Kontaktirajte nas

Rad po tvojim pravilima – može li bolje? Ako nemaš dovoljno samokontrole i organizacijskih vještina, možda je bolje da dobro razmisliš je li rad od kuće najbolja opcija za tebe.

Pomisliš li ikada kako je freelancerima baš super – ne moraju se rano buditi niti putovati do posla, a pidžama im može biti radno odijelo kad god to požele. Dress code ionako postavljaju sami. Neke kompanije svojim zaposlenicima omogućuju uporabu kućnog ureda stalno, a neki dozvoljavaju da se takav način rada primjenjuje samo jedan dan u tjednu. Različita istraživanja pokazala su kako se tradicionalno poslovanje mijenja, pa je tako izgledno da će sve više zaposlenika, ukoliko im se dopusti, odabrati rad iz vlastitog doma. Razlog je jednostavan – ne troše ni novac ni vrijeme na putovanje do i od radnog mjesta, hraniti se mogu kod kuće, a imaju osjećaj i da učinkovitije gospodare svojim vremenom. Čak i kada rade više nego bi to uspjeli unutar klasičnog ureda. Zbog toga bi veliki broj zaposlenih radije odabrao ovu alternativu nego simbolično povećanje plaće. No većina onih koji rade od kuće ipak su freelanceri ili su registirali neku kućnu radinost. Dvoumiš li se još uvijek je li ovaj pristup poslu doista za tebe, evo nekoliko dobrih strana i izazova koje ih prate…

Izlazak iz kuće je opcija, a ne pravilo

Vani pljušti, hladno je i uopće ti se ne diže iz kreveta.. Super, radiš od kuće i nema potrebe da se izlažeš vremenskim neprilikama. Neki poslodavci plaćaju putne troškove, no manjak kretanja do posla i natrag je zasigurno ušteda i na financijskom planu. No postoji jedna mala zamka – iz kreveta, na kauč, za stol… Tvoje je kretanje vrlo ograničeno, pa ako se ne potrudiš vrlo bi brzo mogao osjetiti sve posljedice sjedilačkog načina života. Uvedi redovite pauze kada se možeš razgibati i po mogućnosti odraditi jedan dobar trening. Svako toliko ustani, prošeći do drugog kraja stana i natjeraj tijelo da se razbudi. Pomaže tijelu, ali i psihičkom zdravlju.

Komunikacija s drugima odvija se po izboru

Kada radiš u kolektivu komunikaciju je teško izbjeći, bilo da je ona željena ili ne. Dok s nekim kolegama moraš komunicirati zbog zajedničkog rada na određenom projektu, druge koje vidiš po hodnicima u prolazu možeš učinkovito izbjeći ostaneš li raditi u vlastitom domu. Povlastica iz snova za svakog introverta i one koji preziru usputna čavrljanja s ljudima koje praktički ne poznaju. Putem video poziva po potrebi možeš održavati sastanke i dogovarati nove strategije, a razni programi za rad timova na daljinu odlično su rješenje za sve ostale poslovne izazove.

sve-prednosti-i-rada-od-kuce-1

Sam određuješ svoje radno vrijeme

Ukoliko se tvoj rad od kuće ne odvija kao integralni dio uredskog rada i nije važno kada će točno posao biti obavljan, sve dok je isporučen na vrijeme – ovo je ključna prednost, ali i mana kućnog ureda. Možda si najkreativniji noću pa ti rani sastanci baš i ne leže, a svoje poslove obavljaš onda kada svi spavaju. To je odlično ako se znaš organizirati i odgovara ti takav ritam poslovanja. Problem nastaje ako ti organizacija nije jača strana, pa jednostavno nalaziš izgovore kako ne bi radio baš sada, vječito odgađaš stvari i shvatiš da tvoje konkretno slobodno vrijeme ne postoji. Zato je pametno odrediti konkretno radno vrijeme, kada god ono bilo, te ga se držati. Eliminiraj sve moguće smetnje poput televizora i osobnih poziva, a nakratko blokiraj i sve stranice poput Facebooka i Twittera – zamisli da te šef gleda i ne smiješ tratiti vrijeme, možda pomogne. 🙂

