Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Tehnologija iz dana u dan postaje sve naprednija, zato dobro razmislite u što se isplati uložiti, a što će vam uskoro biti nepotrebno.

Znamo da zvuči smiješno, ali čak i danas postoje ljudi koje cijelo poslovanje odrađuju tipkajući na mašinama, uz povremenu pomoć korektora i oštrila za olovke. S obzirom da čitate ovaj članak, to vjerojatno niste vi, ali svakako ne škodi obratiti pozornost u što ulažemo teško stečeni novac. Te iste pisaće mašine nekad su bile smatrane ultra modernom tehnologijom, a s obzirom na brzinu kojom se svijet razvija to bi se sutra moglo dogoditi s bilo kojim gadgetom u vašem vlasništvu. Prije se razmatralo je li nam tehnologija uopće potrebna, s obzirom na visoke troškove internet prometa i male kapacitete pohrane podataka, a o sigurnosti, tj nepostojanju iste, da ne govorimo. Danas se razglaba o terabajtima koji su nam na rapsolaganju i stupnju zaštite kojeg želimo – vremena se itekako mijenjaju. Kako onda odlučiti što doista trebamo?

kako-donijeti-odluku-o-nabavi-tehnologije-1

Analiza stvarnih troškova kao dobar početak

Za početak razmotrite koliko biste stvarno uložili u određenu opremu ili softver koji mislite da vam treba. Jedno računalo primjerice može koštati nekoliko tisuća kuna, no ne zaboravite da uz njega još idu i troškovi održavanja, kao i programi koji ga pokreću. Znaju li vaši zaposlenici uopće raditi na tim programima? Hoće li vam podaci koje sad imate biti dostupni u novom virtualnom okruženju? Zahtijeva li vaše poslovanje korištenje programa koje pokreće napredna grafička kartica ili je potreban brži procesor? Sve su to stvari o kojima morate razmišljati unaprijed, jer biste u suprotnom sebi mogli napraviti medvjeđu uslugu. Ako vam procjene ne idu najbolje, možda je bolje za početak se odlučiti na najam informatičke opreme, koju po potrebi jednostavno možete zamijeniti, a održavanje je uključeno u cijenu najma. Lako je pretjerati kada ste prvi put suočeni s takvom odlukom, pa kada shvatite vam obični fax uređaj možda i ne treba uz mogućnost te iste cloud usluge, uređaj jednostavno možete vratiti bez da razmišljate što sada s njim. Svidi li vam se rad na uređajima koje unajmljujete, tu je uvijek i opcije da je kupite, ukoliko zaključite da vam se to više isplati.

Možda vam se čini rasipnički svim zaposlenicima plaćati mobilne uređaje i pretplatu, no ako analizom zaključite da vam je važno da ti isti zaposlenici mogu odgovarati na službene mailove i izvan radnog vremena, perspektiva vam se odmah mijenja. Taj brzi odgovor u noćnim satima možda bi vašem poduzeću mogao donijeti znatan prihod od novog posla koji inače ne biste dobili da čekate do jutra. Trošak koji zaposlenik pritom napravi koristeći taj mobitel povremeno i u privatne svrhe, u ovom se slučaju čini opravdanim i isplativim. Nisu sva poduzeća ista, zato uzmite u obzir sve specifičnosti vašeg poslovanja.

 kako-donijeti-odluku-o-nabavi-tehnologije-2

Proučite konkretnu korist nabave ICT opreme

Možda nabava nove opreme nije vaša izričita želja, ali zbog određenih okolnosti nemate previše izbora. Primjerice, zbog zakonskih promjena postali ste obveznik fiskalizacije i sada razmatrate koju i kakvu fiskalnu blagajnu nabaviti. Ukoliko svoj posao obavljate u uredu, ali i na vanjskim lokacijama, zašto ne bi pojednostavnili i uštedjeli vrijeme nabavkom prijenosne fiskalne blagajne? U tom slučaju ne morate se vraćati u ured kako bi dovršili transakciju, već sve možete obaviti na licu mjesta. Ako ste još sezonac, blagajnu možete uzeti i platiti točno onoliko koliko vam treba (a napravite li to do 30.6. koštat će i samo jednu kunu). Dodatna korist u ovom slučaju može biti i to što Hrvatski Telekom od vas traži podatke o prodajnim mjestima i šalje ih Poreznoj upravi, te unosi FINA certifikat (sve što zakon, u stvari, zahtjeva od vas), a podržana je i naplata karticama. Uzevši u obzir sve navedeno, ova se investicija itekako isplati.

office-365-timski-radOsim ako ne želite riskirati posljedice povrede zakona, vaši će radnici trebati i legalni, licencirani softver. Osim ako ne koristite mašinu s početka teksta, velika je vjerojatnost da će vam svakodnevno trebati program za uređivanje teksta, čitanje i slanje mailova, izradu prezentacija… Ovdje također možete uštedjeti odabirom Office 365 paketa, koji nudi sve što trebate po cijeni povoljnijoj od one koju biste dobili nabavom pojedinačnih programa. Licenca se plaća u mjesečnim naknadama, bez ugovorne obveze, a jedna licenca može se koristiti i na 5 različitih uređaja. Plaćate onoliko koliko koristite, a uvijek imate i korisničku podršku i pomoć.

Pratite trendove

Najnoviji model mobitela ili laptopa možda ima odlične mogućnosti i vrhunsku grafičku karticu, no vodite li sezonski obrt prijevoza, je li vam doista potreban? Postoji razlika između praćenja trendova zato da se pokažete svijetu i onoga da se doista informirate o najboljim izborima za sebe i svoje poslovanje.

ICT akademija odlično je mjesto za upoznavanje sa svim zahtjevima i izazovima moderne tehnologije, a ondje možete proučiti i konkretne studije različitih ICT rješenja za različite vrste poslovanja. Dok vam akademija više pomaže u tehničkom smislu, prateći članke na BizIt.hr blogu uvijek možete biti u tijeku sa svim modernim načinima poslovanja, pročitati savjete stručnjaka ili se jednostavno inspirirati za sljedeći poslovni pothvat.

U svakom slučaju, znanje i informacije najbolji su alati kojim se možete služiti u izgradnji svog poslovnog carstva, bez obzira na njegovu veličinu ili broj zaposlenih.

Nadzor kretanja vaših zaposlenika može vam se činiti pretjeranim, no ako uzmete u obzir da se oni koriste automobilima koje plaća vaša firma, trošeći gorivo na vaš račun i u vrijeme u koje su plaćeni da rade za vas, možda bi trebali ponovno razmisliti. U ovom slučaju usluge poput Cloud Nadzor vozila mogu vam uštediti popriličan novac. Iako se na prvi pogled čini kao tek ulaganje u softver (te poneki hardver koji se ugrađuje u sama vozila), u konačnici to ulaganje može donijeti višestruke uštede. Statistike kažu da se primjenom ove usluge bilježi 20% manje prometnih nesreća, a uštedi se čak 15% goriva više, što su dovoljni razlozi da je u svojoj strategiji razvoja koristi čak 45% kompanija.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.