Kontaktirajte nas

Privatni ste iznajmljivač smještaja i manjka vam gostiju? Istražili smo servise i portale gdje morate biti prisutni!

Razvoj tehnologije značajno je utjecao na turizam. Od pojave interneta do razvoja brojnih inovacija u sektoru turizma, promijenio se i način planiranja putovanja. Ako danas planiramo putovanje na bližu ili neku daleku destinaciju, gotovo da možete zaboraviti na obilazak turističkih agencija, prikupljanje letaka i uspoređivanje cijena iz istih. Sada su nam sve informacije dostupne na dlanu, potrebni su nam samo mobilni uređaj i internetska veza. Zahvaljujući internetu i servisima poput Google Mapsa, Street Viewa, YouTubea, Facebooka i mnogih drugih, vrlo lako možemo vidjeti kako izgleda destinacija ili smještaj koji nas zanima ali i kakve su kritike i preporuke putnika koji su ondje već bili. Putovanje, destinacija, smještaj, hoteli, apartmani, vile, stanovi, iznajmljivanje automobila, letovi, krstarenja – nema toga što portali za planiranje putovanja nisu pokrili.

Usporedno s razvojem tehnologija razvile su se i brojne platforme za oglašavanje smještaja, a donošenje ispravne odluke o izboru posrednika u oglašavanju smještaja, privatnim iznajmljivačima često zadaje glavobolju. Konkurencija je velika, ponuda je ogromna i nije se lako odlučiti se za onu pravu, posebno zato jer svi nude ono što želite čuti, no sitna slova u konačnici često mogu promijeniti odluku. Kako se ne bi opekli pri odabiru, za vas smo istražili pouzdane pružatelje usluga oglašavanja smještaja.

S odlaskom zadnjeg turista i zatvaranjem jedne sezone, počinje briga oko pripreme za iduću. Zato, kako bismo vam uštedjeli vrijeme, novac i živce oko priprema, predstavljamo “creme de la creme” kanala za online promociju privatnog smještaja, od kojih profitiraju i iznajmljivači i putnici.

Airbnb

Prije desetak godina ova je stranica bila gotovo nepoznata. Tvrtka je dugovala 40.000 dolara i nalazila se u gotovo bezizlaznoj situaciji. Njihova se ideja jednostavno nije uhvatila na prvu. No, nisu se predali, a nakon što su našli način za izvući se iz dugova, postali su glavna mainstream stranica za bookiranje smještaja, putnici diljem svijeta obožavaju Airbnb, a ni privatnim iznajmljivačima, poglavito malima, nije mrzak. S prihodom većim od 1,5 milijuna u 34.000 gradova i 190 zemalja te nedavnom procjenom vrijednosti na 20 milijardi dolara, sa sigurnošću možemo tvrditi kako s odabirom Airbnb za svog partnera nećete pogriješiti. Airbnb povezuje iznajmljivače s vlasnicima smještaja, ponekad na vrlo osobnoj razini (ovisi o vama), a nudi se sve od dijeljenih prostora, mobilnih kućica i stanova do velikih kuća za odmor i dvoraca.

Cijena oglašavanja

Gost plaća ukupnu cijenu smještaja putem web stranice. Iznos koji se uplaćuje na račun iznajmljivača se umanjuje za 3% te dolazi na račun iznajmljivača najkasnije 24 sata nakon check-in-a. Uplata se možete primiti na PayPal ili direktno na račun u banci. Važno je znati da Airbnb naplaćuje naknadu i gostu u iznosu od 6 – 12 %, ovisno o ukupnom iznosu rezervacije.

Savjeti više:

    • Iznajmljivač je dužan najkasnije 15 dana prije primanja usluge od porezne zatražiti svoj PDV identifikacijski broj. Iako je plaćanje PDV-a na proviziju usluge Airbnb-a i dalje jedna od gorućih tema,  mišljenje Porezne Uprave koje je javno dostupno na poveznici kaže da su iznajmljivači dužni na primljenu uslugu obračunati i platiti hrvatski PDV po stopi 25%.
    • Airbnb ima aplikaciju koja preporučuje cijenu smještaja. Pri izračunu se uzimaju u obzir cijene koje smještaji slične kategorije nude u istoj destinaciji, a sugestija se daje na mjesečnoj razini.

