Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Kupovina preko interneta skoro se po svemu izjednačila s onom tradicionalnom, pa tako i u načinima plaćanja – štoviše, online plaćanje nudi čak i više izbora.

Internet kupovina odavno je prestala biti ekskluziva velikih kompanija. Neovisno o veličini, svaki trgovac koji drži do svog brenda danas ima i vlastiti webshop. Udio internetskih kupaca u Hrvatskoj je od 2012. do 2014. godine narastao sa 16% na 22 %, a do 2020. trebao bi doseći čak 50%. Tri četvrtine korisnika koji su se odlučili na ovaj oblik kupovine kažu da je glavni razlog za to ušteda vremena, dok njih 58% to radi zbog izbjegavanja gužve u tradicionalnim trgovinama. Ono što mnoge još uvijek brine je sigurnost online kupovine, posebno kada se radi o kartičnom plaćanju. Istina, postoje web trgovine koje nude plaćanje pouzećem ili virmanom, ali jednostavnost i raširenost uporabe kartica je nemoguće ignorirati.

Što je točno Payment Gateway?

Payment gateway je u internet trgovini ono što je POS u “tradicionalnoj” kupnji – sustav koji posreduje između trgovca i banke te omogućuje sigurnu naplatu. Kada kupac dođe do dijela gdje se finalizira narudžba i vrši plaćanje, automatski je preusmjeren na payment gateway sustav gdje unosi svoje podatke. Provjera tih podataka obavlja se u realnom vremenu u nekoliko sekundi i kupac dobiva odgovor o (ne)uspješnoj realizaciji. S obzirom da se cijeli proces vrši unutar ovog sigurnog sustava, trgovac nema veze s podacima koje kupac upisuje niti se mora brinuti o njima.

sustavi-za-online-placanje

Kao trgovac, sami možete odrediti uvjete, te kreirati granice rata i koje je iznose moguće plaćati u obrocima.
Ova usluga, naravno, ima svoju cijenu, tako da osim postotka kartičnim kućama plaćate i korištenje cijelog sustava naplate.
No cijena je samo jedan od faktora pri odabiru idealnog payment gateway sustava.

  Koji sustav odabrati?

Priključenje, naknada za korištenje, provizija, vrste prihvaćenih kartica… S obzirom na vrstu vaše web trgovine i količinu prometa, potrebna je razmotriti sve parametre prilikom odluke.

CorvusPay
Daje besplatnu integraciju uz ugovor od 2 godine, plaća se 220 kuna mjesečno (za promet do 44.000 kn, nakon toga raste) plus naknada od 0,5% za svaku transakciju. Jednokratna plaćanja omogućena su za korisnike podržanih kartičnih brandova bilo kojeg izdavatelja u svijetu, dok su obročna plaćanja podržana za korisnike kartica izdanih od kartičnih kuća/banaka u Hrvatskoj. Podržavaju i plaćanje u stranim valutama.

WSpay
Priključivanje je besplatno, dok godišnja članarina iznosi 2.380 kuna bez obzira na iznos transakcija. Provizije po transakciji nema, osim za Maestro kartice (0,8%), a posebno povoljne uvjete imaju za male iznajmljivače.

e-ToMiTreba
Usluga RBA koja omogućava elektroničku trgovinu uz prihvat MasterCard i Visa kartica. Otvaranje korisničkog računa ne naplaćuje se, kao ni naknada za korištenje sustava, dok se plaća 5% provizije za svaku transkaciju bez obzira na iznos.

PencePay
Postoji od 2005. godine i ima odličan dizajn koji se može prilagoditi. Priključak se jednokratno plaća 950 kuna, dok je mjesečna naknada za korištenje sustava 200 kuna, a provizija po transakciji ovisi o ugovorenom modelu.

