Informacije
o privatnosti podataka

 

Hrvatski Telekom poseban naglasak stavlja na zaštitu vaših osobnih podataka.
Smatramo važnim obavijestiti vas koje osobne podatke prikupljamo, kako se oni
upotrebljavaju i kako možete utjecati na taj postupak.

U svakom trenutku možete otvoriti razinu s Postavkama kolačića kako biste uredili svoje preferencije.

Politika privatnosti

Izjava o privatnosti

Ova Politika privatnosti i kolačići odnosi se na prikupljanje i obradu osobnih podataka isključivo na web stranici GoDigital.

Tijekom izravnog kontaktiranja

U slučaju da se korisnik obrati Hrvatskom Telekomu putem e-maila formi dostupnih na mrežnim stranicama, Hrvatski Telekom će koristiti samo one podatke koji su dani svojevoljno te u svrhu komunikacije i pružanja odgovarajućih informacija na postavljeni upit. Upiti postavljeni putem e-maila  bit će uskladišteni u odgovarajućim sustavima u svrhu pružanja dodatne pomoći te poboljšanja korisničkog iskustva. Upiti se čuvaju 6 mjeseci i nakon toga se brišu, u slučaju da ne postoji privola za njihovu obradu ili ne postoji druga pravna osnova za čuvanje istih.

Tijekom registracije

Za registraciju za sudjelovanje u Programima partnerskih popusta, koristit ćemo samo podatke nužne za razlikovanje pojedinačnih korisnika, sprječavanje prevara te utvrđivanje identiteta osobe kao i za olakšavanje komunikacije s korisnikom (ime i prezime, ime tvrtke, OIB te e-mail)

U slučaju prijave za primanje marketinških poruka, koristit ćemo Vašu e-mail adresu za slanje relevantnih marketinških poruka kojima ćemo Vas redovito obavještavati o novostima u Hrvatskom Telekomu. Pravna osnova za slanje navedenih marketinških poruka, kao i za slanje promo kodova u svrhu partnerskih popusta je privola sukladno odredbi članka 6. stavka 1. Opće uredbe o zaštiti podataka.

U cilju provođenja ispravne registracije, primjerice kako bismo spriječili treće osobe da izvrše neautoriziranu registraciju u Vaše ime, predvidjeli smo postupak registracije za primanje marketinških poruka te za primanje promo kodova u obliku dvostrukog opt-ina, odnosno na način da je potrebno potvrditi registraciju nakon što Vam ista pristigne na Vašu e-mail adresu.

U slučaju potrebe za dokazivanjem davanja privole, pohranjujemo Vaše podatke za registraciju (primjerice e-mail adresu, datum i vrijeme registracije, odnosno potvrde opt-ina). Pravna osnova za pohranu navedenih podataka je legitimni interes sukladno odredbi članka 6. stavka 1. točke f) te članka 7. stavka 1. Opće uredbe o zaštiti podataka. Legitimni interes temelji se na obvezi dokazivanja davanja privole. Više informacija možete pronaći u dokumentu Informacije o obradi osobnih podataka GoDigital.

Podaci se čuvaju sve dok se korisnik ne odjavi s newslettera ili dok mu Hrvatski Telekom ne prestane slati marketinške poruke, odnosno dok za obradu postoji legitimni interes.  Korisnik u svakom trenutku može povući privolu za obradu podataka. Takvi podaci se brišu nakon najkasnije nakon 48 sati.

Kako se mogu odjaviti s liste primatelja marketinških poruka?

Možete povući privolu za primanje marketinških poruka Hrvatskog Telekoma u bilo kojem trenutku klikom na link za otkazivanje pretplate, a koji se nalazi na dnu svake marketinške poruke koju zaprimite.

Koji se podaci bilježe, kako se upotrebljavaju i koliko se dugo pohranjuju?

(a) Tehnička svojstva

Kada posjetite naše web-stranice, web-poslužitelj privremeno bilježi naziv domene ili IP adresu vašeg računala, datoteku (naziv datoteke ili URL) koju je zatražio klijent, http kod odgovora i web-mjesto s kojeg nas posjećujete.
Zabilježeni podaci upotrebljavaju se isključivo u svrhu zaštite podataka, osobito od pokušaja napada na našeg web-poslužitelja (članak 6. stavak 1. točka (f) Opće uredbe o zaštiti podataka). Njima se ne služimo za izradu pojedinačnih korisničkih profila niti te informacije dijelimo s trećim stranama. Takvi se podaci brišu najkasnije nakon sedam dana. Zadržavamo pravo analizirati anonimizirane zapise podataka u statističke svrhe.

