Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Protokoli za online sigurnost svakim su danom sve napredniji, no ljudski faktor je i dalje presudan kada je u pitanju očuvanje informacijske sigurnosti u poslovanju. Saznajte kako podići razinu zaštite podataka.

Sve više kompanija prepoznaje potrebu mobilnog ureda ili rada od kuće, a prilikom sklapanja ugovora u istom je redovito navedeno kako će zaposlenik na korištenje dobiti sve uređaje koji su mu potrebni za obavljanje takvog posla. Mobilni telefoni, tableti i prijenosna računala tako postaju najvažnije mjesto za pohranu vrijednih podataka ili glavna pristupna točna za dolazak do istih. Kako bi izbjegli preopterećenje, mnogi zaposlenici koriste te iste uređaje i u privatne svrhe, što ih čini mnogo ranjivijim kada je u pitanju zaštita podataka. S druge strane, neki će iz istog razloga radije koristiti privatne uređaje za pristup važnim poslovnim podacima, a posljedice mogu biti jednako pogubne. Većinom se ne radi o namjernim potezima koji bi trebali nauditi samoj kompaniji, već o ležernom pristupu i manjku razmišljanja o potencijalnim propustima.

Edukacija zaposlenika presudna u zaštiti informacija

Kada je riječ o zaštiti podataka i informacija, pravilna i redovita edukacija u modernom je poslovanju imperativ. Za početak, važno je objasniti razliku između osjetljivih i svima dostupnih podataka, te ograničiti pristup svim povjerljivim materijalima. Svaka osoba trebala bi imati određena ovlaštenja, sukladno svojoj poziciji, te poznavati sigurnosne protokole vezane za pristup istima. Čak i kada pomisle da zaobilaženjem protokola rade benigni pristup, od samog početka treba biti jasno da takvo nešto u računalnom svijetu ne postoji. Tehnologija svakodnevno napreduje, a čak i najzaštićeniji svjetski sustavi nisu imuni na proboje i krađu informacija. Kompanije koje barataju mnoštvom podataka, trebaju biti svjesne da ih se ne mogu tek tako riješiti nakon što zaključe da od njih nemaju više koristi. Čak i najstariji podaci trebali bi se arhivirati i pažljivo pohraniti, jer jednostavnim klikom na „delete“ ne postiže se ono što većina misli – informacije ne nestaju, samo se kriptiraju na način koji prosječni haker može dokučiti u vrlo kratkom roku. Cloud backup je profesionalna usluga pohrane sigurnosne kopije svih važnih podataka koji se nalaze na različitim uređajima. Podaci se pohranjuju kontinuirano i uvijek su spremni za ponovno vraćanje u slučaju potrebe.  S obzirom na brzinu razvoja novih malicioznih softvera, važno je redovito osvježavati programe i instalirati najnovije inačice programa za zaštitu. Zato zaposlenici trebaju svakako znati osnove www kulture kako bi izbjegli klasične zamke, a barataju li povjerljivim informacijama, nije naodmet i ozbiljniji trening pod stručnim vodstvom o cyber sigurnosti.

Saznajte više o Cloud Backup

Kako kreirati lozinke koje nećete zaboraviti

Znate li što izrazi „123456“, „qwerty“ ili „111111“ imaju zajedničko? Svi su među najkorištenijim lozinkama na svijetu, po istraživanju kompanije Keeper. Ostale inačice među prvih 25 po njihovom popisu među ostalima uključuju i „password“, „qwertyuiop“, „google“ i „1q2w3e“. Sve su to redom kombinacije brojki i slova koje je lako zapamtiti bilo da se radi o logičkom slijedu ili njihovu položaju na tipkovnici, a upravo zato ih je najlakše i otkriti. Koristite li neke od njih, krajnje je vrijeme da prestanete. Gotovo svaka aplikacija koju koristimo od nas će tražiti lozinku i nije jednostavno za svaku od njih izmišljati potpuno novu kombinaciju i pritom je upamtiti, no to je ipak najsigurnija praksa. Najsigurnije šifre su one koje koristite samo jednom i skoro su nemoguće za dešifrirati kako čovjeku, tako i računalu. Neke od metoda kreiranja savršene šifre uključuju kombiniranje na prvi pogled nespojivih izraza u jedan, dok drugi više vole odabrati jedan izraz i prikazati ga kao naizgled nasumičan red brojeva i slova. Čak i ako jedna od vaših lozinki bude „probijena“, izgubili ste pristup samo tom jednom računu, dok će ostali (barem zasad) ostati sigurni. Ako i sami niste računalni stručnjak, dovoljno je da zasad upamtite nekoliko dobrih trikova za odabir sigurne lozinke. Naravno, pritom se podrazumijeva da nikada ne smijete koristiti svoj ili rođendane bližnjih, kao i njihova imena ili nadimke i sve što se jednostavno može povezati s vama.