Expedia i  HomeAway

Expedia je tip web servisa koji omogućava kombiniranje i rezervaciju većeg broja usluga odjedanput. Sa nekoliko klikova može se rezervirati sve ono što je gostu potrebno kako bi si organizirao kompletan odmor. Expedia nudi mogućnost rezervacije mjesta na avionu, sobe u hotelu, rent-a-cara ali i raznih izleta. Dodatno, ako gost često kupuje putem Expedie, ona mu zbraja ukupnu cijenu putovanja i dodjeljuje razne kupone sa popustima na slijedeću rezervaciju.Gosti sve više preferiraju portale poput Expedie, jer imaju potpunu kontrolu planiranja, a cilj oglašavanja svakog iznajmljivača je biti prisutan upravo ondje gdje gost počinje planirati svoje putovanje. Gosti koji dolaze putem Expedie su nerjetko i bolje platežne moći – najveći dio posjetitelja ovog portala čine gosti iz SAD-a (čak 71%). S obzirom na to da su kupili porta HomeAway, Expedia je u svoju ponudu uvela i mogućnost bukiranja privatnog turističkog smještaja. Ako se odlučite oglašavati na Homeaway-u, bit će te vidljivi i na Expedii. Zbog navedenog nema potrebe za oglašavanjem na drugim portalima (partnerima Expedie) kako bi vaš oglas dospio do Expedijinih gostiju. Portali i brandovi u vlasništvu Expedie: Hotels.com, Venere, Hotwire, Egencia,Trivago, eLong.com AirAsiaGo.com,..

 Cijena oglašavanja:

Klasična pretplata u iznosu od 249 £ je dovoljna da bi se Vaš oglas prikazivao na Expedii. Za ovaj iznos na samom portalu HomeAway dobivate osnovne benefite korisnika servisa, ali ona znači prikaz listinga ispod svih drugih pretplatnika (naravno, za veći iznos godišnje pretšplate dobivate i bolju poziciju na tražilici smještaja).

Klasična pretplata na 12 mjeseci izgleda ovako:

£249.00

Subtotal £249.00

VAT 20 %** £49.80

Total £298.80

VAT se računa ako ste iznajmljivač iz zemlje EU s tim da se ne gleda u kojoj zemlji se nalazi Vaš apartman već se gleda u kojoj se zemlji nalazi iznajmljivač koji se bavi iznajmljivanjem tog apartmana.

Booking.com

Možete li zamisliti putovanje bez provjere ponude na Booking.com? Teško! Ovaj portal je doslovno pokorio Europu, a sada se polako širi i preuzima golemo azijsko i američko tržište. Vlasnici hotela, ali i mali iznajmljivači imaju neobičan odnos s ovim pružateljem usluga, jer su svjesni svoje ovisnosti upravo o njemu no, ruku na srce, mnogi ne bi bez njega uspjeli iznajmiti svoje smještajne kapacitete. Broj putnika koji koristi upravo ovu platformu za rezervaciju smještaja broji se u milijardama. Premda je javna tajna da godišnje troše stotine milijuna dolara na internet marketing, osnovni izvor posjeta na stranici ustvari je direktni promet. Ovo znači samo da je svijest o Booking.com brendu tako velika kod putnika i turista i da je ovaj portal prva stvar koje će se sjetiti kada trebaju rezervirati smještaj.

Cijena oglašavanja na Booking.com:

Provizija je 15%. Za razliku od Airbnb-a gdje gost plaća putem web stranice, ovdje gosti plaćaju iznajmljivaču po dolasku, a servis šalje mjesečnu fakturu za plaćanje provizije.