PayWay
Najbolji omjer uloženog i dobivenog – naknada za priključenje iznosi 1.000 kuna jednokratno, dok mjesečna obveza, ovisno o modelu iznosi 200 (uz proviziju od 1% ili maksimalno 5 kuna po transakciji) ili 2.000 kuna (bez provizije, tkz. flat rate model). Mogućeje odabrati poslovanje s više banaka, kao i prilagoditi izgled sučelja vlastitoj web stranici.

payment-gateway-sustavi-za-online-placanje

6 koraka do sigurne i praktične online kupovine

Prvi korak do realizacije Pay Way usluge je sklapanje ugovora s Hrvatskim Telekomom, a naplata kreće s aktivacijom usluge. Ugovor se potpisuje na neodređeno vrijeme i nema uvjetovanog roka.

Nakon toga sklapa se ugovor s bankom koja prihvaća kartično plaćanje, a tijekom cijelog procesa na raspolaganju su vam savjeti i vodstvo Pay Way tima.

Kada su svi ugovori sklopljeni, integrira se sustav, vrše testiranja i ispituje funkcionalnost.

Kartične kuće nakon uspješnog testiranja moraju odobriti produkcijske parametre.

Prebacivanje s testnog sustava u produkciju, događa se nakon odobrenja parametara, bez potrebe za ponovnom integracijom. Testni parametri ostaju dostupni kako bi uvijek mogli testirati svoje nove funkcionalnosti.

Nakon cijelog navedenog procesa slijedi uključenje po zahtjevu korisnika, kao i uključenje naplate.

webshop-karticno-placanje

Standardna ili direktna integracija – koju odabrati?

PayWay se na web stranicu može integrirati na dva načina, čiji odabir ne utječe na cijenu usluge – standardni i direktni. Izbor je vaš, ovisno o tome kome želite prepustiti kontrolu nad sigurnosti podataka.

Kod standardnog načina klijent se prebacuje na zaštićeni server, gdje na Pay Way sučelju upisuje autorizacijske podatke za plaćanje. Po ovoj metodi besplatno je osigurana sva potrebna zaštitu, a HT PayWay je odgovoran za sigurnost podataka. HT PayWay sučelje možete vizualno brendirati prema vašim željama, a osigurane su povratne veze između servisa.

Kod direktnog načina vaš klijent ostaje na vašem serveru, što znači da morate izraditi sučelje za naplatu, te ste odgovorni za sigurnost privatnih i autorizacijskih podataka. Ovom metodom omogućuje vam se potpuno brendiranje sučelja, praćenje klijenta, te direktna komunikacija s vašim bazama, skladištem, računovodstvom i drugim servisima koje koristite u svome poslovanju.

Neovisno o tome koji način odaberete, na raspolaganju vam je i izbor između automatskog terećenja kartica i onog s rezervacijom iznosa.

Upoznajte PayWay detaljnije

Sigurnost online kartičnog poslovanja

S obzirom da bi sigurnosni propust najviše naštetio njima, kartične su kuće ustanovile set pravila i standarda koji se moraju poštivati prilikom poslovanja s karticama. Ta pravila nazivaju se “Payment Card Industry Data Security Standard” ili skraćeno PCI-DDS. Ustanovljena su 2004. godine kako bi postojala univerzalna platforma za sprječavanje mogućih prijevara prilikom procesiranja informacija s kreditnih i debitnih kartica, a glavni ciljevi su uspostava sigurne mreže, zaštita informacija o vlasnicima kartica i kontinuirano unaprjeđenje sigurnosti na svim razinama.

Rizik prilikom uvođenja ove vrste naplate uvijek postoji, no sve strane uključene u proces kartične naplate, a tako i Payment Gateway sustavi, stavljaju sigurnost i zaštitu informacija kao svoj prioritet. S obzirom na jednostavnost uporabe i dostupnost, ne čudi činjenica da se danas na svim velikim web trgovinama ne može ni zamisliti nepostojanje kartične naplate. S obzirom da je samo prošle godine putem online kupovine napravljeno transakcija u vrijednosti čak 1,55 milijardi dolara bilo bi ludo (da ne govorimo i neisplativo) baviti se prodajom i propustiti sav taj promet, zar ne?

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.