Kontaktirajte nas

2018. godine na cijelom je svijetu tek 11% parkirnih mjesta bilo opremljeno senzorima koji su govorili o njihovoj popunjenosti, ali i pružali brojne druge podatke. Istraživanja pokazuju kako će se do 2023. godine pametni parking proširiti na 16% parkirnih kapaciteta, no to je i dalje poprilično nisko kada je u pitanju razvoj pametnih gradova. S obzirom na to da je promet jedan od glavnih zagađivača i prepreka postizanju ekološki osviještenih i organizacijski funkcionalnih destinacija, potreban je i veći angažman kako gradskih vlasti, tako i pojedinaca.

Različite analize predviđaju kako će tržišna potrošnja, kada su u pitanju pametna rješenja za parkiranje i popratne usluge, rasti sa sadašnjih 14% i dostići najmanje 3,8 milijardi američkih dolara u naredne četiri godine. No korist pametnih rješenja nije samo financijska i ne donosi brzu zaradu. Prava vrijednost leži u podacima koje donose senzori postavljeni kako bi pratili popunjenost parking mjesta. Osim gradskim vlastima, ti su podaci od velike koristi i različitim velikim kompanjama, kao i malim poduzetnicima i obrtnicima koji mogu prilagodbom svog poslovanja ostvariti značajne uštede, ali i zaradu. Primjerice, razumijevanje obrazaca i ponašanja vozača može pomoći urbanistima da optimiziraju protok prometa i dovedu do smanjenja zagušenja. Prilagođavanje cijena parkiranja na odgovarajući način može potaknuti vozače da posjećuju određene lokacije, ali ih i odvratiti od određenog područja, kao što je samo središte grada. Ovisno o tim poticajima i poduzetnici mogu prilagoditi svoje radno vrijeme, te tako maksimizirati svoj profit. Senzori mogu generirati podatke o tome koliko dugo ljudi borave na nekoj lokaciji, koji se prostori koriste, a koji izbjegavaju. Koristeći ove podatke parkiranjem se može upravljati tako da bude isplativije, a dodatni prostori mogu se osigurati tamo gdje su najpotrebniji.

Pametni parking nužan je za pametni grad

Kako svijet postaje tehnološki napredniji, gradovi su glavni korisnici pametnih tehnologija. Europska komisija kontinuirano radi na stvaranju i poboljšanju pametnih gradova koji koriste informacijske i komunikacijske tehnologije za maksimiziranje upotrebe resursa i smanjenje emisija plinova. Tehnologije koje se nastoje poboljšati gradovima budućnosti uključuju pametnije prometne sustave, nadograđene vodne sustave, rješenja za odlaganje otpada i učinkovitije načine za opskrbu zgrada toplinom i svjetlošću. Tražeći povezana i tehnološka rješenja za građane, gradovi provode inovacije u širokom rasponu sektora u čitavom društvu. Prometna zagušenja uzrokovana vozilima alarmantni su problem na globalnoj razini koji eksponencijalno raste. Traženje parking mjesta rutinska je i često frustrirajuća aktivnost za mnoge ljude u gradovima širom svijeta i sagorijeva više od milijun barela svjetske nafte svaki dan. Kako se globalno stanovništvo urbanizira, ovaj se problem pogoršava, a osim smanjenja broja automobila, jedino rješenje je uvođenje pametnih sustava koji koriste IoT (Internet stvari) tehnologiju.

NB-IoT mreža i senzori okosnica su pametnog parkinga

Narrowband IoT mrežu Hrvatskog Telekoma odlikuje odlična rasprostranjenost, niski troškovi, visoka kvaliteta signala te visoka razina sigurnosti i pouzdanosti sukladno globalnim telekomunikacijskim standardima u mobilnim mrežama. Kao takva idealna je za pametna rješenja koja zahtijevaju visoku učinkovitost uz pouzdanu kontrolu troškova. Sustav za pametni parking omogućava uvid u popunjenost parkirnih mjesta i funkcionira na principu senzora za mjerenje promjena magnetnog polja zemlje uzrokovanih dolaskom vozila u blizinu senzora. Ovaj sustav se koristi za detekciju slobodnih parkirnih mjesta na otvorenim uličnim parkiralištima ili parkiralištima uz velike infrastrukturne objekte, a može se koristiti i za evidenciju ulazaka u zatvorena parkirališta ili kao dodatna pomoć pri nadzoru naplate parkirnih mjesta na uličnim parkiralištima. S obzirom da su senzori otporni na sve vremenske uvjete, troškovi održavanja sustava su niski, dok je instalacija bežičnog sustava poprilično jednostavna.

Narrowband IoT tehnologija namijenjena je uređajima koji nemaju potrebe za kontinuiranom povezanošću na mreži i šalju izuzetno male količine podatkovnog prometa bez potrebe za SMS, MMS ili glasovnom komunikacijom. To znači da je u kratkom roku moguće spajanje iznimno velikog broja povezanih IoT uređaja.

Pametni parking u Hrvatskoj

Kada je o Hrvatskoj riječ, najbolji primjer pametnog upravljanja parkingom nalazi se u Dubrovniku. Pametno rješenje tvrtke Mobilisis uz podršku Hrvatskog Telekoma rezultiralo je ugradnjom više od 1900 senzora diljem Grada, a svi korisnici povezane aplikacije u svakom trenutku znaju koliko im je parking mjesta na raspolaganju. Jedinstveni senzor s radnim vijekom baterije od 5 godina dostavlja detaljne podatke o točnom trenutku zauzeća parkirnog mjesta, a mjeri i postotak zauzetosti parkirnog mjesta. Samim time nema potrebe ulaziti u sami centar grada u potrazi za parkingom, ukoliko postoji informacija da se na tom području nije moguće parkirati, a posljedica su manje gužve. No Dubrovnik nije jedini. U Splitu je na 12 invalidskih parkirnih mjesta uveden sustav pametnog parkinga, dok grad Krk uz mnoštvo pametnih rješenja koristi i 60 senzora koji očitavaju zauzeće parkirnih mjesta u njegovu centru. Mobilisisova rješenja prepoznata su i izvan granica Hrvatske, pa ih tako možemo pronaći u njemačkom Kölnu i Stuttgartu, mađarskom Győru, austrijskom Linzu i Jeruzalemu. 

 

Koristite li sve prednosti pametnog parkinga u svom gradu?

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.