Kontaktirajte nas

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2016. otvorena je stota punionica za električna vozila u Republici Hrvatskoj, i to u Svetom Ivanu Zelini.

Na Dan planeta Zemlje, 22. Travnja 2016., grad Sveti Ivan Zelina pridružio se uglednom društvu gradova koji su osigurali javno dostupnu punionicu čime se daje dodatni poticaj za nabavu i korištenje električnih vozila.HT-ova mreža punionica od srpnja 2015. do danas omogućila je više od 100.000 ‘zelenih’ kilometara krajnjim korisnicima električnih vozila.

Više aktualnih “zelenih” statistika:

  • Na ukupni promet otpada 26 posto, a od tog postotka samo na cestovni promet otpada 17 posto štetnih emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji.
  • Upotrebom električnih vozila znatno se smanjuju emisije CO2 jer se za pogon ne koriste fosilna goriva (op.a. ukoliko ta električna energija dolazi iz obnovljivih izvora).
  • Prema nekim projekcijama do 2020. na cestama će biti od 10 do 20 milijuna električnih i hibridnih vozila.

Mreža električnih punionica Zagrebačke županije sastoji se od 13 punionica instaliranih u devet gradova. Po jedna električna punionica instalirana je u gradovima Sveti Ivan Zelina, Dugo Selo, Ivanić Grad, Sveta Nedjelja, Vrbovec, Zaprešić, Samobor i Jastrebarsko, dok Velika Gorica broji pet električnih punionica. Mreža je povezana sa sustavom nacionalne mreže punionica za električna vozila Hrvatskog Telekoma, koji omogućava pristup krajnjim korisnicima putem jedinstvene T-RFID kartice.

 

Gdje mogu pronaći pregled svih javno dostupnih punionica?

Pregled svih javno dostupnih punionica, trenutačnih statusa i detaljnih korisničkih uputa dostupan je na portalu www.puni.hr, jedinstvenoj regionalnoj eRoaming platformi koja povezuje preko 300 punionica na području RH i susjedne Slovenije. Za pristup svim punionicama iz portfelja HT-a dovoljno je zatražiti personaliziranu T-RFID karticu, slanjem korisničkog zahtjeva na e-mail e-mobility@t.ht.hr.
Kako koristiti punionicu? Upute za korištenje možete pronaći i na linku.

karta-punionica-za-električna-vozila

Foto: Karta punionica električnih vozila

Projekt je sufinanciran od strane Zagrebačke županije, Gradova i Fonda za zaštitu okoliš i energetsku učinkovitost

„U ovaj projekt ušli smo s interesom i željom da moderniziramo prijevoz na području Zagrebačke županije te istovremeno pridonesemo smanjenju emisija ugljikova dioksida, povećanju energetske učinkovitosti, te očuvanju okoliša i smanjenju buke. Ovime pokazujemo da aktivno promišljamo o budućnosti. Cilj nam je do kraja 2016. godine sufinancirati izgradnju i stavljanje u rad e-punionica u svih naših 9 gradova te 3 općine“ izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić nadodavši kako mu je “želja da Zagrebačka županija postane vodeća hrvatska županija na području e-mobilnosti i izgradnji pametne infrastrukture“.

Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec izjavio je: „Uključili smo se u projekt E mobilnost iz više razloga. Osnovni cilj je poticanje građana na nabavu i korištenje električnih vozila, ali Sveti Ivan Zelina je i odlično prometno pozicionirana pa prilikom ljetne sezone očekujemo da će mnogima ova punionica biti dodatni razlog da na putu do svoje željene destinacije stanu nakratko i u Zelini. Nama je to prilika da im prezentiramo turističku ponudu i vjerujem da kada vide ljepote našeg kraja, probaju naše specijalitete i vina, da će se odlučiti ponovno vratiti.“

„Fond je prepoznao važnost kreiranja održivog prometnog sustava i u svojim smo programima zato nastojali obuhvatiti više aktivnosti povećanja energetske učinkovitosti u prometu. U protekle dvije godine smo samo za takve projekte osigurali oko 73 milijuna kuna. Sufinancirali smo nabavu 1500 električnih i hibridnih vozila s 50 milijuna kuna, dok smo 24 milijuna osigurali za projekt Zelena linija kojom se potiče energetska učinkovitost u prometu u sklopu nacionalnih parkova i parkova prirode. S još 8 milijuna kuna smo podržali sustave gradskih bicikala, električne bicikle, pametne semafore te oko 20 punionica, među kojima je i ova koju danas otvaramo u Zelini“ rekao je Filip Brkljača iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Današnjim svečanim otvorenjem stote punionice u Svetom Ivanu Zelini obilježavamo pet godina e-mobilnosti u Hrvatskoj. Hrvatski Telekom, kao tehnološki lider i partner jedinica lokane samouprave i privatnih investitora, pravovremeno je prepoznao nepovratan trend dekarbonizacije urbane mobilnosti te je u suradnji s industrijskim partnerima omogućio jedinu potpuno povezanu i najbrojniju mrežu električnih punionica, koja se sastoji od 40 javno dostupnih punionica, smještenih u 18 hrvatskih gradova. HT-ova mreža punionica od srpnja prošle godine do danas omogućila je više od 100.000 ‘zelenih’ kilometara krajnjim korisnicima električnih vozila“, naglasio je Dino Novosel zadužen za projekt e-mobility u HT-u.

Korisnici električnih vozila usluga punjenja na mreži punionica Zagrebačke županije do daljnjega mogu koristiti bez naknade. Radno vrijeme svih punionica Zagrebačke županije je od 0 do 24.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.