Savjet više:

Bez obzira nalaze li se u sustavu PDV-a ili ne, iznajmljivači moraju plaćati porez na njihovu proviziju. Razlog je taj što se račun ispostavlja na uslugu oglašavanja na portalu.

 

 Planiranje-putovanja

Luxury Retreats

Nedavno je Airbnb za 200 milijuna dolara kupio ovu stranicu posvećenu luksuznom smještaju. S gotovo dva desetljeća poslovanja jasno je da je Luxury Retreats, s više od 3.000 vrhunskih vila na destinacijama diljem svijeta apsolutni lider na tržištu. Privatni iznajmljivači, vlasnici luksuznih vila na Jadranu svoje su povjerenje već odavno dali u ruke LuxuryRetreatsa. Putnici obožavaju ovu stranicu jer kada je traženje vile za savršen odmor u pitanju nema šale, svaki je korak odrađen do savršenstva, baš kakva je i ponuda smještaja na njihovoj stranici.

Cijena oglašavanja

Vrlo povoljna ili bolje rečeno usluga je besplatna. Naime oni vjeruju u plaćanje po zaslugama, stoga ne postoji tarifa za registraciju niti za oglašavanje. Tvrde da njihov uspjeh ovisi o vašem uspjehu i zadovoljstvu.

TripAdvisorovi servisi specijalizirani za iznamljivače – FlipKey & HolidayLettings

Za sebe tvrde kako su najveći portal na svijetu kada su putovanja u pitanju, a mi bismo rekli da svakako pokrivaju širok spektar ponude: od smještaja, zanimljivih lokaliteta, prijedloga što posjetiti, što raditi, koje restorane posjetiti, a sve to popraćeno je nezavisnim komentarima ljudi koji su ondje bili. Najboljima dodjeljuju nagradu  Travellers Choice.

No ovo je ujedno i odličan portal za oglašavanje smještajnih kapaciteta, u sklopu TripAdvisorovih servisa specijaliziranih za iznajmljivače – FlipKey & HolidayLettings. Objava (listing) vašeg smještaja na FlipKey-u i HolidayLettings-u je potpuno besplatna. Dodatna prednost je ta da uvrštavanjem svog smještaja na bilo koji od portala on automatski postaje vidljiv i na TripAdvisoru.

Oglašavanjem na Tripadvisorovim servisima možete se izdvojiti od konkurencije tako što ćete ponuditi specijalne ponude koje će TripAdvisor predstaviti putnicima. Objekt možete predstaviti onako kako vi želite da ga potencijalni gosti vide adekvatnim opisom i kvalitetnim fotografijama, a na vama je da se pobrinete za komentar koji će vam ostaviti gosti. Ujedno možete koristiti analitiku TripAdvisora u okviru analitike i izvještaja kako bi donijeli važne poslovne odluke.

Cijena oglašavanja
FlipKey provizija od 3% po rezervaciji smještaja, a svaki vlasnik može besplatno oglasiti do 5 apartmana
HolidayLettings – postoje 2 opcije – “listing” uz proviziju od 3% po rezervaciji (porez nije uključen) ili godišnja pretplata (ova opcija podrazumijeva oglašavanje smještaja 12 mjeseci po cijeni od 359£ bez poreza, plaća se unaprijed).

Savjet više 

Prema uputama TripAdvisora za iznajmljivače, Flipkey je namijenjen oglašavanju apartmana i kuća za najam sa adresom na Karibima, u SAD-u, Meksiku i Kanadi, dok se za oglašavanje apartmana u ostalim dijelovima svijeta preporučuje koristiti HolidayLettings.

Sobe-za-iznajmljivanje

Jetsetter

Ako netko želi luksuzan odmor, a nije sigurni hoće li ga luksuz kakav očekujet dočekati na destinaciji, ovo je stranica kojoj se može vjerovati. Naime, oni ispituju sve što je gostima bitno kada je u pitanju smještaj: krevet, pritisak vode, snaga WiFi signala, uslužnost osoblja pa čak i stručnost miksologa vaših omiljenih koktela. Ne postoji detalj koji oni nisu provjerili prije preporuke smještaja. Naša Hrvatska dobro kotira na Jetsetteru, velika ponuda malih hotela i luksuznog privatnog smještaja našla se na ovoj prestižnoj stranici.

