Kontaktirajte nas

U borbi klasike s modernim, postoji jasan pobjednik – korisnici.

Po poduzećima svih vrsta se i danas da naletjeti na one koji su postali nostalgični za ‘papirima, spajalicama i olovkama’ – jednom kada su se sustavi za poslovanje prvi put počeli digitalizirati i kada je počela era tradicionalnih poslužitelja. No, nostalgija je jedno, a praktičnost i optimizacija poslovanja nešto drugo – i značajnije. Vrijeme je za još jedan korak unaprijed – korak prema cloudu.

O nekim osnovama cloud računarstva je već bilo riječi, a segment vrlo bitan današnjim malim i srednjim poduzećima svakako je IaaS (Infrastructure-as-a-Service).

Kvalitetna IT infrastruktura danas leži iza svakog uspješnog poduzeća – posebno onih koji žele vlastite internetske stranice (što je must-have), online trgovine, poslovne aplikacije, hosting rješenja i sličan sadržaj. U toj priči veliki problem znaju predstavljati kapitalni troškovi. Želi li se, naime, koristiti napredne tehnologije za stalnu dostupnost sadržaja i maksimalnu sigurnost, valja imati na umu početne troškove takvog rješenja, ali što je bitnije – i one za održavanje.

tradicionalni_fizicki_server_vs_virtualni_cloud_server-1

Optimalno rješenje ipak postoji. Potrebno je zaboraviti na fizičke servere. S prvom pojavom virtualnih servera, troškovi uvođenja su u usporedbi s fizičkima bili vrlo upitni, a činilo se kako će tradicionalni zadržati svoju nadmoć još dugo vremena, baš kako se to činilo s papirima, spajalicama i olovkama s početka priče.

Stvari se mijenjaju, a u IT svijetu to u pravilu znači samo – nabolje

Troškovi najma virtualnih poslužitelja značajno su pali u svakom smislu dok su se usluge i mogućnosti proširili pa se sada samo održavanje tradicionalnog rješenja čini ekstremno visokim u usporedbi. Stvar je utoliko gora po tradicionalne poslužitelje što vrijeme više prolazi.

Usporedba_troskova_tradicionalni_linux_server_vs_cloud_server

  • S cloud poslužiteljima traženi resursi su u pravilu dostupni u roku od nekoliko minuta, dok u nekim slučajevima za nadogradnju tradicionalnog poslužitelja mogu proći i tjedni (poput recimo narudžbe namjenskih komponenti i njihove integracije od strane stručnjaka).
  • Troškove je moguće prilagoditi u svakom trenutku i u svega nekoliko klikova mišem kod cloud rješenja, dok je kod klasičnog pristupa korisnik u pravilu vrlo ograničen onim što je kupio. Treba više ili manje računalnih sredstava? Klik mišem vodi do predvidivih troškova, potpuno nezamislivim kod uobičajenog fizičkog rješenja.
  • Cloud poslužitelji ne traže dodatne resurse poduzeća, dok u troškove održavanja fizičke varijante u poduzeću valja ubrojiti i potrošnju struje.
Usporedba_troskova_tradicionalni_vs_cloud_server

Usporedni prikaz troškova tradicionalnog i virtualnog servera

Cloud Server korisnicima omogućuje korištenje virtualnog servera sa svim nabrojenim prednostima, uz još neke dodatke. Tu su:

  • podrška 24/7,
  • brzo i učinkovito upravljanje resursima
  • nadogradnje prema potrebama poduzeća,
  • zajamčena dostupnost 99,982 posto vremena (što odgovara TIER 3 razini podatkovnih centara) i sigurnosne mjere u obliku fizičke i mrežne zaštite IT sustava.

Besplatno testirajte
Cloud Server na 30 dana

Kad je riječ o trendovima, oni su bez milosti prema tradicionalnim poslužiteljima. Prema podacima iz istraživanja Computerworld Forecast Study 2015, prognoze za tekuću godinu govore kako će barem 42 posto IT profesionalaca u poduzećima savjetovati povećanje potrošnje za cloud računarstvo.

Što je bitnije, do 2016. godine prema Ovum prezentaciji (.pdf datoteka), više od 80 posto poduzeća globalno će koristiti IaaS, a kad je riječ o EMEA regiji (Europe, the Middle East and Africa) postotak je nešto niži, no i dalje značajnih 75 posto.

kolokacija-servera-hrvatski-telekomUkoliko se ipak odlučite za fizički server, preporučamo da ga smjestite u profesionalan prostor. Informirajte se o povoljnim mogućnostima kolokacije u HT data centru (TIER 3).

 

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.