Kontaktirajte nas

Čak 80% mobilnih uređaja spojenih na Internet podložno je krađi podataka i štetnom softveru. Jeste li se zaštitili?

Vaš kućni kompjuter zaštićen je „lički medvjed“ dok su se IT stručnjaci u vašoj kompaniji pobrinuli da se do podataka na svim službenim prijenosnim računalima može doći isključivo uz mnogo znanja i truda ili nikako. No moderni život u pokretu utjecao je na to da u novije vrijeme većinu svojih poslova obavljamo mobilno, a pametni mobiteli odavno nisu luksuz već potreba. Poslovna email korespodencija zahtjeva odgovaranje u kratkom roku, što obično znači da ćete većinom za istu koristiti mobitel ili tablet. Iako jači modeli gadgeta koštaju poprilično, šteta koja nastaje ostanete li bez dragocjenih podataka nemjerljivo je veća.

Neka privatno ostane privatno

Većina kompanija podržava korištenje privatnih mobilnih uređaja u poslovne svrhe. S obzirom da je to primarno osobni uređaj zaposlenika, konstantni nadzor nije ni poželjan ni moguć, jer kome bi bilo drago da kompanija za koju radi prati svaki njegov korak čak i kada se odmara. Za razliku od laptopa i stolnih računala koje je lakše nadzirati, mobilni uređaji predstavljaju izazov za IT stručnjake. Mnogi se zato odlučuju za strategiju odvajanja poslovnog od privatnih materijala, te limitirani pristup kompanijinoj mreži. Svakako je dobro aktivirati i opciju koju svi imaju svi poznati proizvođači uređaja, a preko koje se može na daljinu zaključati, locirati ili onesposobiti uređaj, kao i izbrisati svi podaci. Ni ovo nije najsigurnija metoda s obzirom da kradljivac stavljanjem uređaja u način rada „u zrakoplovu“ onemogućuje traženje istog preko lokacijskih usluga, no ne škodi imati opciju više.

Sve poznate aplikacije s mnoštvom korisnika redovito objavljuju updateove, čime se najviše poboljšava stabilnost i sigurnost. Ukoliko uređaj već nije podešen da to radi automatski, njih je poželjno redovito provjeravati i instalirati. Prije skidanja aplikacije svakako je potrebno provjeriti tko je izdavač iste  i možemo li joj vjerovati, jer pustimo li sami uljeza u sistem u startu mu predajemo sve ovlasti i teško ga se poslije riješiti.

Čak 17% aplikacija za Android sučelja sadrže prikriveni štetni kod, dok njih čak 36% spadaju u „sivu zonu“ onih koji vam ne štete direktno, no skupljaju informacije o vašem ponašanju.
Dobro proučite koje dozvole dajete za rad aplikacije – dok su neke doista neophodne, druge doista traže previše, narušavajući vašu sigurnost. Budite pažljivi s dopuštenjima.

Radi li se o povjerljivim poslovnim podacima, za vezu s internetom preporučljivo je koristiti VPN (Virtual Private Network) čije pristupne podatke vam može dati sama kompanija za koju radite. Za sve koji to nemaju, nije loše pripaziti da se na osjetljiva web odredišta povezujete s HTTPS protokolom, koji pomoću enkripcije daje dodatnu sigurnost pri transferu podataka.

Jednostavna rješenja su obično najbolja

Iako je tehnologija napredovala, ljudski faktor još uvijek može ponuditi najveću zaštitu. Jednostavnim logičkim rasuđivanjem možemo eliminirati većinu prijetnji. Nije poželjno otvarati email privitke koji su pristigli od nepoznatih osoba, „klikati“ na poveznice za koje nismo sigurni gdje vode i koliko su zaštićene, dok je uređaje poželjno zaštititi šifrom, ma kolika „tlaka“ bila neprestano je unositi prilikom svakog aktiviranja ekrana. Često unošenje autorizacijskim podataka također može ići na živce, no uključivanjem „autofill“ opcije izlažemo se riziku krađe podataka. Bolje potrošiti koju sekundu više nego poslije žaliti.

Ono što većina nas zaboravlja redovito raditi je back up podataka. Neki uređaji imaju opciju automatskog povezivanja s data centrima u oblaku, pa je moguće podesiti ih da redovito automatski spremaju podatke čime postižete bolju produktivnost i učinkovitije upravljanje svojim vremenom. Uglavnom se radi o besplatnim rješenjima (do određenog limita u veličini) no ukoliko je riječ o važnim poslovnim podacima čak i prošireni memorijski kapacitet ubrzo dokaže isplativost svog mjesečnog troška.

WiFi i Bluetooth odlična su stvar – osim kada ih ne koristimo. Osim što isključivanjem ovih opcija štedimo bateriju, smanjujemo i rizik da nam se netko neovlašteno spoji na uređaj dok ne pazimo.

Najveći rizik nastaje na putovanjima

Korištenje javno dostupnih internet terminala, pa čak i onih koje luksuzniji hoteli nude u samim sobama u vidu tableta, logično se ne preporučuje. Sve što zahtjeva unos zaštićenih podataka, poput korisničkog imena i šifre, nikada ne smije biti zabilježeno na takvim uređajima. One su najpodložnije krađi podataka, s obzirom da ih koristi koristi mnogo ljudi, pa svakom iole sposobnom i informatički pismenom treba tek par minuta da skine podatke koje ste dragovoljno unijeli. Enkripcija je odlično rješenje, no pripazite gdje putujete s obzirom da se u državama poput Kine i Rusije enkripcija smatra ilegalnom.

Čak i kada se spajate na javne mreže, prije korištenja provjerite je li doista riječ o autentičnim točkama. Naime svaki sposobniji haker bez problema može umjesto mreže vašeg hotela ili restorana ponuditi svoju, dati joj isto ili slično ime, a čim se spojite postajete njegova žrtva bez pretjeranog truda.

Ukoliko vam se ipak dogodi nešto od gore navedenog, reagirajte odmah. Promijenite sve pristupne šifre koje koristite, te odmah obavijestite administratora svoje kompanije, kako bi poduzeo potrebne mjere zaštite ostalih podataka. Ostanete li bez samog uređaja potražite IMEI kod koji ste dobili kada ste ga kupili, te obavijestite policiju koja ga preko istog (ukoliko je upaljen) može i pronaći.

Zaštite mobilne uređaje vaše tvrtke! Saznajte više o modernom rješenju MDM – Mobile Device Management:

Saznajte više o MDM-u

 

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.