Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Aplikacije za putovanja i pomoć na cesti ne štede samo vrijeme i živce, već uvelike doprinose sigurnosti za volanom.

Vožnjom u svakodnevnom okruženju već smo naučili sve što nam je potrebno za ugodan boravak na cesti. No kada je u pitanju putovanje izvan te zone komfora, ponekad je bolje pripremiti se na sve što nas može snaći unaprijed. Nitko ne zamišlja idealno putovanje kao neprestano gledanje karte koja često završi okrenuta u krivom smjeru, a statistika kaže da se najviše svađa tijekom obiteljskih putovanja dogodi upravo u automobilu tijekom snalaženja u novom okruženju.

Parking, na primjer, predstavlja jednu od većih muka svih vozača, a gradovi koji gledaju u budućnost takve stvari rješavaju implementacijom sustava za pametno parkiranje, koji vam pomaže pronaći slobodno mjesto u što kraćem vremenskom roku. Uz podršku Hrvatskog Telekoma tehnologije poput ove zaživjet će u gradovima diljem Hrvatske pod imenom Smart City.

No dok se to ne dogodi dobra priprema rješava većinu problema. Tako recimo ukoliko posjedujete električni automobil, poželjno je na vrijeme doznati gdje ga sve možete napuniti. Prema nekim projekcijama do 2020. na cestama će biti od 10 do 20 milijuna električnih i hibridnih vozila, a na Puni.hr može se pronaći preko 300 lokacija za njihovo punjenje na području Hrvatske i Slovenije.

Male hand and smartphone

Aplikacije za pametne telefone koje olakšavaju život na cesti

Kada ste na cesti, mobilne aplikacije su ne samo dobrodošlo, već praktično i neizbježno rješenje. U nastavku donosimo aplikacije koje će vam boravak na cesti učiniti lakšim, sigurnijim, a često i jefitnijim iskustvom.

PUTNI ANĐEOPlay Store, AppStore

Instalacijom ove aplikacije nikad više nećete reći da putujete sami. Ona vas prati dok god vozite, te na temelju promjene brzine, buke u vozilu i drugih parametara detektira prometnu nezgodu i samostalno šalje poziv dežurnom kontakt centru ORYX Asistencije. Ukoliko ne demantirate nesreću u roku nekoliko sekundi, centar šalje poziv hitnim službama dajući im sve potrebne informacije kako bi vam pomogli. Vožnju možete podijeliti s osobom po svom izboru koja sve može pratiti i na digitalnoj karti putem e-maila ili SMS-a. Zato pošaljite roditeljima ili bračnom partner link i ne riskirajte 500 kuna kazne (ili nešto još gore) zbog telefoniranja.

—> Vezani članak: Putni anđeo: prometna aplikacija koja spašava živote

HAK MOBILNA APLIKACIJAPlay Store, AppStore

mParking, popis najbližih benzinskih postaja s aktualnim cijenama goriva i navigacijom do istih, te preko 15 tisuća interesnih točaka samo je dio onoga što nudi ova domaća aplikacija. Pomoću nje možete „zapamtiti“ lokaciju svog parkiranog automobila, pregledati cijenu cestarine ili stanje na cestama, a najvažnija prednost je olakšano traženje usluge pomoći na cesti. Aplikacija sama odašilje vašu lokaciju kako bi vas pomoć što prije pronašla, a sadrži i planer putovanja i popis lokacija radara.

POLICIJA ZAUSTAVLJAPlay Store, AppStore

Od sada možete na još jednostavniji način saznati gdje vaš čekaju policijske patrole. Policija zaustavlja aplikacija prikuplja podatke sa popularnih Policija zaustavlja facebook stranica i šalje obavijesti direktno na vaš uređaj.

