Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Patras, treći grčki grad po veličini, pionir je zemlje u implementaciji komunikacijske tehnologije uskopojasnog interneta stvari (NB IoT). Tom se tehnologijom omogućuju nove usluge, kao što su pametno parkiranje i pametna rasvjeta, i pridonosi transformaciji Patrasa u pametan grad.

Grad Patras prvi je grad u Grčkoj i jedan od prvih u Europi koji u svojim rješenjima za pametan grad primjenjuje komunikacijsku tehnologiju uskopojasnog IoT-a. 

Cosmote, društvo kći Deutsche Telekom (DT) Grupe, pokrenuo je pilot-projekt u partnerstvu s gradom Patrasom. U ulici Patreos na postojećim parkiralištima postavljeni su specijalizirani senzori za pametno parkiranje, dok su u ulici Othonos-Amalias dodani senzori za pametnu rasvjetu. Na raspolaganju će sada biti mobilna aplikacija za parkiranje kojom se vozači navode do slobodnih parkirališta, čime se smanjuje zagušenje i poboljšava kvaliteta života građana. Slično tome, pametni rasvjetni sustavi prilagođavat će se različitim razinama svjetla u različito vrijeme dana i godine, čime se primjenom te komunikacijske tehnologije smanjuje potrošnja struje. Projektom su objedinjeni tehnologija Huaweija, OTS-ova aplikacija za pametno parkiranje, Kafkasovi LED rasvjeti sustavi i Flashnetovi pametni sustavi za upravljanje rasvjetom.

NB IoT-om podupiru se komunikacija velikog broj uređaja koji zahtijevaju niske pojasne širine, duboko prodiranje u zatvorenom i niska potrošnja energije. Tom se tehnologijom omogućuje povezivanje različitih uređaja uz do sada najniže troškove. Ona je s obzirom na kvalitetu i sigurnost daleko bolja od drugih komunikacijskih tehnologija koje se predlažu za primjenu u pametnim gradovima i internetu stvari. Deutsche Telekom potiče komercijalno širenje uskopojasnog IoT-a njegovom provedbom u osam zemalja tijekom 2017.: Grčkoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Austriji, Slovačkoj i Hrvatskoj.

Sve je počelo prošle godine s inicijativom Deutsche Telekoma za čvorište za razvoj prototipova za uskopojasni IoT, uz podršku hub:rauma u Krakovu, u kojoj je sudjelovao naš partner Flashnet. Programom se postojeći i potencijalni korisnici povezuju sa stručnjacima za IoT. DT im omogućuje da s pomoću baznih postaja za uskopojasnu IoT komunikaciju uživo u laboratoriju testiraju nove aplikacije i senzore. Uključeni start-upovi dobivaju izravan pristup tehnologiji i početnički paket koji se sastoji od najnovijeg hardvera i softvera kako bi im se omogućilo da iskoriste široko stručno znanje Deutsche Telekoma.

DT Grupa surađuje i s drugim europskim gradovima, na primjer Hamburgom i Dortmundom u Njemačkoj, kako bi ponudila rješenja za pametno parkiranje koja se temelje na NB-IoT-u.

Autor: Konstantinos Eleftherianos
Rukovoditelj za razvoj poslovanja, Marketing za poslovne korisnike, Cosmote

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.