Kontaktirajte nas

Ulaganje u Internet stvari pitanje je vremena za svako poslovanje, bez obzira na veličinu, a za optimalne rezultate potrebno je odabrati pravu strategiju i stručno vodstvo.

Praćenje trendova u poslovanju nužno je za napredak, ali ne pod svaku cijenu. Ako je ne znate pravilno koristiti, tehnologija sama po sebi nema neku posebnu vrijednost za vašu tvrtku. Internet stvari je pravi mali ekosustav podataka i uređaja, a kad samo jedan od njih zakaže, funkcioniranje cijelog sustava je dovedeno u pitanje. Žele li steći prednost u odnosu na konkurenciju, male i srednje tvrtke trebale usvojiti nove tehnologije u roku od dvije ili tri godine otkad se one pojave na tržištu. No prije donošenja odluke o investiciji, važno je napraviti IoT (Internet of Things) strategiju, koja će pomoći u definiraju ciljeva, sigurnosti i poslovne vrijednosti implementacije. Business Insider predviđa da će do 2025. postojati više od 64 milijarde IoT uređaja, u usporedbi s oko 10 milijardi koliko ih je bilo 2018. godine.

IoT tehnologija ne zamjenjuje ljude, već optimizira poslovanje

IoT neće dodati vrijednost vašem poslovanju ako ne razumijete njegove tehničke zahtjeve. Zato bi trebali imati stručnu osobu koja će voditi cijeli projekt i paziti na vaše zahtjeve, potrebe i mogućnosti. Jedan od dobrih primjera suradnje stručnjaka i naručitelja su projekti vezani za pametne gradove, u kojima su sudjelovali stručnjaci Hrvatskog Telekoma. Trošak angažiranja nove osobe ili tima daleko je manji od lošeg provođenja IoT instalacije. Ako ustanovite da je implementacija Interneta stvari isplativa za vas, krenite s manjim pilot projektom koji neće biti previše zahtjevan, ali će vam ubrzo pokazati sve vaše slabe točke i prepreke koji biste trebali izbjegavati pri većim projektima. Primjerice, uvođenjem e-punionice u svoju ponudu, tvrtke mogu profitirati i svojim klijentima ponuditi dodatnu vrijednost usluge. Imenovanjem stručne osobe za svoj projekt, automatizacijom gdje je to moguće i pisanjem strategije za poslovni problem koji želite riješiti uvođenjem IoT rješenja, možete jednostavno steći prednost pred konkurencijom. IoT industrija poboljšava način rada ljudi, povećavajući učinkovitost. Ako se pokušavate natjecati s većim poduzećima, ova je učinkovitost ključni dio vašeg rasta i uspjeha.

IoT_tehnologija_moze_pomoci_malim_tvrtkama

Internet stvari automatizira uredske zadatke, od korisničke službe do upravljanja resursima, a sve kako bi vam olakšao život i unaprijedio poslovanje. Davno su prošli dani kada se tvrtka morala osloniti na kreiranje anketa o kupcima kako bi ih pokušala razumjeti . Umjesto toga, pomoću podataka dobivenih putem Interneta stvari, vrlo se brzo može steći uvid u ponašanje i razmišljanje prosječnog kupca.

Prednosti Interneta stvari u modernom poslovanju

Danas kada su potrošači uzbuđeni zbog različitih brojnih mogućnosti Interneta stvari, fokus je stavljen i na poslovne aplikacije za IoT. Iako postoje aplikacije za industrijsku i komercijalnu upotrebu, značajke za tvrtke i potrošače slične su u pogledu mogućnosti dijeljenja i primanja informacija, kao i minimiziranje nekih dugotrajnih zadataka putem automatizirane funkcionalnosti. Postoji i veća razina personalizacije koja se može postići zahvaljujući strojnom učenju koje uređaji koriste za poboljšanje različitih interakcija i iskustava. Povezivanje vaših računala i mobilnih uređaja omogućuje praćenje vremena potrebnog svakoj osobi da odradi svoje zadatke na projektu, uključujući pojedinačno i vrijeme za suradnju. To nam pomaže da bolje razumijemo tko i što utječe na sposobnost postizanja veće produktivnosti. Mogućnost da se u stvarnom vremenu vidi što utječe na završetak projekta, može ubrzati rješavanje problema. Ovo je posebno korisno u radu s osobljem koje radi na daljinu i koje inače teže pratite kada je u pitanju produktivnost. Mnogi IoT uređaji koji pomažu vlasnicima kuća da smanje troškove, mogu se koristiti i u poslovnom okruženju. Na primjer, ugradnja kontrole svjetlosti i temperature može smanjiti potrošnju energije i osigurati značajne uštede. Ovi uređaji također mogu kontrolirati kada su računala, strojevi i oprema uključeni, te ih po potrebi isključiti kada se ne koriste radi dodatne uštede.