(b) Dinamička često postavljana pitanja

Ako pri upotrebi često postavljanih pitanja postavite pitanje koje nije obuhvaćeno dostupnim odgovorima, od vas će se zatražiti da unesete svoju adresu e-pošte. Unesenu adresu e-pošte upotrijebit ćemo samo za slanje odgovora.

(c) Web-obrasci

Drugi osobni podaci, kao što su vaše ime i prezime, adresa, telefonski broj ili adresa e-pošte, neće se prikupljati, osim ako ste te informacije pružili dobrovoljno.

(d) Obrazac prijave

Pojedinosti o obrascu prijave opisane su u odjeljku 9. u nastavku.

(e) Tekstualno čavrljanje (chat)

Ako se služite tekstualnim čavrljanjem na web-mjestu kako biste se obratili Odjelu za usluge ljudskih resursa, nakon pokretanja takvog čavrljanja savjetniku za korisnike šalju se različite vrste informacija (članak 6. stavak 1. točka (a) Opće uredbe o zaštiti podataka). One uključuju, ali nisu ograničene na, temu odabranu na web-mjestu u pogledu koju trebate pomoć, verziju vašeg preglednika i verziju vašeg operativnog sustava. Osim toga, platforma za čavrljanje u redovitim vremenskim razmacima prenosi informacije o dostupnosti same usluge čavrljanja. Gumb za pokretanje tekstualnog čavrljanja na web-mjestu aktivira se odnosno deaktivira na temelju tih informacija. Pohranjujemo samo informacije o početku i završetku komunikacije u trajanju od sedam dana. Sadržaj čavrljanja ne pohranjuje se. Uslugu tekstualnog čavrljanja pruža naš partner LivePerson.

Kontrola podataka u slučaju upotrebe programskih dodataka za društvene medije i poveznica prema platformama društvenih medija

Određene web-stranice mogu imati gumbe za društvene medijske mreže (primjerice Facebook, Google, Instagram, Twitter, Pinterest, Xing i LinkedIn) koje možete upotrijebiti kako biste svojim prijateljima i članovima obitelji preporučili usluge Korporativnih komunikacija u Hrvatski Telekom d.d..

Kako biste zadržali potpunu kontrolu nad podacima, upotrijebljeni gumbi osiguravaju izravan kontakt između odgovarajuće društvene mreže i posjetitelja tek nakon što aktivno kliknete na gumb (rješenje prema načelu jednog klika).

Nakon aktivacije programskog dodatka za društvene medije ili upotrebe poveznica na piktogramu, isto tako u svrhu dijeljenja sadržaja (članak 6. stavak 1. točka (a) Opće uredbe o zaštiti podataka), sljedeći podaci mogu se proslijediti pružatelju usluga društvenih medija: IP adresa, informacije o pregledniku, operativni sustav, razlučivost zaslona, instalirani programski dodaci za preglednike (kao što je Adobe Flash Player), prethodno web-mjesto ako ste slijedili poveznicu (posrednik), URL trenutačnog web-mjesta itd. Sljedeći put kada posjetite web-mjesto, programski dodaci za društvene medije ponovno su deaktivirani prema zadanom načinu rada, čime se onemogućuje prijenos bilo kakvih podataka tijekom ponovljenog posjeta web-mjestu. Više informacija o programskih dodacima za društvene medije i o svrhama obrade podataka te druge informacije relevantne za privatnost možete pronaći u izjavama odgovornih društava o privatnosti podataka i u rješenju prema načelu jednog klika.

Hoće li se ocjenjivati moje navike korištenja, primjerice u svrhu oglašavanja ili praćenja?

Objašnjenja i definicije

Želimo da se s radošću služite našim web-stranicama te ostvarite koristi od naših sadržaja i usluga. Vaše navike korištenja analiziramo na temelju anonimiziranih ili pseudonimiziranih podataka, čime se vama omogućuje da pronađete sadržaje koji vas zanimaju, a nama da prilagodimo svoje web-stranice korisnicima. Mi ili društva koja smo ovlastili za obradu podataka stvaramo korisničke profile u mjeri u kojoj je to zakonom dopušteno. Te se informacije ne mogu izravno povezati s vama. U nastavku navodimo neke opće informacije o različitim svrhama. Kada se pri posjetu našem web-mjestu pojavi obavijest o kolačićima, možete prihvatiti ili odbiti njihovu upotrebu. Međutim, imajte na umu da se kolačići potrebni za pružanje web-usluge (vidjeti objašnjenje niže pod (a)) ne mogu odbiti.

