Kontaktirajte nas

Pametni gradovi ovaj epitet dobivaju zbog svog naprednog promišljanja i ulaganja u tehnologiju budućnosti. Pametno upravljanje otpadom jedna je od tih tehnologija koja olakšava život komunalnim radnicima, ali i građanima kod kojih potiče aktivnu ekološku svijet. U to se uvjerilo i nekoliko hrvatskih gradova koji se ponose ovom tehnologijom na svojim ulicama.

Makarska, Dubrovnik, Split i Koprivnica samo su neki od hrvatskih gradova koji su na svojim ulicama primijenili rješenja za pametno upravljanje otpadom, a upravo je Dubrovnik najbliže potpunoj digitalizaciji ovog sustava. Pomoću ugrađenih BigBelly kontejnera i sustava Hrvatskog Telekoma smanjili su broj pražnjenja kanti za otpatke za 88%, a učinkovitost u prikupljanju otpada iznosila je 90%. To konkretno znači da bi se vozila za pražnjenje kanti uputila na prikupljanje tek kada bi im sustav za to dao obavijest, pritom ne riskirajući da se dogodi pretrpavanje, ali ni uzaludan dolazak. Za turistički grad poput Dubrovnika to znači popriličnu uštedu, ali i povećanje učinkovitosti u sezoni kada grad obiluje ljudima, čime se povećava i količina otpada.

Kako funkcionira pametno upravljanje otpadom?

Jednom kada se ugrade odgovarajuće posude i kontejnere, u njih se stavljaju RFID čipovi koji očitavaju potrebne podatke. Smart waste senzori posebno su prilagođeni za praćenje popunjenosti kontejnera, neovisno o vrsti otpada. U kabinu vozila smješta se centralno računalo koje upravlja radom sustava, a služi za pohranu i prijenos svih podataka. Upravljački modul komunicira sa svim komponentama sustava i prosljeđuje informacije na centralno računalo, dok svjetlosna i zvučna signalizacija prate sve procese i obavještavaju korisnika o eventualnim greškama. Korisniku je dostupno i tipkalo za prijavu nepravilnosti, uoči li primjerice krivu vrstu otpada ili primijeti grešku u funkcioniranju sistema. Tu su još i RFID antene koje služe za očitavanje čipova smještenih u spremnicima, dok je za vozilu nedostupna područja moguće koristiti i ručni bežični čitač koji ima domet 70m od vozila.

Prednosti evidencije odvoza komunalnog otpada

Najočitija prednost ovog sustava je automatsko očitavanje. Potpuna automatizacija ne zahtijeva nikakav dodatan angažman komunalnih djelatnika. Provjera ispravnosti posude, kao i identifikacija pražnjenja, odvija se putem senzora, dok se podaci automatski upisuju u knjigovodstveni program korisnika. Prijenos svih podataka odvija se u realnom vremenu, a ukoliko dođe do nepravilnosti ili greške, vozač je u mogućnosti reagirati pritiskom na tipku. Ukoliko se korisnik nalazi na crnoj listi, ista će se učitati iz knjigovodstvenog servisa u program na vozilu, te obavjestiti korisnika. Pristup cloud aplikaciji moguć je s bilo koje lokacije u bilo koje vrijeme, a putem nje moguće je administrirati sve podatke. Zahvaljujući brzom prijenosu podataka, naplata je precizna i odvija se prema volumenu sakupljenog otpada i broju odvoza. Ništa manje važna je i činjenica da je cijeli sustav evidencije odvoza komunalnog otpada u potpunosti proizveden u Hrvatskoj, no u skladu sa svjetskim standardima kvalitete i sigurnosti.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.