Kontaktirajte nas

Hrvatski Telekom je realizirao suradnju s brojnim hrvatskim gradovima i privatnim investitorima i predstavio nova pametna rješenja za gradove u Hrvatskoj.

Hrvatski Telekom, u suradnji s Udrugom gradova, 9. je lipnja na Cresu organizirao poslovno događanje „Primjena pametnih rješenja za gradove u Hrvatskoj“, gdje su predstavnici privatnog sektora i lokalnih samouprava imali priliku informirati se o najnovijim pametnim tehnološkim rješenjima koja generiraju uštede lokalnim proračunima i podižu cjelokupnu kvalitetu života građana.

Saša Kramar, član Uprave HT-a za poslovne korisnike, tom je prigodom istaknuo kako HT, kao vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga na našem tržištu, promiče globalne tehnološke trendove. Među njima se ističe Smart City tehnološki okvir koji je u sklopu Interneta stvari jedno od strateških usmjerenja u budućem poslovanju kompanije.

„Hrvatski Telekom ulaže znatna sredstva u vlastitu mrežnu infrastrukturu, a putem pametnih pilot-projekata izravno sudjelujemo u transformacijskim promjenama koje pridonose razvoju lokalnih zajednica. Mi želimo biti kvalitetan partner u rješavanju problema gradova i regija, kroz suradnju s našom jedinstvenom mrežom partnera. Primijenjena pametna rješenja u lokalnim zajednicama stvaraju uštede u proračunima, čuvaju okoliš, podižu kvalitetu građana i pridonose stvaranju poduzetničke klime koja privlači nove investicije“- poručio je Saša Kramar.

Samo dio pametnih rješenja su, primjerice:

Implementacija ICT rješenja iz perspektive Grada Koprivnice predstavljena je na primjeru projekta digitalne i senzorski praćene evidencije odvoza komunalnog otpada popraćene e-računom kao optimalnim načinom naplate gradske usluge. Grad Dubrovnik približio je projekt pametne ulice kojim je postao prvi inovativni, testni i referentni Smart City centar HT-a te je izložena priča otoka Krka koji se razvija u smjeru da postane prvi Smart Island u Hrvatskoj.

Spoj interneta i Interneta stvari

Upravo su se na Krk idućeg dana uputili predstavnici HT-a, gdje su u općini Dobrinj demonstrirali jednostavnost korištenja električnih punionica kojih je čak 10 na otoku. Mreža punionica obuhvaća niz funkcionalnosti poput:

  • vidljivosti na vodećoj eRoaming platformi puni.hr,
  • mogućnosti rezervacije punjenja,
  • pristupa SMS-om i pametnom aplikacijom koja povezuje više od 40.000 lokacija u Europi,
  • specijalnog rješenja dojave nepravilnog parkiranja na poziciji za punjenje uz video nadzor lokacije te
  • slobodnog pristupa Internetu, kao i
  • zasebnog mjerenja potrošnje energije u realnom vremenu.

elektricna-punionica-na-Krku

Pored mreže punionica, u sklopu „Krk Smart Island“ projekta, u općini Dobrinj postavljena je najmodernija LED rasvjeta, u potpunosti opremljena senzorima i softverskom podrškom kojom upravlja tvrtka Ponikve. Rasvjeta nudi opciju rada na daljinu, dok sustav nadzire i potrošnju električne energije. Ista aplikacija senzorski promatra slobodna parking mjesta za punjenje elektro vozila i javlja informaciju u slučaju nepropisnog parkiranja. Sigurnost je dovedena na najvišu razinu primjenom najmodernijeg rješenja integriranog video-nadzora, u potpunosti neovisnog o priključku električne energije te opremljenog sustavom za dvosmjernu komunikaciju nadzornog centra s lokacijom. Istodobno je, u sklopu cjelovitog rješenja, omogućen i bežični pristup Internetu.

E-mobilnost se nametnula kao novi koncept mobilnosti, a Hrvatski Telekom se u Hrvatskoj pozicionirao kao inovator u ovom segmentu koji pruža cjelovitu uslugu e-punjenja.

Hrvatski Telekom je nakon provedenih razvojnih i testnih aktivnosti u razdoblju od 2012. do 2014. godine, u 2015. godini uspješno završio proces transformacije cjelovite ICT tehnološke platforme za e-mobilnost, iz razvojne u ranu komercijalnu fazu. Time se pozicionirao kao tržišni lider na brzo rastućem tržištu elektro mobilnosti u Hrvatskoj, jer zajedno sa svojim strateškim i lokalnim partnerima, trenutno jedini u Hrvatskoj nudi sveobuhvatna rješenja, od razine temeljne infrastrukture do konkretnih aplikacija.  

Tijekom prošle godine, na svim punionicama u Hrvatskoj koje su u portfelju HT-a, količina isporučene električne energije prelazi 12.000 kWh, što je dovoljno za čak 100.000 kilometara ‘zelenog’ dometa. Time je smanjena potrošnja naftnih derivata za više od 10.000 litara, a opterećenje na okoliš manje je za čak 8 tona emisija CO2.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.