Upravljanje oznakama (obvezno)

Za administriranje načina upotrebe alata na različitim web-stranicama našeg web-portala primjenjujemo upravljanje oznakama. U tu se svrhu za svaku stranicu određuje oznaka (tag). Sustav na temelju takve oznake utvrđuje alate koje bi trebalo upotrijebiti za predmetnu stranicu. Upravljanje oznakama može se osobito primijeniti kako bi se osiguralo da se alati upotrebljavaju samo ako je to potrebno.

Istraživanje tržišta / mjerenje dosega (na temelju pristanka)

Istraživanjem tržišta osiguravaju se statistički podaci o intenzitetu upotrebe web-mjesta i broju korisnika, zajedno s usporedivim brojkama za sve povezane usluge. Ni u jednom se trenutku ne utvrđuje identitet pojedinačnih korisnika. Vaš je identitet uvijek zaštićen.

(a) Obvezni kolačići

Obvezni su kolačići potrebni za navigaciju web-stranicama i upotrebu ključnih funkcija. Oni omogućuju osnovne funkcije. Upotrebljavaju se i za anonimnu evaluaciju ponašanja korisnika, što nam pomaže u kontinuiranom razvoju našeg web-mjesta za vas. Pravna osnova za obradu jest članak 6. stavak 1. točka (b) Opće uredbe o zaštiti podataka.

(b) Marketinški kolačići / preusmjeravanje

Ovi kolačići i slične tehnologije upotrebljavaju se kako bi se omogućio prikaz personaliziranog te stoga i relevantnog marketinškog sadržaja.
Marketinški kolačići upotrebljavaju se za prikaz relevantnog reklamnog sadržaja i mjerenje učinkovitosti naših kampanja. To se radi ne samo na web-mjestima Hrvatskog Telekoma d.d. već i na drugim web-mjestima oglašivačkih partnera (pružatelja usluga trećih strana). Navedena praksa poznata je i kao preusmjeravanje te se upotrebljava za stvaranje pseudonimnog profila interesa i aktivaciju relevantnog oglašavanja na drugim web-mjestima. Te se informacije ne mogu povezati s određenom osobom. S pomoću kolačića za marketing i preusmjeravanje prikazujemo vam relevantni reklamni sadržaj. Ako se odlučite za zabranu marketinških kolačića, i dalje će vam se prikazivati ista količina reklama, ali će one možda biti manje relevantne za vas. Pravna osnova za obradu jest članak 6. stavak 1. točka (a) Opće uredbe o zaštiti podataka.

Facebook

Na svojim se web-mjestima služimo uslugom Facebook Customer Audience i kodom Facebook Pixel kako bismo optimizirali oglašivačku ponudu, pod uvjetom da ste Facebooku dali relevantnu privolu. Dodatne informacije o tim uslugama Facebooka i informacijama o privatnosti društva Facebook Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Irska („Facebook”), možete pronaći na poveznici https://www.facebook.com/privacy/explanation.
Ako imate Facebookov korisnički račun, zadani Facebookov kolačić obavještava Facebook Pixel na našim web-mjestima o tome. Isti se kolačić upotrebljava i za prijenos prikupljenih podataka o upotrebi Facebooku u analitičke i marketinške svrhe. Izravno preko Facebooka možete provjeriti i/ili onemogućiti način na koji Facebook prikuplja, dalje obrađuje i upotrebljava te podatke.
Facebook Pixel jest JavaScript kod s pomoću kojeg se sljedeći podaci prenose Facebooku:

  • informacije o HTTP zaglavlju (uključujući IP adresu, informacije o web-pregledniku, lokaciju pohrane stranice, dokument, URL web-mjesta i korisničkog agenta web-preglednika, kao i mjesto i vrijeme upotrebe),
  • posebne podatke o pikselu, uključujući identifikacijsku oznaku piksela i podatke o kolačiću Facebooka, među ostalim identifikacijsku oznaku Facebooka (ti se podaci upotrebljavaju za povezivanje događanja s određenim Facebookovim oglašivačkim računom te za njihovu dodjelu korisniku Facebooka).

Prethodno navedena obrada podataka utječe samo na korisnike koji imaju Facebookov račun ili su pristupili stranici Facebookova partnera (pri čemu je postavljen kolačić). Prikaz reklama na stranicama (partnera) Facebooka na temelju usluge Customer Audience ne utječe ni na jednog korisnika koji nije član Facebooka.
Ako se identifikacijska oznaka Facebooka uključena u kolačić Facebooka može dodijeliti određenom Facebookovom korisniku, Facebook tog korisnika svrstava u ciljnu skupinu (Custom Audience) na temelju pravila koja smo mi propisali, pod uvjetom da su ona relevantna. Informacijama koje smo prikupili na taj način služe pri oglašavanju Hrvatskog Telekoma na stranicama (partnera) Facebooka.

