Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Dubrovnik je postao T-City, prvi inovativni, testni i referentni Smart City centar Hrvatskog Telekoma. 

Kraj mjeseca ožujka bio je iznimno važan za Dubrovnik, njegove građane, ali i za sve brojnije turiste koji dolaze u ovaj povijesni grad.

Dubrovnik je s Hrvatskim Telekomom potpisao ugovor o suradnji u sklopu projekta svoje kandidature za titulu Europske prijestolnice kulture 2020., čime je dobio tehnološkog partnera u projektima koji mijenjaju budućnost grada. Prvi takav pilot-projekt je ‘Dubrovnik Smart Street’ na Obali Stjepana Radića, najpametnija ulica u Hrvatskoj i regiji, koja je svečano otvorena u ponedjeljak i koja na jednome mjestu uvodi više povezanih informacijsko-komunikacijskih rješenja koja podižu kvalitetu života u gradu.

Markus Wissmann, Andro Vlahušić, Davor Tomašković i Saša Kramar

Lider dugoročnih društvenih promjena

Naime, pametni grad (smart city) je onaj grad koji koristi digitalne tehnologije ili informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) kako bi se pojačala kvaliteta i izvedba urbanih usluga, kako bi se smanjili troškovi i potrošnja resursa te kako bi učinkovito i aktivno uključili svoje građane i posjetitelje grada.

Pametna ulica u Dubrovniku jest pilot-projekt vrijedan više od 1,5 milijuna kuna i dio je sveobuhvatnog projekta ‘Dubrovnik Smart City’. Tako je Dubrovnik postao T-City, prvi inovativni, testni i referentni Smart City centar Hrvatskog Telekoma.

„Dubrovnik je svjetski turistički biser, jedinstveni grad-muzej, a s projektom Dubrovnik Smart City i Hrvatskim Telekomom kao tehnološkim nositeljem projekta postaje i grad budućnosti. U Dubrovnik ćemo s ponosom dovoditi domaće i strane partnere, predstavljati im tehnološke inovacije i rješenja koja međusobno povezana mijenjaju kulturu življenja i unapređuju kvalitetu života građana. Ovim iskorakom u poslovanju jasno želimo pokazati da HT nije samo tehnološki lider, već i lider društvenih promjena u Hrvatskoj“, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković.

pametna-ulica-dubrovnik-2

Uspješno završena IP migracija

Hrvatski Telekom je treći telekom u Europi koji je uspješno završio projekt IP migracije, čime su ostvareni bitni infrastrukturni preduvjeti za implementaciju pametnih rješenja i daljnji razvoj.

 “Izuzetno smo ponosni da svjedočimo lansiranju hrvatske prve Pametne ulice u Dubrovniku. Deutsche Telekom radi na nekoliko inicijativa diljem Europe s našim partnerima u području pametne rasvjete, smart parkinga i WiFi implementacije, kako bi predstavili naše ‘smart city’ kapacitete utemeljene na našoj snažnoj integriranoj paneuropskoj mreži”, poručio je Ralf Nejedl, stariji potpredsjednik prodaje i razvoja poslovanja u Deutsche Telekomu, koji je također prisustvovao otvorenju.

pametna-ulica-dubrovnik-3

Integracija različitih rješenja i aplikacija

Pametna ulica je pilot projekt koji predstavlja sinergiju niza ICT rješenja. Tehnološki temelj Pametne ulice u Dubrovniku je CISCO digitalna platforma, koja je otvorena, nadogradiva, sigurna i koja nudi mogućnost integriranja različitih rješenja i aplikacija. Pametnu ulicu odlikuju javna rasvjeta s multifunkcionalnom senzorskom mrežom uz različite tehnologije pristupa, od optičkih linkova i 4G mreže do wi-fi mreže, zahvaljujući kojoj građani i posjetitelji Dubrovnika od sada, na lokaciji ovog Pilota, imaju besplatan bežični pristup internetu velike brzine i propusnosti (50 Mbit/s). Dio Pametne ulice predstavlja i prometno rješenje koje kamerama prepoznaje prometne prekršaje, a u ulici je prvi put u svijetu postavljena i inovativna parkirna tehnologija, koja će automatski prepoznavati vozila i bez kontaktno vršiti naplatu parkiranja, i koja će pored smartphone aplikacije, putem digitalnih panela informirati vozače u realnom vremenu o stanju zauzeća parkinga u Pametnoj ulici ali i u cijelom Dubrovniku. Važan dio povezanih rješenja u ulici je i nadzor i kontrola okoliša koji će omogućiti vrlo korisne informacije koje do sada nismo mogli niti pojmiti.

„Pametna rješenja primijenjena u ovoj ulici izravno rješavaju svakodnevne problema građana, poput gužva u gradu i traženja parking mjesta, što podiže kvalitetu života u Dubrovniku, uz ostvarivanje energetskih i financijskih ušteda za Grad. Nastavljamo raditi na sveobuhvatnom projektu Dubrovnik Smart City, u strateškoj suradnji s Hrvatskim Telekomom, kojim bismo pametna rješenja proširili na cijeli Dubrovnik“, izjavio je gradonačelnik Andro Vlahušić.

Ostali partneri Hrvatskog Telekoma u realizaciji projekta su Combis, Sensity, Zumtobel, RAO, Mobilisis, SmartSense, Elektroteam i mnogi drugi. HT neprestano širi mrežu partnera i u nju uključuje renomirane domaće tvrtke i startupe koji mogu kvalitetno pridonijeti razvoju ovog tehnološkog okvira.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.