GOOGLE MAPS – Play Store, AppStore

Najpopularnija virtualna karta na svijetu nezaobilazni je dio ove liste. Ukoliko imate dovoljno data prometa na raspolaganju možete je koristiti tijekom cijelog putovanja, što unutar Hrvatske i ne predstavlja veliki problem, no čim prijeđemo granicu većina nas odustaje od surfanja bez potpore besplatnog WIFI signala. Google je riješio taj problem tako da možete željene dijelove mape preuzeti za korištenje u offline modu. Karte koje ste „skinuli“ ostaju na vašem uređaju maksimalno mjesec dana ukoliko ih u međuvremenu ne obnovite, a omogućavaju vam i korištenje glasovne navigacije, zato se pripremite na vrijeme.

HEREPlay Store, AppStore

Ako niste obožavatelj Google proizvoda, Here je trenutno među trenutno najpopularnijim aplikacijama za navigaciju. Najveća mu je prednost to što u potpunosti može raditi bez internet veze – preuzmete karte za preko 100 zemalja i možete ih koristiti čak i uz glasovnu navigaciju. Odnedavno podržava i biciklističke rute.

PARKOPEDIAPlay Store, AppStore

Ova parking enciklopedija obuhvaća 52 zemlje i otprilike 38 milijuna parking mjesta. Pretragu slobodnih mjesta možete vršiti po parametrima načina plaćanja, udaljenosti od trenutne lokacije, natkrivenosti.. a kada pronađete svoju idealnu poziciju odmah dobijete i navigaciju do odredišta. Širenju baze pomogli su i sami korisnici, tako da ona raste iz dana u dan. Odlično za snalaženje u nepoznatom gradu, ali imajte na umu da vam je ipak potrebna internet veza za pretragu u realnom vremenu.

OBD CAR DOCTORPlay Store

Kada se nalazite dalje od svog mjesta prebivališta ili u drugoj zemlji, posjet automehaničaru u slučaju kvara na elektronici vjerojatno će vas koptati i vremena i novaca. Zato su sve popularnije aplikacije poput ove pomoću koje možete riješiti manje greške na računalu vašeg automobila. Naravno za korištenje istih trebali bi imati automobil koji to podržava. Konkretno za ovu potreban vam je bluetooth adapter koji se spoji na automobil, a osim „popravaka“ možete iščitati i različita izvješća o potrošnji.

WAZEPlay Store, AppStore

Prometne informacije u realnom vremenu – zajednica urednika i korisnika svake minute osvježava ovu aplikaciju kako bi korisnici znali gdje su najveće gužve, zastoji, radovi, radari ili nesreće. Nakon zadavanja odredišne adrese, korisnici voze s aktivnom aplikacijom i time pasivno pridonose informacijama o prometu i stanju na cestama, dok mogu i aktivno doprinositi dijeljenjem prijava. Uvijek možete doznati najbolje i najgore vrijeme za krenuti na put na određenu lokaciju.

TOM TOM SPEED CAMERASPlay Store

Aplikacija koja prati kojim putem se krećete i na vrijeme vas obavještava o kontroli brzine na vašoj putanji. Javlja vam i kada većom brzom nailazite na promet koji se odvija sporo, a njegovoj točnosti pridonose i sami korisnici koji dojavljuju (ili potvrđuju) trenutne lokacije kamera. 

MYCAR LOCATOR FREE Play Store

Ako ste jedan od onih koji uvijek zaboravi gdje parkira, ova će aplikacija pamtiti umjesto vas. Poslije će vas sigurno dovesti natrag do vašeg ljubimca i zapamtit će koliko dugo ste parkirani na tom mjestu. Možete zabilježiti i vaš hotel ili druge lokacije koje su vam trenutno bitne, a do kojih će vam poslije trebati upute. Jednostavno za korištenje i funkcionalno.

Kako optimizirati svoje poslovanje i smanjiti troškove voznog parka i goriva? Bavite se  distribucijom i logistikom, prodajom, servisnim uslugama, prijevozom? Želite pratiti svoja vozila na terenu, njihovu brzinu i smjer kretanja? Želite saznati koriste li se vaša vozila izvan radnog vremena? Onda je aplikacija Cloud nadzor vozila za vas!

Isprobajte aplikaciju

Pogledajte kako izgleda rad u aplikaciji:

1 komentar

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.