Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Svaki projekt migracije poslovanja u oblak trebao bi započeti odgovaranjem na sljedeća pitanja: Koje su prednosti od računarstva u oblaku za moje aplikacije? Koji je moj cilj i kako ga mogu ostvariti? Otkuda krenuti?

Živimo u vrijeme oblaka. Ekonomija razmjera povezana s računarstvom u oblaku omogućit će učinkovitije IT usluge te će stvoriti i potpuno nove mogućnosti za njihovu funkcionalnost, razvoj i rad. Mnoge organizacije spontano migriraju na tehnologiju u oblaku, njihova odluka o tom koraku obično je motivirana samo jednim čimbenikom, poput dotrajalog poslužitelja. Iako to nužno nije loše, ipak bi bilo bolje razviti sustavniji pristup. Svaki projekt prve migracije u oblak trebao bi započeti odgovaranjem na sljedeća pitanja: Koje su prednosti od računarstva u oblaku za moje aplikacije? Koji je moj cilj i kako ga mogu ostvariti? Otkuda krenuti?

Prvi korak: Procijenite prednosti

Dobra strategija migracije u oblak počinje pozornom analizom prednosti koje oblak donosi. Prvo, trebali biste provjeriti trenutačno stanje svojeg hardvera i softvera, aplikaciju po aplikaciju. Zadovoljava li uvjete dostupnosti, sigurnosti i radnog učinka? Rezultira li trenutačno poslovanje unutar poduzeće velikim problemima ili znatnim troškovima? Polazeći od svojih nalaza, razmislite o tome koje su prednosti migracije u oblak za svaku pojedinačnu aplikaciju.

Brojne su prednosti računarstva u oblaku za IT usluge. Omogućuje dinamičnu alokaciju resursa te se može brže mjeriti, podržavajući tako organizacijsku agilnost. Eliminira potrebu za većim IT ulaganjima te znatno smanjuje ukupan trošak vlasništva (TCO). Pružatelji u oblaku nude bolju sigurnost i dostupnost u usporedbi s resursima, iskustvom ili čak vremenom koje većina organizacija ima za samostalan razvoj. Nadalje oblak čini IT troškove mnogo transparentnijima te ima pozitivan učinak na okoliš jer je obično mnogo energetski učinkovitiji od sustava u prostorijama. Sve ove potencijalne vrijednosti oblaka treba uzeti u obzir i, idealno, brojčano iskazati.

Oblak transformira IT usluge, i više

Uspješnost vašeg prvog koraka u oblaku ovisi i o tome kako odlučite uključiti se u oblak. Jednostavno ponovno smještanje virtualnih poslužitelja po principu „jedan za jedan” zahtijeva malo truda, ali možda neće rezultirati željenim promjenama. Razmislite o tome da aplikaciju učinite prilagođenijom oblaku, koristite se uslugama platformi kao što je SharePoint Online. Jeste li čuli za Microsoftov Cosmos DB koji, kako se čini, prelazi granicu između tradicionalni relacijskih i modernih No-SQL baza podataka? Monolitne aplikacije promijenite u vodoravno skalirane aplikacije, pohranu u bloku (engl. block storage) zamijenite objektnom pohranom (engl. object storage). Tek ćete tada osloboditi pravu snagu oblaka.

Dovršavanje jednostavne migracije po načelu „jedan za jedan” nalik je preseljenju iz kuće u kuću i smještanju starog namještaja u nove prostorije u njegovu izvornu obliku: možda propustite veliku priliku za poboljšanje i inovaciju. Oblak nije samo još jedna kuća: predstavlja najveću promjenu u računarstvu od pojave interneta te nudi potpuno nov način „življenja”.

Ponekad je učinkovitije migrirati u oblak tako da se IT usluga u potpunosti zamijeni novom SaaS aplikacijom. Razmišljate li o ponovnom smještanju Ehchange poslužitelja koji se nalazi u poduzeću na IaaS? Zašto sve svoje adrese e-pošte jednostavno ne biste prebacili na Office 365? To se posebice odnosi na pozadinske IT usluge koje bi sve trebale upotrebljavati većinom standardizirane aplikacije. Naučite prilagođeni razvoj koncentrirati na aplikacijama korisničkog sučelja.

Poteškoće i rizici migracije u oblak

No operativne i transformacijske prednosti oblaka samo su jedna strana medalje. Odluku o tome trebate li migrirati u oblak trebate donijeti odvagivanjem tih prednosti u odnosu na povezane poteškoće i rizike. Potonji su rezultat činjenice da je oblak udaljen, ima različitu, zajedničku arhitekturu te je u vlasništvu zasebnog subjekta – njegova pružatelja. Sam proces migracije donosi promjene, pa tako i određeni stupanj rizika.

Sigurnost je očigledno jedna od najvažnijih prednosti oblaka, no zajednička je odgovornost pružatelja i korisnika da razviju i primijene sigurnu infrastrukturu u oblaku, uz odgovarajuće mehanizme pristupa. Moguće tehničke poteškoće povezane s migracijom uključuju starije operativne sustave koji nisu podržani te probleme s prilagođenim kodom kao što su fiksno kodirane IP adrese ili putove datoteka i prilagođene konfiguracije. Licencije za softver ponekad su povezane sa specifičnim hardverom, što može uzrokovati poteškoće s licenciranjem. Povezivost je još jedan poseban rizik jer neke aplikacije mogu zahtijevati visoku propusnost mreže ili nisku latentnost. U brojnim slučajevima IT osoblje također treba biti obučeno za upotrebu alata temeljenih na oblaku.

Jedan od načina vizualizacije prikladnosti svake aplikacije za migraciju u oblak jest sljedeći grafikon u kojem su na jednoj osi prikazane prednosti migracije, na drugoj poteškoće ili rizici povezani s migracijom, dok je svaka aplikacija predstavljena pojedinačnom točkom. Aplikacije za koje je migracija u oblak povezana s visokim prednostima i niskim rizicima nalaze se u gornjem lijevom kutu. Te su aplikacije najpogodnije za migraciju, što ih čini i najboljim izborom za početak migracije.

seljenje-poslovanja-u-oblak

Plan migracije u oblak

Uz dvije prethodno spomenute dimenzije koje valja razmotriti, možda nije najbolja ideja iskustvo rada u oblaku započeti s aplikacijom koja je ključna za misiju. Usluge poput testiranja ili razvoja bolji su izbor za početak. U prvoj eksperimentalnoj fazi migracije savjetuje se testirati relevantne procese te mjeriti brzine migracija. Započnite s jednostavnim migracijama po principu „jedan za jedan” prije nego što prijeđete na više transformacijske projekte koji se koriste uslugama platforme.

Također je mudro u oblak ugraditi potpuno nove aplikacije. Uštedite svima gnjavažu oko buduće migracije. Stiglo je doba oblaka: prema svojim zadanim postavkama, nove bi aplikacije trebale biti bazirane na oblaku; ako to nisu, mora postojati jasan razlog tome. Što je još potrebno za uspješnu migraciju u oblak? Tek nekoliko sitnica kao što su podrška rukovodstva, zaposlenici koji su dobro upoznati s tehnologijom oblaka i želja za isprobavanjem novih stvari – no, kompetentan partner trebao bi vam moći pomoći sa svime navedenime.

Autor: Miroslav Pikus, stručnjak za tehnologije u oblaku

ICT I CLOUD USLUGE

POKRENITE VAŠE POSLOVANJE I POSLUJTE U OBLAKU

Saznajte više

Komentirajte