Kontaktirajte nas

Enio, bečko društvo koje upravlja mrežama za punjenje električnih vozila, koristi se infrastrukturom Deutsche Telekom za M2M s ciljem optimizacije rada stanica za punjenje svojih klijenata.

U energetskom sektoru komunikacijom između strojeva (M2M) mogu se revolucionirati poslovni procesi te uštedjeti vrijeme i novac kako potrošača tako i pružatelja usluga uz istodobno povećanje cjelokupne energetske učinkovitosti zajednica. Enio, bečko društvo koje upravlja mrežama za punjenje električnih vozila, koristi se infrastrukturom Deutsche Telekom za M2M s ciljem optimizacije rada stanica za punjenje svojih klijenata.

Potrošnja energije i upravljanje resursima ključna su pitanja zaštite okoliša koja podliježu sve strožim propisima, osobito u Europi, u okviru globalnih nastojanja da se ograniče klimatske promjene. U skladu s izvješćem SMARTer2030 Globalne inicijative za e-održivost (GeSI), primjenom pametnih rješenja za ICT emisije ugljika mogle bi se smanjiti za do 20 %.
Jedan su od primjera tih rješenja pametna brojila, koja bi se, prema trećem energetskom paketu koji je Europski parlament odobrio 2009. godine, trebala uvesti u 80 % europskih kućanstava do 2020. godine. Prednosti pametnih brojila za korisnike dobro su poznate jer brojni domovi i poduzeća već danas štede na računima za energiju praćenjem i, ako je to potrebno, prilagodbom svojih potrošačkih navika.

Međutim, za pružatelje energije i operatore distribucijskog sustava pametna brojila samo su još jedan aspekt pametne električne mreže budućnosti. Izgradnja pametnih mreža ne potiče se samo propisima, već i financijski: puno se učinkovitije može upravljati električnim mrežama koje su opremljene pametnim brojilima, senzorima i komunikacijskim sustavom. Na primjer, nadzorom ponude i potražnje u stvarnom vremenu omogućuje se dinamično određivanje cijena i uravnoteženje opterećenja, čime se povećava profitabilnost mreže. Nadalje, opremanjem mreže komponentama za M2M omogućuju se prepoznavanje i lociranje pogrešaka prije nastanka prekida u radu, identifikacija mogućih krađa energije i automatsko reagiranje na promjene u ponudi i potražnji, čime se gubici energije svode na najmanju moguću mjeru. Osim toga, pametne su mreže od ključnog značaja za omogućavanje primjene niskougljičnih tehnologija kao što su proizvodnja energije iz obnovljivih izvora i električna vozila.

punionica za električne aute Split

M2M-om se pokreće e-mobilnost

Zapravo, Međunarodna agencija za energiju (IEA) predvidjela je da bi sektor prometa do 2050. godine mogao biti odgovoran za 10 % globalne potrošnje električne energije zbog znatnog povećanja broja električnih vozila.

Već se sada rastući broj vlasnika električnih vozila oslanja na pristup učinkovitoj infrastrukturi za punjenje te je na temelju uobičajenog ponašanja potrošača vidljiva tendencija nastanka situacija u kojima svi trebaju napuniti svoja vozila u isto vrijeme. Veliki broj električnih vozila čije se baterije istodobno pune u uredskim parkirališnim garažama ili u domovina vlasnika doveo bi do nastanka opasnosti od preopterećenja električne mreže. Prema Planu za pametne mreže koji je izradio IEA, u tom bi slučaju od koristi mogla biti tehnologija pametne mreže, kojom se omogućuje strateška provedba punjenja kada je potražnja niska ili kada je proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora visoka.

Enio pametno upravlja stanicama za punjenje vozila

Enio, bečko društvo za izradu softverskih rješenja, odlučilo se preteći trend i ponuditi rješenje za pametno upravljanje stanicama za punjenje električnih vozila, čak i ako se priključuju na konvencionalnu električnu mrežu. Enio se služi platformom za M2M i povezivanjem M2M-a društva T-Mobile Austria kako bi operatorima stanica za punjenje omogućio kontinuirano upravljanje stanicama za punjenje, kontrolu izlazne količine energije i prosljeđivanje relevantnih informacija o njihovoj raspoloživosti i lokaciji korisnicima. „Kako bismo u najvećoj mogućoj mjeri iskoristili svoj softver i korisnicima pružili potrebne informacije, bio nam je potreban komunikacijski sustav kao osnova koja bi ujedno bila u skladu s našim strogim zahtjevima u pogledu privatnosti i sigurnosti podataka,“ izjavio je Friedrich Vogel, glavni direktor društva Enio. „Zbog toga smo odabrali infrastrukturu za M2M T-Mobilea.“

Omogućeno tehnologijom Deutsche Telekoma

ETSwebom, softverskim rješenjem društva Enio, operatorima se omogućuje komunikacija sa stanicama za punjenje, pristup njihovim podacima i njihovo upravljanje iz jedinstvenog kontrolnog centra. Stanice za punjenje opremljene su SIM karticama T-Mobilea za M2M, kojima se podaci pokretnom mrežom prenose na centraliziranu kontrolnu platformu. Na platformi se zatim korisnicima osigurava pristup informacijama o statusu iz pojedinačnih stanica za punjenje i omogućuje im se praćenje potrebne izlazne snage za svaku od njih. Uz centralno upravljanje stanicama, omogućeno je i brzo i ciljano odgovaranje na poruke o pogrešci. Tim se softverskim rješenjem, u kombinaciji s tehnologijom Deutsche Telekoma za M2M, omogućuje optimizacija upravljanja stanicama za punjenje i precizna prilagodba usluga punjenja potrebama korisnika, operatora i komunalnih poduzeća u svakom trenutku.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.