Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Gijón, prelijepi španjolski grad u Biskajskom zaljevu, jedan je od najnaprednijih pametnih gradova u Europi. Saznajte zašto.

U njemu su uvedene napredne tehnologije i modernizirano je više od 1 000 rasvjetnih točaka, čime je znatno smanjena potrošnja električne energije. A sve se to temelji na tehnologiji IoT-a Deutsche Telekoma.

Gijón je jedan od nekoliko europskih gradova koji s Grupom Deutsche Telekoma surađuju na uvođenju inicijativa za pametne gradove namijenjenih građanima i posjetiteljima. Ostali projekti koji se odnose na pametne gradove provedeni su prošle godine, među ostalim, u Bukureštu, u Dubrovnik, na otoku Krku i u Skopju. Plan za Gijón uključivao je modernizaciju i zamjenu 1 040 javnih rasvjetnih točaka u centru grada tehnologijom LED i uvođenje više usluga za građane. Prema mišljenju Europske komisije, pokretanje pametne rasvjete dobar je temelj za opsežnije inicijative za pametne gradove jer se rasvjetni stupovi mogu opremiti za pružanje javnih Wi-Fi usluga te za mjerenje kvalitete zraka ili razine buke na ulicama.

Dvostruka ušteda

Ulaganjima u Gijónu ostvarena je dvostruka ušteda: ušteda energije, čime se pridonijelo održivom upravljanju gradom zahvaljujući učinkovitoj i odgovornoj uporabi resursa, i financijska ušteda, kojom je gradsko vijeće ostvarilo uštedu od približno 100 000 eura godišnje.

Tajna iza te uštede jest centralizirani sustav upravljanja kojim se prati svaka rasvjetna točka, a koji je dizajniran u suradnji s Paradoxom i Platom. Navedeni sustav primjenjuje otvoreni model kojim se omogućuje stvaranje komunikacijske mreže za internet stvari (IoT). Ta je mreža osnova za nove usluge upravljanja i informacijske usluge, kao što su pametna parkirališta, praćenje kontejnera za smeće i sustavi za praćenje kvalitete zraka koji će se integrirati u javni prostor. Novi podaci prikupljeni navedenim senzorima integriraju se u općinske sustave upravljanja kojima se unaprjeđuje učinkovitost pruženih usluga i omogućuje inteligentno upravljanje resursima i uslugama.

Nakon što je ulična rasvjeta povezana kako je prethodno opisano, moguće ju je kontrolirati na daljinu pomoću upravljačkog softvera u oblaku. To znači da je uličnu rasvjetu moguće uključiti, isključiti i prigušiti te programirati različite uzorke rasvjete na daljinu. Osim toga, mogu se uspostaviti složeniji sustavi koji upotrebljavaju dodatne izvore podataka kako bi se omogućila prilagodba intenziteta rasvjete kao odgovor na podatke o vremenu i parametre okoliša. Senzori kretanja mogu registrirati pješake u parku noću i pokrenuti rasvjetu oko njih te time povećati sigurnost.

Sve inicijative za pametne gradove moraju odgovarati motivaciji pojedinog grada, kao i njegovim zahtjevima, ograničenjima, izazovima i ciljevima, koje često propisuju nadležne političke i gospodarske skupine. Inicijativama se, prije svega, treba pružiti podrška pokazateljima uspješnosti strategije grada. Biti „pametan” za svaki grad, bio on mali ili veliki, znači nešto drugo.

Autor: Daniel Michel
Potpredsjednik za međunarodni razvoj poslovanja – pametni gradovi, T-Systems

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.