Očekuje se da će do 2021. godine tvrtke diljem svijeta potrošiti 6 milijardi dolara na Internet stvari!

Mogućnosti korištenja IoT rješenja

Internet stvari je omogućio da informacije budu lakše dostupne svima. Ljudi se okreću uređajima i virtualnim asistentima poput Alexe i Siri kako bi bili povezani sa svim dostupnim kalendarima i sustavima za upravljanje zadacima. Uređaji koji mogu kontrolirati druge pametne uređaje, s popisa zadataka uklanjaju zamorne zadatke poput zakazivanja i jednostavnog istraživanja. Vlasnici malih tvrtki bi trebali znati kako pametno iskoristiti besplatne pomoćnike i druge alate koji pojednostavljuju poslovni dan i povećavaju produktivnost, poput uvođenja rješenja koji omogućuju jednostavniji timski rad. IoT pomaže i pri transportu robe. Kada je o pošiljkama riječ, uz pomoć senzora i pametnog označavanja, svi pojedinci s pristupom mogu lako pratiti prijevoz i isporuku paketa – nešto što je vrlo vrijedno za male tvrtke koje šalju osjetljive podatke. Kada je o sigurnosti riječ, pametni sustavi zaključavanja korisnicima omogućavaju pristup lokacijama u kojima je njihova nazočnost neophodna, dok određene prostore mogu označiti kao nedostupne. Poduzeća mogu kontrolirati ulaske u prostore i nadzirati ulaze i prolaze s bilo kojeg mjesta, te u svakom trenutku znati jesu li vrata otvorena. Oglašavanja i promocije mogu se prilagoditi u stvarnom vremenu i ovisno o različitim čimbenicima, poput lokacije potrošača, trenutne prodaje ili razine zaliha. Mogućnosti su gotovo neograničene.

Sigurnost podataka je ključna za Internet stvari

Osim fizičke, važno je pripaziti na sigurnost podataka koji se razmjenjuju putem mreže i između vaših uređaja. Iako su mnoge male tvrtke često meta cyber napada, postoji još jedan razlog zbog kojeg hakeri ciljaju mala poduzeća. Iskorištavajući ranjivosti njihovih uređaja, hakeri često mogu pristupiti podacima veće tvrtke s poslužitelja male tvrtke. Drugi razlog zbog kojeg je Internet stvari na popisu ciljeva za hakere jest taj što im omogućuje pristup fizičkoj opremi. Sve veća povezanost između virtualnih i fizičkih područja znači da kada je haker infiltrirao u uređaj, može imati pristup samoj opremi. Zamislite mogućnosti hakera koji dobiva kontrolu nad sigurnosnim sustavima, kontrolom okoliša ili strojevima. Vraćanje podataka može biti skupo, a može doći i do fizičkog oštećenja vašeg stroja ili sustava.

primjene_iot_tehnologije_su_brojne

Iako nijedan sustav nije stopostotno savršen i neprobojan, moguće je osigurati se od napada poštujući neka jednostavna pravila i zdravu logiku. Uvijek možete uvesti pravilo da svi zaposlenici moraju često mijenjati svoje lozinke i pritom koristiti jasna pravila za definiranje istih. Opcija je i uvođenje postupaka provjere autentičnosti pristupa u više koraka, koji mogu uključivati neke biometrijske elemente. Iznimno važna komponenta je i svjesnost zaposlenika o sigurnosti i sigurnosnim protokolima, kao i njihova obuka. Čak i ako hakeri ne ciljaju vašu tvrtku, postoje zaposlenici koji zbog nepažnje s uređajima gube podatke. Ne zanemarujte ažuriranja ili sigurnosne zakrpe, oni su kritični za uklanjanje ranjivosti zbog kojih se hakeru baš vaše poslovanje čini atraktivnim. Osim toga, plan sigurnosnih kopija i oporavka podataka od presudnog je značaja za adresiranje više uređaja na vašoj mreži.

Kada je uvođenje novih tehnologija u pitanju, nemojte pretpostavljati – bolje je biti siguran i prepustiti sve stručnjacima. U protivnom, negativne posljedice mogle bi biti daleko skuplje nego trošak angažiranja stručne osobe i kvalitetnog IoT rješenja.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.