Kontaktirajte nas

Hrvatski Telekom postavio prvu e-punionicu na parkiralištu jednog restorana u Hrvatskoj, koji je tako odlučio uštedjeti na troškovima dostave te svojim gostima omogućiti punjenje električnih automobila. Time je ovaj restoran postao prvi u Hrvatskoj s javnom e-punionicom.


Punionice na kojima vlasnici električnih vozila mogu puniti svoje električne „limene ljubimce“ nisu rezervirane samo za velike shopping centre, hotele, benzinske postaje ili gradove. Priključak za punjenje električnom energijom moguće je postaviti i na parkiralištima manjih objekata kao što su, primjerice, restorani.

Dokaz tome je i nedavno postavljena punionica ispred prvog restorana u Hrvatskoj koji se odlučio na pružanje ove usluge. Riječ je o restoranu i pizzeriji 4M u Petrijancu, mjestu koje se nalazi na glavnoj magistrali prema Sloveniji, a udaljeno je osam kilometara od Varaždina. Vlasnik ovog restorana istinski je poduzetnik koji zna da nove tehnologije znače nove i bolje mogućnosti.

Kako restoran i pizzerija 4M nudi uslugu dostave svojih jela na kućnu adresu, vozila kojima se vrši dostava u prosjeku prijeđu 400 kilometara dnevno. Stoga se vlasnik odlučio modernizirati uslugu i nabaviti dva električna vozila za potrebe dostave te u sklopu parkirališta postaviti e-punionicu, za što se obratio Hrvatskom Telekomu kao lideru na području e-mobilnosti na domaćem tržištu.

Hrvatski Telekom spremno se odazvao pozivu te postavio e-punionicu s dva priključka na parkiralištu restorana i pizzerije 4M. Na njoj će se električna vozila kojima se vrši dostava puniti od ponoći do 4 sata ujutro, a tijekom dana će komercijalna usluga punjenja biti na raspolaganju gostima restorana i ostalim usputnim vozačima. Punjenjem svojih vozila restoran planira uštedjeti na troškovima dostave, a gosti restorana, kao i ostali vozači električnih vozila, dobivaju još jedno mjesto na kojem ih mogu puniti.

„Ovo je izvrstan primjer da e-punionice nisu rezervirane samo za velike poslovne subjekte. Dobro je da se u Hrvatskoj otvaraju i ovakve, manje punionice jer je Hrvatskoj potrebno što više mjesta za punjenje električnih vozila, što pruža dodatni poticaj njihovom korištenju i nabavci“, kazao je ovom prilikom Dino Novosel, voditelj programa e-mobilnosti u Hrvatskom Telekomu.

Važno je naglasiti i to da, čak i kad se usluga počne naplaćivati, trošak jednog punjenja električnog vozila višestruko je jeftiniji od troška naftnih derivata – za prelazak 100 km trošak punjenja električnog vozila je u prosjeku 3 puta manji od troška dizela te čak 4 puta manji od troška benzinca.

„Nadamo se da će i ostali restorani, ali i drugi privatni poduzetnici, uvidjeti prednosti otvaranja e-punionice u sklopu svojih parkirališta te tako značajno uštedjeti i omogućiti ovu uslugu onim gostima koji imaju električna vozila. Hrvatski Telekom pruža cjelovito rješenje postavljanja e-punionica i njihovo puštanje u rad po načelu ključ u ruke i u najkraćem mogućem roku, a korisnici sami odlučuju žele li naplaćivati uslugu punjenja ili je ponuditi besplatno“, dodao je Dino Novosel.

Ulaganje u električna vozila za potrebe dostave na početku iziskuje veća sredstva negoli u slučaju klasičnih vozila, ali uz vlastitu privatnu e-punionicu već nakon nekoliko godina investicija se isplati te troškovi dostave postaju manji a tvrtka počinje ostvarivati uštede. Riječ je o sjajnoj prednosti za sve restorane i slične ugostiteljske objekte koji pružaju mogućnost dostave, a ujedno imaju i parkiralište. Poticanjem korištenja električnih vozila ujedno se pruža značajan doprinos unaprjeđenju okoliša jer se pritom ne onečišćuje zrak kao što je to slučaj s običnim vozilima.


S više od polovice e-punionica postavljenih u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom dokazano je najpouzdaniji partner tvrtkama na području e-mobilnosti, spajajući ih s novim mogućnostima koje su im zahvaljujući suvremenim tehnologijama dostupne već sad.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.