Ne trebaš trošak klasičnog ureda

Ukoliko si sam svoj šef, znaš da opremanje ureda itekako košta. Na ovaj način možeš učinkovito smanjiti troškove poslovne opreme, te eliminirati sve bespotrebno. Iako se većina današnje komunikacije odvija putem interneta, još uvijek ima onih koji, primjerice, inzistiraju na slanju faxa. Umjesto aparata koji će većinu vremena skupljati prašinu i zauzimati mjesto na stolu, jednostavno odabereš opciju u oblaku. Isto se odnosi i na pohranu podataka i sve slične zahtjeve za koje je donedavno bio potreban dodatni prostor i posebna infrastruktura. Ako svejedno preferiraš konkretan komad hardwera, uvijek ga možeš iznajmiti na određeno vrijeme, bez da bespotrebno ulažeš u nešto što ti dugoročno ne treba.

sve-prednosti-rada-od-kuce-2

Postavljaš vlastiti dress code

Bijele bluze, suknje do koljena, odijela, kravate, cipele… Ako te samo od pomisli na ove predmete krene oblijevati znoj, ovo je dobar znak da je kućni ured tvoje idealno okruženje. Čak i ako u kompaniji ne postoje stroga pravila odijevanja, od zaposlenika se očekuje da uvijek budu uredni, čisti i spremni za sastanke s klijentima. U kućnom uredu tvoje svakodnevno odijelo može biti tvoja pidžama. Nije preporučljivo iz više razloga, no ako baš želiš, možeš ju nositi po cijele dane. Samo pripazi ugovoriš li neki sastanak preko video poziva – barem se umij, počešljaj i obuci čistu majicu. Zaboraviš li hlače, nije problem, samo pazi da ne odšetaš od stola dok je kamera još upaljena.

Tvoja prehrana ne smeta nikome

Voliš li petkom spravljati ribu, a tvoji zdravi shakeovi ne izgledaju previše inspirativno ljudima s kojima dijeliš ured, samoća je za tebe idealno rješenje. Ručak ne moraš nositi od kuće hladan, niti trošiti novac na naručivanje, a mirisi koji se šire od tvojih kuhinjskih kreacija neće osjetiti nitko. Osim možda tvojih susjeda koji prolaze hodnikom. Kada je vrijeme za ručak možeš u miru odabrati i napraviti što želiš u vlastitoj kuhinji, te pojesti za vlastitim stolom. Prednost za sve škrtice – ne moraš ga ni dijeliti. S druge strane, upravo su druženja tijekom gableca idalno vrijeme za upoznavanje kolega i razvijanje odnosa koji mogu potrajati tijekom cijele karijere, čak i ako ne radite više u istoj kompaniji. A i nije loše ponekad popričati s nekim, a da se on ne nalazi samo na ekranu.

Kada si bolestan, ne moraš nigdje

Ako si sam sebi šef, ne moraš nositi opravdanje od liječnika – jendostavno ostaneš kući, kao i uvijek. Bilo da je riječ o laganoj prehladi ili ozbiljnoj gripi možeš biti siguran da nećeš nikoga zaraziti, a vrijeme oporavka bit će znatno manje jer si na vrijeme djelovao. S druge strane, ako radiš za kompaniju koja ti dopušta da radiš na daljinu, velika je vjerojatnost da te ni bolest neće spiječiti da odradiš barem dio posla. Veliko istraživanje UN-a pokazalo je kako mnogo zaposlenika radi duže i više u odsustvu formalnog prostora i vremena rada. Granice poslovnog i privatnog se jednostavno više ne vide jasno pa ih je lako prijeći.

Možeš birati svoje okruženje

Ukoliko imaš mobilnu vezu s internetom i prijenosno računalo, ništa te ne sprječava da se iz vlastitog kućnog ureda ne preseliš u neko novo, stimulativno okruženje. Za neke to može biti lokalni kafić ili park u kojem cvrkuću ptice. Isto tako možeš planirati putovanje bez grižnje savjesti, jer znaš da u bilo kojem kutku svijeta, u bilo koje vrijeme, možeš sjesti i raditi svoj posao baš kao da si u uredu ili kod kuće. Neki će možda upravo rad s putovanja vidjeti kao neprivlačnu opciju uz koju se teško opustiti, zato dobro razmisli koji su tvoji prioriteti.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.