Kontaktirajte nas

Kako sezonski posao prilagoditi zahtjevnim uvjetima i ujedno ispuniti sve zakonske obveze fiskalizacije.

Ljetni mjeseci ne dovode u naše krajeve samo turiste, već se iz svog “zimskog sna” bude i mnogi sezonski obrti. Doprinosi za obvezna osiguranja u ovom se slučaju plaćaju samo za vrijeme obavljanja djelatnosti, koje može trajati najdulje šest mjeseci unutar jedne kalendarske godine (neprekidno ili s prekidima). S obzirom na to da su mnogi sezonci obveznici fiskalizacije, a wi-fi signal i strujni kabel još uvijek nisu odlika svih prodajnih mjesta, bezbolno rješenje za ispunjavanje postoji i može se prilagoditi svim zahtjevima…

1. Prijevoznici
Iako ste na otoku cijele zime, vaš brodski taxi svoj posao odrađuje samo tijekom ljetnih mjeseci. Ured vam je riva i more, a dragocjeno vrijeme turista ne možete tratiti odvođenjem u obližnji prostor kako bi ispoštovali svoje zakonske obveze. Prijenosna mini fiskalna blagajna kao stvorena je za vas! Teška samo 258g lako stane u džep ili torbu, a ekran od 2,53 inča idealna je kombinacija kompaktnosti i vidljivosti. U samo par pritisaka gumba jednostavno ćete izdati račun za svoju uslugu, a GPRS veza pobrinut će se da to možete napraviti i nasred pučine. Kada se baterija isprazni jednostavno je napunite na njenoj bazi i spremna je za ponovno navigavanje.

prijevoznici

2. Iznajmljivači vozila
Cijeli vozni park vaših terenaca samo čeka ljeto kako bi one kojima dosadi izležavanje na plaži odveo u adrenalinsko osvajanje obližnjih off road puteva. Mjesto je malo pa ste smješteni u podnožju planine koju osvajate, što je odlično za sve osim vezu sa svijetom i – poreznicima. Idealna situacija za prijenosnu fiskalnu blagajnu kojom svoju uslugu možete naplatiti na licu mjesta, bez naknadnog mučenja sebe i klijenata. U slučaju da veza i zakaže, vi i dalje možete izdavati račune koji će biti poslani Poreznoj upravi čim se veza ponovno uspostavi.

3. Prodavači nakita
Cijelu godinu marljivo izrađujete svoje unikatne komade nakita, a idealna lokacija za prodaju je naravno, tamo gdje ima i najviše ljudi. Štand pored mora u nekom primorskom mjestu čini se kao najbolje rješenje, no samo ako imate dobro uspostavljenu situaciju. Na vrijeme unesite sve artikle u svoju mini fiskalnu blagajnu s integriranim pisačem i ne gubite vrijeme na tipkanje dok vaš stand vrvi posjetiteljima. Dok prvom kupcu ispisujete fiskalizirani račun, drugog već dočekujete uz smješak. Svi dobivaju!

Ribari
Mreže su pune, a čim se vratite u porat nestrpljivi kupci već čekaju na obali. Vlasnici lokalnih restorana, susjedi navikli na vase friške ribe, a i turisti koji privučeni gomilom žele i sami osjetiti dio tog “Života malog mista”. Kako među njih ne bi zalutao i koji inspektor, bez računa se ne računa. Zato mini blagajnu u ruke i rješavajte gužvu redom. Dogodi li se slučajno da stroj zakaže, Hrvatski Telekom garantira popravak ili zamjenu u roku jednog dana. Sve može patit’, ali poslovanje i zadovoljstvo korisnika nikako!

“Mini fiskalna blagajna mi odgovara za brzo izdavanje računa, prenosiva je, i na bilo kojem mjestu moguće izdati račun.” – Le Prase, vl. Tatjana Čanić

4. Suvenirnica
U redu, svoj prodajni prostor, struju i internetsku vezu imate, ali višak mjesta baš i ne. Zar nije ljepše na pult staviti vlastitih ruku djelo nego gomilu aparata od kojih se ne vidite ni vi sami, a kamoli proizvod? Uz mini fiskalnu blagajnu dobivate sve u jednom uređaju: blagajna + pisač + blagajnička aplikacija + web aplikacija + internetska veza + prihvat kartica. Više vam ni ne treba!

suvenirnica

5. Putnička agencija
Vaš je rodni kraj u ovo vrijeme doista prekrasan, a sad je pravi čas da to doznaju i ostali koji su ga došli posjetiti. Organizirali ste posjet najljepšim mjestima i najzanimljivijim lokacijama – ništa niste prepustili slučaju, pa ni mogućnost da obveza poput fiskalizacije stane na put dobrom provodu i novim uspomenama. Uz mini fiskalnu blagajnu mogu se izdavati i ovjeravati prijevozničke karte, kao i one za kina, kazališta i razna umjetnička događanja. Nema potrebe za ograničavanjem ponude!

