Kontaktirajte nas

Za svoj razvoj pametni gradovi trebaju podršku svih raspoloživih tehnoloških rješenja. Zbog toga ne čudi što oni kojima je najnaprednija tehnologija i smisao postojanja, aktivno sudjeluju u stvaranju novih smart rješenja. Naime, američka NASA već nekoliko godina provodi projekte koji podupiru razvoj tehnologije i istraživanja u svrhu razvoja pametnih gradova, a svoj napredak stavljaju na raspolaganje i državama koje takva istraživanja nikada ne bi mogla samostalno provoditi.

Pametni gradovi za svoje funkcioniranje zahtijevaju povezivost i mogućnost obrade velike količine podataka (Big Data). Implementacija različitih rješenja pomoću kojih neki grad postaje pametan, zahtjeva i dohvaćanje tih podataka, kako bi se isti mogli obraditi, a zaključci relevantno primijeniti. Veliku ulogu u svemu tome imaju geoprostorne tehnologije. Mapiranje svijeta iznimno je važno za besprijekorno funkcioniranje procesa u pametnim gradovima, a gdje pronaći bolji i cjelovitiji pogled na stvari nego u – svemiru.

Geoprostorne tehnologije za smart city

Geoprostorne tehnologije su termin koji koristimo kako bi opisali mnogo različitih alata kojima možemo izvršiti mapiranje zemljine površine i analizu društva. U ranim fazama razvoja čovječanstva to su bili kartografi i svi oni koji su na bilo koji način pokušali zapisati gdje se što na Zemlji nalazi. Zajedno s razvojem tehnologije, rasle su i njihove mogućnosti, pa smo od kamera koje su uz pomoć ptica bilježile fotografije iz zraka, došli do svemirskih brodova, sondi i satelita. Prema procjenama, geoprostorne tehnologije na svjetskoj razini danas vrijede oko 500 milijardi dolara. Njihova je primjena doista raznolika, od toga da pomažu pri snalaženju ljudima s poteškoćama s vidom, do praćenja prometa i navođenja u istom. Kako bi se postigla razina funkcionalnosti koju od njih danas očekujemo, programi kojima se koristimo zahtijevaju ogromne količine podataka, kako bi nam pružili točne i relevantne rezultate. Kao najpoznatija svjetska agencija za svemirska istraživanja, NASA je na raspolaganje stavila svoje resurse kako bi do podataka mogli doći baš svi. 

Suradnja na relaciji UN – NASA

2015. godine na samitu UN-a usvojen je „Program održivog razvoja do 2030.“ sa svojih 17 glavnih ciljeva. Održivi razvoj po definiciji je razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjosti, bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija da zadovolje vlastite potrebe. Kako bi se on ostvario potrebno je uskladiti ekonomski rast, socijalnu uključenost i zaštitu okoliša. Iskorjenivanje siromaštva i uspostavljanje jednakih prilika za sve ljude na svijetu jedna je od odrednica ovakvog razvoja. Upravo zato NASA je odlučila uključiti se i ponuditi svoje resurse u vidu programa „World Wind“, a riječ je o web open source platformi koju su pokrenuli 2003. godine. Ona djeluje kao alat za razvoj softvera koji razvojnim inženjerima omogućuje jednostavnu i učinkovitu izgradnju vlastitih aplikacija pomoću satelitskih, tematskih i geoprostornih podataka za vizualizaciju i istraživanje. Pomoću nje programeri mogu brzo kreirati vizualizacije 3D globusa, mapa i geografskih informacija. World Wind koriste organizacije diljem svijeta za promatranje vremenskih obrazaca, vizualizaciju gradova i teritorija, vođenje evidencije o kretanju vozila, analizu geoprostornih podataka i širenje znanja. Poboljšani alati mogu pomoći zemljama u razvoju u inteligentnom odgovoru na izazove poput siromaštva, klime, promjena, obrazovanja, zdravlja, katastrofa i drugih. World Wind omogućuje pristup značajkama koje poboljšavaju proces donošenja odluka uzimajući u obzir pokazatelje i ciljeve postavljene u UN-u za 2030. godinu. U 2017. godini NASA i Europska svemirska agencija pokrenuli su “DelBianco CitySmart” – novu seriju alata izgrađenih na World Windu kako bi se poboljšala operativna učinkovitost i upravljanje gradskom infrastrukturom u pametnim gradovima. Uz pomoć nove tehnologije, gradovi će moći povećati održivost, učinkovitost, kvalitetu života i svijest, istovremeno ispunjavajući svoje potrebe upravljanja gradom.

Pametni gradovi bez diskriminacije kao preduvjet opstanka

Kako bi se nosili s rastom broja stanovnika u nekim dijelovima svijeta, progresivne će vlade zahtijevati prostorno osposobljeno i orijentirano društvo, no za zemlje u razvoju to znači da još uvijek postoje mnoge prepreke koje treba prevladati. Potrebno je mnogo infrastrukture da bi grad bio pametan, a velik dio te infrastrukture još treba izgraditi. No cilj je jasan – svijetu su potrebni univerzalni pametni gradovi. Poboljšana potpora izgradnji kapaciteta za zemlje u razvoju pomoći će u stvaranju pametnijih i održivih gradova. Kvalitetni, pravovremeni i pouzdani podaci o dohotku, spolu, dobi, rasi, etničkoj pripadnosti, migracijskom statusu, zemljopisnom položaju i drugim obilježjima identificirani su kao prioritet. Postizanje tih rezultata će, uz digitalnu transformaciju, zahtijevati i transformaciju u načinu na koji razmišljamo o održivom razvoju. Ostaje nam vidjeti kako će 2030. doista izgledati.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.