Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Za europske banke koje su ugrožene novim konkurentima otvorena sučelja za programiranje aplikacija (API-ji) mogu biti strategija i platforma s pomoću kojih mogu iskoristiti vlastite snage na tržištu i inovacije u području financijskih tehnologija služeći se otvorenim API-jima i prilikama za usluge platnog prometa koje im se sada otvaraju na temelju nove Direktive o uslugama platnog prometa.

Banke diljem Europe suočavaju se s teškim dvostrukim izazovom: sve većom regulacijom u području zaštite potrošača s jedne strane i konkurentskim pritiscima poduzeća koja se bave financijskim tehnologijama i drugih nebankarskih poduzeća s druge strane. Tehnološki divovi kao što su Apple, Google i Amazon iskorištavaju snagu svojeg brenda kako bi stvorili vlastite ekosustave za nove financijske sustave s proizvodima kao što su Apple Pay, Google Wallet i Amazon Payment.

U međuvremenu povećanje broja platformi za skupno financiranje (crowdfunding) i pozajmljivanje u ravnopravnim partnerstvima (peer-to-peer) kao što su LendingClub i Kickstarter predstavlja izazov za tradicionalne bankarske odnose u maloprodaji. A negdje daleko na obzoru nazire se i najveća prijetnja, bitcoin.

Ali banke bi trebale shvatiti da mogu iskoristiti strukturne prednosti koje imaju: veliku bazu klijenata i dobar ugled, osobito među tradicionalnim korisnicima.  Banke isto tako imaju na raspolaganju stručnjake koji mogu općenito bolje ocijeniti kreditni rizik od nebankarskih konkurenata.  Iako su konkurenti možda usredotočeni na tehnologije kako bi razvili analitiku kojom će ispuniti obećanje velikih podataka, banke i dalje mogu biti u prednosti jer posjeduju veliku količinu potencijalno vrlo vrijednih informacija o financijskoj povijesti i profilima svojih klijenata. U dodatnoj su prednosti i zahvaljujući tome što upravljaju prekograničnim stabilnim sustavima plaćanja.

U situaciji u kojoj se banke suočavaju s navedenim konkurentskim izazovima na snagu je stupila regulacija o otvorenim sučeljima za programiranje aplikacija u području bankarstva, u Europi općenito poznata kao nova Direktiva o uslugama platnog prometa (PSD2). Njezin je cilj osnažiti potrošače i potaknuti tržišno natjecanje. Njome je bankama omogućeno da se pozicioniraju tako da mogu sudjelovati u rastućem tržištu digitalnih usluga za treće strane, i to zahvaljujući novoj tehnologiji u obliku otvorenih API-jeva. Tom je tehnologijom omogućen i rast banaka koje mogu u potpunosti iskoristiti prednosti nove Direktive o uslugama platnog prometa.

Jednostavno rečeno, otvoreni je API paket javno dostupnih alata za upravljanje komunikacijom među aplikacijama i njihovom interakcijom. U praksi bi digitalna platforma za otvorene uslužne financijske aplikacije nalikovala trgovini aplikacijama u kojoj se nudi supermarket provjerenih aplikacija, a sve bi one postale novi izvor prihoda za banke. Uključivale bi pametnu izradu budžeta, mikroplaćanja, maloprodajna plaćanja za programe lojalnosti, pa čak i burze bitcoina. Na takvim tržištima aplikacija aplikacije banaka mogle bi imati konkurentsku prednosti zahvaljujući kompetencijama i disciplini banaka u upravljanju rizicima i infrastrukturi platnog prometa, popraćenima uvidima koje bi banke mogle steći iz strojnog učenja na temelju svojih objedinjenih podataka o korisnicima.

Izvrstan primjer takvog trenda jest berlinski FinLeap. Oglašavajući se kao „graditelj poduzeća za financijsku tehnologiju”, iskoristili su priliku i izgradili ovlaštenu banku čijim se uslugama mogu koristiti novonastala poduzeća. Rezultat je banka pod nazivom SolarisBank koja na tržištu nastupa kao „tehnološko poduzeće s bankarskom licencijom”, što je oznaka kojoj danas teže mnoge banke. Ona nudi „bankarstvo kao uslugu”, odnosno standardno rješenje kojim se poduzeća koja se bave financijskim tehnologijama mogu odmah služiti.

Svaka europska banka trebala bi u najmanju ruku provesti stratešku istraživačku inicijativu kako bi utvrdila kako iskoristiti svoje snage u području korisničke baze i kreditnog rizika i pretvoriti ih u snažno polazište na, prema predviđanjima, stabilnom digitalnom tržištu financijskih usluga u Europi u skladu s novom Direktivom o uslugama platnog prometa.

Autorica: Gabriella Csanak, viša stručnjakinja na industriju, Odjel za financijske usluge, T-Systems Mađarska

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.