6. Poljoprivrednici
Plodovi iz vaših vrtova, domaći sokovi u jednom će se danu naći na štandu u centru mjestu, a zatim i na stolu turista koji je stigao iz neke daleke i hladne zemlje. Zemlje u kojoj se gotovina tretira kao nužno zlo, a vaš cijenjeni kupac kune se u plastiku. Baš odlično što vaša nova mini fiskalna blagajna ima mogućnost prihvata kartica. Bez toga bi prodaja vjerojatno propala, jer kome se da po tolikim vrućinama šetati do bankomata. Jednostavnost je podcijenjena..

poljoprivrednici

7. Ugostitelji
Otvorili ste svoj mali lokal na plaži taman kad se ta ista plaža počela dobro puniti. Ove godine sve je bilo “na knap” pa tako ste u zadnji čas uspjeli napraviti sve potrebno za otvaranje, a još do prije dva dana ni blagajnu niste imali. Sreća da Hrvatski Telekom ima poslovnicu baš iza ugla, pa je vaša mini blagajna stigla u rekordnom roku, već spremna za uporabu! Sad ni oni najudaljeniji stolovi neće morati čekati na račun, jer konobar svoj mini uređaj može bez problema spremiti u pregaču i račun izdati u manje od minute. Praktičnost prije svega!

fiskalizacija-mini-fiskalna-blagajna

Od fiskalizacije ne možete pobjeći, ali zato lako možete izbjeći velike troškove i nepotrebno gubljenje vremena. Odaberite mini prijenosnu fiskalnu blagajnu jer dobivate sve u jednom uređaju: blagajnu, pisač, internetsku vezu, prihvat kartica i aplikaciju!

Saznajte više

Zahtjev za Mini fiskalnom blagajnom moguće je podnijeti u bilo kojem T-Centru, pozivom na broj telefon 0800 0005 ili putem Vašeg prodajnog zastupnika.

Kako otvoriti sezonski posao i koji su uvjeti za njegovo sezonsko obavljanje?

Ideja za sezonski posao je mnogo, a za one koji razmišljaju o pokretanju sezonskog posla (obrta), važno je znati neke osnovne smjernice.

Kao prvo ne mogu se svi obrti obavljati kao sezonski obrti, već pojedini, i to najdulje šest mjeseci unutar jedne kalendarske godine.

Djelatnosti koje se mogu obavljati kao sezonski obrti utvrđene su Pravilnikom o obrtima koji se mogu obavljati kao sezonski obrt NN 60/2010. Ukratko, to su djelatnosti poput hotela i restorana, djelatnost putničkih agencija i turoperatora, djelatnost navigacije vođenja i pristajanja brodova, iznajmljivanje prijevoznih sredstava (motocikla, kamp prikolica, bicikla), iznajmljivanje predmeta za osobnu upotrebu u kućanstvu (predmeta za zabavu, pedalina, sportske opreme, knjiga), frizerski salon, uzgoj usjeva, vrtnog i ukrasnog bilja, skupljanje žaba, puževa i sl., ribarstvo, prerada i konzerviranje ribe i ribljih proizvoda, proizvodnja pića, proizvodnja i popravak nakita i srodnih proizvoda od plemenitih metala, građevinarstvo, sportske djelatnosti (organiziranje i vođenje sportskih natjecanja na otvorenom za amatere, djelatnost škola za sport i igre, sportsko-rekreativni ribolov) i slično.

Osobe koje sezonski obavljaju obrt, u vrijeme trajanja sezonskog obavljanja obrta, uspostavljaju svojstvo osiguranika (prednost je što se samo za to razdoblje plaćaju doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje). Sezonsko obavljanje obrta trajno se upisuje u OBRTNI registar, pa je prednost ovoga načina obavljanja obrta da upisom vremena u kojem se on obavlja nije potrebno svake godine iznova prijavljivati obavljanje djelatnosti obrta.

Sva porezna pravila koja su važeća za obrtnike koji obavljaju samostalnu djelatnosti cijelo porezno razdoblje važeća su i za poduzetnike koji obavljaju sezonsku djelatnost obrta.

Za detaljnije informacije za pojedinu djelatnost javite se u područnu obrtničku komoru.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.