu regiju. Oni su još napredniji u komunikaciji pa koristim njihove aplikacije. Oni, recimo, jako koriste voice mail, to im je sasvim normalno, jedni drugima šalju po desetke poruka dnevno, što je, kad pogledate, puno jednostavnije nego tipkati. Glasovne su se poruke nama, pak, zbog razlike u vremenskoj zoni pokazale kao odlično rješenje. Pošaljem što trebam, oni odgovore kad ih čuju i onda pošalju meni – objašnjava zagrebački odvjetnik.

Naravno, jednako je važna i komunikacija unutar ureda. Dvoje ih je u kancelariji, a ukupno koriste četiri pametna telefona i tri laptopa. Prijenosna računala čak nisu ni kupili, nego ih unajmljuju, što im je puno jednostavnije jer tako imaju brojne prednosti. Uvijek im je na raspolaganju najsuvremenija oprema, ne moraju se sami brinuti oko informatičke podrške, nego je imaju na raspolaganju od 0 do 24, 365 dana u godini, a posebno mu se sviđa to što je na računala instalirana takozvana udaljena administracija, tako da tehničari sve nadogradnje mogu obavljati preko clouda.

Vrhunska tehnologija i pouzdan internet nešto su bez čega uopće ne možemo poslovati i to smatram normalnim. Više ne mogu zamisliti radni dan na Officeu 365 i cloudu jer više nema one beskonačne razmjene neke Word datoteke po sto puta, dok ne bude ispeglana do kraja. Svatko sjedne za svoj laptop, gdje god da se nalazimo, uđemo u dokument, svatko upisuje svoje ili se nadopunjujemo, dajemo komentare jedan drugome i začas smo gotovi. Sve je pohranjeno na sigurnom, back up se radi automatski pa se ne moram brinuti ni za to, a dosad nisam primijetio da nisam mogao spremiti neki dokument jer je bio prevelik – objašnjava.

A budući da, kao i svaki drugi odvjetnički ured, samo mali dio vremena provode u kancelariji, bez mobilnog interneta bili bi, smatra, izgubljeni. Ovako cijelo svoje poslovanje može nositi u aktovci i gdje god otvori laptop, ured je tu. Usto, nema potrebe da zapošljavaju tajnicu, dodaje, jer su on i kolega neprestano dostupni preko bilo kojeg od sredstava komunikacije.

Puno smo na terenu, na sudu, u gruntovnici, na sastancima. Čim uhvatim deset minuta vremena, otvorim laptop ili samo smartphone i pregledam sve novo što se dogodilo, odgovorim na mailove, iskomuniciram sve ostalo što trebam i nastavljamo dalje. Super je i što je mobilni internet najčešće još brži od fiksnog – kaže odvjetnik.

Nedavno su on i kolega odlučili pokušati smanjiti troškove knjigovodstva, pa su uzeli i program za ERP (Enterprise Resource Planning), odnosno informatički sustav koji im je omogućio da svu kontrolu poslovanja imaju u tom jednom računalnom programu.

Da sam znao da je tako jednostavno, napravio bih to odavno. Račune, fakture, narudžbenice, vođenje knjiga, obračun PDV-a, obračun naših plaća… baš sve imamo u tom programu i sve se obavlja u samo nekoliko logičnih koraka. Program je došao s predlošcima svih dokumenata koji su nam trebali, samo smo prilagodili ono što je nama bilo potrebno i nastavili raditi s tim – objašnjava vlasnik odvjetničkog ureda iz Zagreba.

Moja top tri rješenja

 Pantheon ERP

Office 365

 Cloud fax

Izvor: Tportal.hr

 

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.