Ako ne želite upotrebljavati kod Facebook Pixel, na Facebooku možete postaviti kolačić za isključivanje ili možete onemogućiti JavaScript u svojem pregledniku. Dodatne informacije i mogućnosti postavki za zaštitu osobne privatnosti u svrhu oglašavanja možete pronaći u Facebookovim smjernicama o privatnosti na https://www.facebook.com/ads/website_custom_audiences/

Tko je odgovoran za obradu podataka? Kome se trebam obratiti ako imam pitanja o privatnosti podataka u Hrvatskom Telekomu?

Voditelj obrade podataka jest Hrvatski Telekom d.d, Radnička cesta 21, 10000 Zagreb, Hrvatska. Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se našoj Korisničkoj podršci.

Koja su moja prava?

Imate pravo:

(a) zatražiti informacije o kategorijama obrađenih osobnih podataka, svrhama obrade, svim primateljima podataka i predviđenom razdoblju pohrane (članak 15. Opće uredbe o zaštiti podataka)

(b) zatražiti ispravak ili dopunu netočnih ili nepotpunih podataka (članak 16. Opće uredbe o zaštiti podataka)

(c) povući svoju privolu u svakom trenutku s učinkom u budućnosti (članak 7. stavak 3. Opće uredbe o zaštiti podataka)

(d) uložiti prigovor na obradu podataka na temelju legitimnih interesa, zbog svoje posebne situacije (članak 21. stavak 1. Opće uredbe o zaštiti podataka)

(e) zatražiti brisanje podataka u određenim slučajevima obuhvaćenima člankom 17. Opće uredbe o zaštiti podataka, posebno ako podaci više nisu potrebi u svrhe u koje su prikupljeni ili su nezakonito obrađeni ili ako ste povukli svoju privolu u skladu prethodno navedenom točkom (c) ili uložili prigovor u skladu s prethodno navedenom točkom (d)

(f) zahtijevati u određenim okolnostima ograničenje podataka ako brisanje nije moguće ili ako je obveza brisanja osporena (članak 18. Opće uredbe o zaštiti podataka)

(g) na prenosivost podataka, odnosno možete zaprimiti podatke koje ste nam pružili u uobičajeno upotrebljavanom i strojno čitljivom formatu, kao što je CSV, te možete, ako je to potrebno, prenijeti podatke drugima (članak 20. Opće uredbe o zaštiti podataka)

(h) podnijeti prigovor odgovornom nadzornom tijelu u pogledu obrade podataka.

Kome Hrvatski Telekom prosljeđuje moje podatke?

Izvršiteljima obrade, odnosno društvima koja smo angažirali za obradu podataka u okviru zakonom definiranog područja primjene, članak 28. Opće uredbe o zaštiti podataka (pružateljima usluga, agentima). U tom je slučaju Hrvatski Telekom i dalje odgovoran za zaštitu vaših podataka. Angažiramo društva osobito u sljedećim područjima: IT, prodaja, marketing, financije, savjetovanje, korisničke usluge, ljudski resursi, logistika i ispis.

Kooperacijskim partnerima koji na vlastitu odgovornost pružaju usluge za vas ili u vezi s vašim ugovorom s Hrvatski Telekomom. To je slučaj ako preko nas naručite usluge od tih partnera, ako date privolu za sudjelovanje partnera ili ako mi na temelju zakonske dozvole uključimo partnera.

Zbog zakonskih obveza: u određenim slučajevima imamo zakonsku obvezu dostaviti određene podatke državnom tijelu koje ih je zatražilo.

Gdje će se obrađivati moji podaci?

Vaši će se podaci u pravilu obrađivati u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama.
Ako se u izvanrednim slučajevima vaši podaci obrađuju i u zemljama izvan Europske unije (odnosno u trećim zemljama), to se čini samo uz vašu izričitu privolu ako je to potrebno kako bismo vam mogli pružiti usluge ili ako je tako propisano zakonom (članak 49. Opće uredbe o zaštiti podataka). Nadalje, vaši se podaci obrađuju u trećim zemljama sako ako je određenim mjerama osigurana prikladna razina zaštite podataka (primjerice odlukom Europske komisije o primjerenosti ili prikladnim jamstvima; članci 44. i sljedeći Opće uredbe o zaštiti podataka).

Posljednja izmjena informacija o privatnosti podataka: 2. rujna 2021.