Cijena oglašavanja

Jetsetter unaprijed pregovara određene cijene s pružateljima usluga kako bi olakšao rezervaciju smještaja i olakšao proces. Detaljnije informacije doznajte ovdje.

ApartmentsApart

Specijalist za iznajmljivanje apartmana na kratke periode, najviše u europskim gradovima gdje je među najposjećenijim portalima. U njihovoj se ponudi nalazi 6.481 smještajnih jedinica u 498 gradova diljem svijeta, a svoje povjerenje im je ukazalo 196.549 putnika. Što se tiče cijena oglašavanja na njihovoj stranici, one variraju ovisno o objektima koji se iznajmljuju. Ako ste iznajmljivač, najjednostavniji način provjere je slanje upita, na koji ćete vrlo brzo dobiti odgovor.

Wimdu

Trenutno nudi oko 35.000 smještajnih jedinica diljem svijeta, a krasi ga titula najboljeg portala za oglašavanje apartmana i kuća za odmor kada su u pitanju kratki odmori. Najveća razlika Wimdua i Airbnba je činjenica da se sjedište tvrtke nalazi u Berlinu te je kao portal više orijentiran na Europu. Usprkos naporima Airbnba da postane globalno popularan, i dalje je najpopularniji kod gostiju iz SAD-a, dok najveći broj posjetitelja Wimdua čine gosti iz Njemačke. Oba portala od iznajmljivača uzimaju proviziju 3%, razlika je u tome što Airbnb od gosta uzima od 6 do 12 % ovisno o ukupnom iznosu rezervacije dok Wimdu uzima 12% u svakom slučaju!

Casamundo

Ili, kako samo ime kaže, portal namijenjen oglašavanju privatnog smještaja iznajmljivača iz europskih zemalja, ujedno je i najveća njemačka agencija za oglašavanje privatnog smještaja. Uz najpopularnije i najbukiranije regije Toskanu, Azurnu obalu i Normandiju smjestila se i naša Istra, a najveći broj posjetitelja dolazi upravo iz Njemačke, njih čak 44,2%.

Cijena oglašavanja

Casamundo od iznajmljivača uzima proviziju 12% po rezervaciji + VAT + 75 € za godišnju pretplatu.

Atraveo

S više od 300.000 apartmana, vila i kuća za odmor u Europi i svijetu, Atraveo je bez sumnje veliko internetsko tržište smještajnih jedinica, vila i kuća za odmor. Premda se oglasi apartmana Atravea nalaze na velikim platformama, sam portal Atraveo je uglavnom posjećivan od strane gostiju iz Njemačke (53,8%) te se najviše oglašava upravo za njemačko tržište.

Cijena oglašavanja: Provizija na rezervaciju je 15 % + VAT.

Širom svijeta postoje privlačna odredišta koja se diče svjetlucavim tirkiznim vodama, bijelim pješčanim plažama, planinama prekrivenim snijegom, egzotičnim džunglama, privatnim otocima, živahnim metropolama, pa čak i sušnim pustinjama.

Stoga bez obzira na to nalazi li se vaš objekt na pustom otoku ili u središtu popularne lokacije, ako nije oglašen na nekim od najpopularnijih stranica za putovanja gotovo da i ne postoji. Rijetki su oni gosti koji se 30 godina za redom vraćaju na jedno te isto mjesto. Danas se traži puno više a prosječan se putnik, planirajući odmor, itekako oslanja na tehnologiju koja će mu uštedjeti vrijeme te pomoću koje točno može doznati kamo ide. Kritike koje ostavljaju gosti od iznimne su važnosti. Iako nam je jasno da ponekad od prosječnog smještaja očekuju uslugu od 7 zvjezdica, imajte uvijek na umu da je konkurencija ogromna i da je gost (ipak) uvijek u pravu.

Komentari

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.