Kontaktirajte nas

Ako niste ljubitelj cjelodnevnog sjedenja u uredu, mobilni ured će sigurno više odgovarati vašem karakteru.

Tehnologija je promijenila način poslovanja za vlasnike malih tvrtki, bez obzira na vrstu poslovanja kojom se bave. Korištenjem tehnologije poduzetnici mogu uštedjeti novac, pojednostaviti poslovne procese, promovirati svoje proizvode i usluge na nove načine i raditi produktivnije.
Tehnologija također pruža mnogim vlasnicima malih tvrtki mogućnost da izađu iz svog doma ili poslovnih ureda i stvore mobilne urede kako bi mogli raditi s bilo kojeg mjesta, u bilo koje vrijeme. Ova vrsta mobilnosti pomaže vlasnicima malih tvrtki da postanu brži, produktivniji  i fleksibilniji. Dapače, mnogi moderni digitalni nomadi čak i nemaju klasične urede kao takve, već svoj posao nose sa sobom gdje god idu. Blogeri, programeri, influenceri, prodajni predstavnici – svima njima zajedničko je što ih za posao ne veže klasični ured. Većina freelancera odlučuje se na samostalno upravljanje svojim vremenom baš kako ne bi svakodnevno bili robovi ista četiri zida.
Ako ste spremni raditi u pokretu, evo nekoliko savjeta za stvaranje operativnog mobilnog ureda koji vam omogućuje rad s bilo kojeg mjesta.

1. Odaberite prave uređaje

Ako vaš posao zahtijeva računalo, a danas gotovo ne postoji posao koji to ne zahtijeva, trebat će vam lagani i pokretni sustav koji možete ponijeti sa sobom kada napustite glavni ured. To eliminira stolno računalo, ali još uvijek imate na raspolaganju druge mogućnosti.

Računalo koje odaberete dijelom će ovisiti o vašim potrebama i financijskim mogućnostima. Trebali biste tražiti nešto što će vam pružiti dovoljno značajki koje će vam pomoći premostiti jaz između vašeg primarnog ureda i mobilnog ureda. Prilikom odabira prijenosnog, odnosno tablet računala, vodite računa ne samo o veličini ekrana (jer duži rad na malom ekranu može biti naporan, ali i dugotrajno nošenje velikog i teškog uređaja može postati teret), već i o duljini trajanja baterije. Ako niste sigurni koje je rješenje najbolje za vaše poslovne potrebe, najviše se isplati isprobati najam informatičke opreme. Nakon što ste isprobali svaku od opcija, lakše ćete odlučiti koja vam najbolje odgovara. Odrađujete li sastanke preko internet poziva, vaš uređaj trebao bi imati integriranu kameru, a ispisujete li mnogo dokumenata, razmislite o prijenosnom pisaču.

2. Odaberite pouzdanu i sigurnu internet vezu   

Rad u bilo kojem trenutku s bilo koje lokacije na svijetu nezamisliv je bez interneta. Kad se jednom spojite na internet, nije bitno sjedite li u uredu ili pod suncobranom na plaži. Vi ste prisutni i spremni za rad. Većina mjesta na svijetu pokrivena je javnom bežičnom mrežom što je uvelike olakšalo pristup internetu, no s obzirom na to da su takve mreže javne njima može pristupiti bilo tko pa je sigurnost rada na njima upitna. Stoga takve mreže koristite isključivo ako ne možete pronaći bolju alternativu. Želite li ipak nešto sigurniju vezu, uložite u vlastitu mrežu. Najpametnije rješenje bila bi vlastita mobilna internet veza. Mobilni internet trebao bi biti zaštićen i pouzdan, a tarife mobilnog interneta Hrvatskog Telekoma uključuju i mogućnost aktivacije Cloud Storagea i Lookout zaštite bez mjesečne naknade, koja dodatno štiti vaš iOS ili Android mobilni uređaj. Uz blokadu zloćudnih programa, Lookout zaštita nudi vam i mogućnost lociranja mobilnog uređaja, kao i vraćanje izgubljenih podataka.

3. Osigurajte pristup podacima

Ako za posao koristite više računala (na primjer, stolno računalo u uredu i prijenosno računalo za mobilni rad, te ostale mobilne uređaje), trebat ćete način na koji ćete dijeliti datoteke između uređaja. Možete sami slati e-poštu ili upotrijebiti USB ključ za premještanje datoteka s jednog računala na drugo, međutim, to je zamorno i može stvoriti brojne probleme poput gubljenja datoteka.

godigital_stvorite_mobilni_ured_u_pet_koraka-1Jedna mogućnost je upotreba usluge online backupa koja će automatski sigurnosno kopirati i sinkronizirati podatke na više uređaja. Pohrana dokumenata u oblaku izrazito je praktična, a možete im pristupiti doslovno bilo gdje uz internet vezu. Ukoliko već imate podatke spremljene na neke od vanjskih servisa poput DropBoxa, te podatke možete uspješno integrirati s vašom Cloud pohranom podataka. Ako vam hrpa uredskih dokumenata stvara probleme u pokretu, rješenja poput Cloud upravljanja dokumentima mogle bi vam olakšati posao i skratiti vrijeme.

4. Redovito održavajte sustav i ažurirajte softver             

Priznajte jeste li na rubu živčanog sloma kad upalite računalo, morate hitno obaviti posao, a dočekaju vas ažuriranja softvera koje ja potrebno preuzeti i instalirati kako bi mogli raditi. To je glavni ubojica produktivnosti, pogotovo kada ste mobilni. Pobrinite se da izdvojite vrijeme za ažuriranje, pogotovo prije poslovnog putovanja kako bi izbjegli nepotrebni zastoj u radu. Također redovito provjeravajte antivirusni program i nemojte preskočiti njegovo ažuriranje. Održavanje sustava je od vitalnog značaja za svaki posao, mobilni ili stacionarni.

5. Nemojte zaboraviti periferne uređaje za računalo

Bilo da se radi o prijenosnom pisaču, skeneru, dodatnoj bateriji ili omiljenom mišu, provjerite je li mobilni ured spreman učinkovito podržati vaš rad. Ne zaboravite uvijek u blizini imati kabel za napajanje za prijenosno računalo kako biste ga mogli napuniti i biti spremni za rad. Dobro je imati i zaštitu od visokog napona kako biste zaštitili svoje računalo u slučaju neočekivanog strujnog udara. Jednom kada usavršite svoj mobilni radni prostor, možda ćete čak otkriti da vam više ne treba središnji ured, a možda odete i korak dalje te otkrijete čari novog doba digitalnih nomada.

Tehnologija je divna stvar. Sada kada je gotovo svaki gadget prenosiv i cjenovno pristupačan, vaša mala tvrtka ne mora biti ograničena na iznajmljeni ured ili stol u blagovaonici. Možete stvoriti mobilni ured i odnjeti svoj posao bilo gdje, a prednosti mobilnog ureda su mnogobrojne. Od uštede troškova, povećanja produktivnosti, ujednačavanja poslovnih procesa do izbjegavanja jutarnje prometne gužve, pokušajte možete samo profitirati.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.