1. Kombinirajte nekoliko naizgled nepovezanih riječi

Avion, medvjed, zeleno i ključ – sve te riječi na prvi pogled ne mogu tvoriti smislenu rečenicu, no upregnete li svoju maštu i zamislite li medvjeda koji prilazi avionu, te ga otključava noseći čašu, asocijacije će vam pomoći da upamtite svoju prilično sigurnu lozinku. Stvar je u tome da iskoristite minimalno četiri nepovezane riječi, a što više ih poslažete, to su šanse da ih netko drugi pogodi manje.

 zastita-podataka-kreiranje-lozinka-1

3. Pretvorite odabrani izraz u nasumične znakove

Imate li najdraži citat ili riječi pjesme možete ih iskoristiti u ovom slučaju, no na malo drukčiji način od originalnog. Primjerice „Tu noć kad si se udavala, nitko ne zna zašto si plakala“ je stih koji nikako ne možete izbaciti iz glave? Jednostavno uzmite početka slova svake riječi, te ga pretvorite u „tnkssunnzzsp“ i napravili ste prvi korak. Kako bi još više zakomplicirali stvar, potražite dublji smisao. Riječ „noć“ možete zamijeniti simbolom zvjezdice „*“, s obzirom na to da su tek po noći vidljive na nebu. Udaju može simbolizirati prsten ili u našem slučaju veliko slovo O. Plakanje je uglavnom radnja povezana s tugom, pa ju možete zamijeniti i takvim emotikonom „:(„. Na kraju dobijemo „t*kssOnnzzs:(„ – i stvorena je vaša nova lozinka! Naravno, uvijek treba uzeti i obzir pravila određene aplikacije, s obzirom na to da neki ne dopuštaju znakove, dok drugi inzistiraju na barem jednom numeričkom znaku, ali poanta ostaje ista.

4. Koristite karticu za lozinke

Ako vam ništa ne pomaže poput olovke i papira, onda je takozvana kartica za lozinke bolja ideja od zapisivanja šifre na post-it i lijepljenja iste na monitor. Riječ je o kartici veličine posjetnice koju uvijek možete nositi sa sobom ili modernijoj inačici u obliku aplikacije. Poanta je u tome da svi koji nisu upoznati s načinom čitanja iste, neće od nje imati koristi ako im se nađe u rukama. Jednom kada ustanovite svoje početno polje očitavanja i uzorak koji želite koristiti, stvar je prilično jednostavna, a vi možete postaviti različite lozinke za različite račune bez da morate pamtiti ijednu od njih. Naravno, pod uvjetom da svoju karticu ne izgubite.

zastita-podataka-kreiranje-lozinka-2

5. Koristite aplikaciju za lozinke

Jedna lozinka koja upravlja svim ostalima! Tako bi se otprilike mogao nazvati sistem u kojem koristite aplikaciju kako bi pohranili sve svoje lozinke na jedno mjesto, a istu zaključavate pomoću samo jedne lozinke koju onda morate pamtiti. U ovom slučaju ne morate se brinuti ako ostanete bez svog mobilnog uređaja, jer bez glavne lozinke, nemoguće je pristupiti ostalima s obzirom na enkripciju podataka. Samo se pobrinite da glavna lozinka bude doista vrijedna svoje titule.

6. Omogućite autorizaciju kroz više kanala

Mnoge aplikacije i web stranice već odavno su uvele sistem verifikacije pristupa računu u nekoliko koraka. Tako ponekad nakon utipkavanja morate zaprimiti kod na svoj mobilni telefon ili putem druge mail adrese odobriti ulaz, kako bi uvjerili sistem da ste to doista vi. Ovaj dodatni sloj sigurnosti vrijedi ako uvijek imate mogućnost potvrditi svoj login, pa recimo niste skloni zaboravljanju mobitela kada vam je potreban SMS kod. U ovom slučaju, onaj koji želi neovlašteno pristupiti vašem računu treba znati vašu lozinku i imati uz sebe i sredstvo potrebno za drugu potvrdu, što čini cijeli postupak kompliciranijim.

Kao poslodavac uvijek se morate brinuti za sigurnost svog poslovanja i zato dobro razmislite kakvim sve podacima raspolažete i kako ih najbolje zaštititi.  Antivirusna zaštita jedan je od načina da držite stvari pod kontrolom kada su u pitanju virusi, spywarei, spam i hakerski napadi jer ih detektira i blokira te tako čuva vaše podatke. Dodatno, ugrađena web sigurnosna procjena će vas prilikom korištenja Interneta upozoriti u slučaju da pokušate učitati potencijalno opasnu web stranicu. Isprobati ga možete besplatno na 30 dana.

Koji god način zaštite odaberete, uzmite u obzir i mogućnost da vam to ne pođe za rukom, te koje ćete korake poduzeti dođe li do najgoreg scenarija po tom pitanju. Pobrinite se da aktivirate svu moguću zaštitu koja vam je na raspolaganju, kako bi uvijek znali da ste napravili sve što je u vašoj moći. Redovito testirajte svoje protokole sigurnosti i ne ustručavajte se potražiti pomoć stručnjaka. Ipak je u pitanju vaša, ali i sigurnost brojnih ljudi koji su vam poklonili svoje povjerenje.

Saznajte više o sigurnosnim rješenjima za vaš posao

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.