Kontaktirajte nas

Waterfall vs Agile – koju metodologiju odabrati za svoje poslovanje?

Izvršavate li svoje projekte na način da od točke A do točke B dođete što prije i bez mnogo pitanja ili vam je draže detaljno preispitati svaku odluku i donositi promjene na licu mjesta? Metodologija upravljanja projektima ima nekoliko, no nije svaka od njih primjenjiva u svakom okruženju.

Svaka kompanija specifična je u svojim ciljevima i potrebama. Svaka poštuje zakonitosti struke i osluškuje potrebe klijenata na svoj način. Ono što bi im trebalo biti zajedničko je organizirano poslovanje. Svaki projekt kojeg kompanija odrađuje potrebno je analizirati i odrediti način na koji će on biti izveden. Upravljanje projektom zahtijeva primjenu znanja, vještina i alata u vođenju aktivnosti koje dovode do uspješnog završetka. Kada govorimo o metodologijama koje se koriste pri upravljanju projektima, možemo ih podijeliti u dvije najvažnije grupe – tradicionalne (Waterfall) i suvremene (Agilne). Tradicionalne su one koje koristimo već godinama, a svode se na uzročno posljedične korake koji se jednom postave i rijetko mijenjaju. Suvremene su se najviše počele implementirati porastom kompanija vezanih za IT, kojima tradicionalni sustav nije odgovarao. Naravno, uvijek je moguće i kombinirati ova dva pristupa, no i za to mora postojati opravdan razlog, kako bi postavljeni poslovni cilj bio održiv.

Kako funkcionira Waterfall metodologija

Waterfall je engleska riječ za vodopad, što u stvari savršeno opisuje i ovu metodologiju. Kapljica koja jednom krene s vrha litice, nema drugog izbora nego u ravnoj i što je moguće kraćoj putanji pasti dolje i doći do svog cilja. Tradicionalno postavljanje stvari po principu točno definiranih koraka bez odstupanja funkcioniralo je kada se točno znalo što se traži, kako i tko će odraditi cijeli proces i koliko će to na kraju koštati. Sa svim poznatim parametrima to postaje jednostavna jednadžba u koju je potrebno samo uvrstiti podatke. Na samom početku potrebno je detaljno analizirati projekt i njegov zadani cilj. U obzir treba uzeti apsolutno sve, jer naknadnih izmjena nema. Skupljaju se i dokumentiraju sve informacije, kako na početku, tako i tijekom samog projekta. Poželjno je da se u svakom trenutku jedan član time može zamijeniti drugim, bez da to ostavi negativne posljedice na sam projekt. Ovaj pristup nastao je u industrijama kod kojih je bilo jasno kojim slijedom aktivnosti trebaju biti odrađene. Primjerice, nemoguće je postaviti krov na kući ako zidovi nisu podignuti, dakle treba slijediti točno zadani plan. Svaka faza projekta u ovom pristupu mora završiti da bi nova mogla započeti, ništa se ne odvija istodobno i nema povratka jednom kada se faza odradi. Što je učinjeno – učinjeno je.

Izvor: camelot-brumas.blogspot.com

Prednosti agilnih metodologija

Uključenost svih sudionika projekta u ovim je metodologijama ključna u svakom trenutku. Naručitelj projekta nije samo tu da postavi cilj i vrati se kada on bude ispunjen, već se na dnevnoj bazi uključuje u rad tima i upoznat je sa svakom fazom projekta. Kratki dnevni sastanci zamišljeni su tako da se može reagirati u trenutku kad problem nastane, umjesto da se za njega dozna tek na samom kraju, kada je teško ili gotovo nemoguće išta promijeniti. Scrum je najpoznatiji predstavnik ove metodologije. U njegovoj primjeni nema optimističnih procjena ili prognoze napretka, već se svaki segment koji se obrađuje svakodnevno i ocjenjuje. Projekti se dijele u kratke cikluse koje nazivamo sprintovima, a na kraju svakog od njih sastaju se svi članovi tima koji zajedno procjenjuju uspješnost odrađenog i planiranje sljedećeg sprinta. U ovom pristupu šef ne postoji, već samo naručitelj projekta koji prati proces kako bi znao u kojoj je fazi i ispunjavaju li se njegovi zahtjevi. Tu je i Scrum master, osoba zadužena za koordinaciju između naručitelja i ostalih članova tima, kao i otklanjanje problema na koje putem nailaze. Članovi tima odgovorni su za svoj dio posla, te imaju potpunu autonomiju u odlučivanju. Ukratko – očekujete li brojne promjene ili nemate točno definiran cilj projekta, bolje je da odaberete agilni pristup.

Agilna metoda & Cloud iz perspektive uvođenja promjena

Poslovanje u oblaku nije samo promjena tehnologije, već je i velika organizacijska promjena. Jedan zanimljiv članak iz Forbesa (izvor) zaokružuje jedan ključni razlog zašto je agilna metoda super učinkovita u kontekstu usvajanja poslovanja u oblaku: “Ključ uspjeha u novoj poslovnoj klimi nije u tehnologiji, već u viziji uprave. Organizaciji, i njezinim vođama, potrebna je napredna, poduzetnička kultura koja kapitalizira ovu računalnu snagu. Organizacije koje su restriktivne, nesklone riziku i hijerarhiji vjerojatno će se naći preplavljene i u slijepoj ulici, zauvijek boreći se u beskrajnu bitku za dobivanje kontrole nad tehnologijama koje se brzo mijenjaju.”

Ova mantra ključna za način na koji agilno razmišljanje može zaista pomoći tvrtkama u izbjegavanju njihove već postojeće “kontrolirajuće” prirode. Umjesto toga, ono može omogućiti razvoj poduzetničke kulture koja razmišlja korak unaprijed. Vjerujemo da je upravo ta kultura poduzetništva potrebna organizacijama da bi se postigla uspješna prilagodba tj. promjena usvajanja poslovanja u oblaku.

Koju metodologiju odabrati?

Imate li relativno mali tim ljudi, koji odrađuju predvidljive projekte, moguće je da će vam Waterfall stil poslovanja više odgovarati. Prednost je i u tome što je moguće predvidjeti troškove i znati koliko će vas finalni projekt na kraju koštati. S agilnim metodologijama stvari se mijenjaju cijelo vrijeme, a budžet je sve samo ne fleksibilan. Prednost tradicionalnih metoda je i u tome što ne zahtijevaju dodatnu obuku, tek dobro logično povezivanje. Agilne metodologije poput Scruma ipak će zahtijevati malo više znanja o cijelom procesu, pogotovo kada je riječ o Scrum Masteru, osobi zaduženoj za otklanjanje problema. S tradicionalnim pristupom krajnji cilj je uvijek najvažniji – zastranjivanje se ne dopušta. Kod suvremenih načina upravljanja projekt se dijeli u nekoliko etapa čiji se manji ciljevi posebno razmatraju i prilagođavaju kako se događaju, u realnom vremenu. Imate li fiksni cilj s datumom završetka kojeg ne smijete premašiti, držite se tradicije. Kod agilnog pristupa, za razliku od Waterfalla, nema jednog šefa koji bezuvjetno sve diktira i isključivo njegove odluke se provode. Scrum i slične metode podržavaju samo timski rad i donošenje mnošta „manjih“ odluka samostalno i u skladu s trenutnim potrebama projekta. Višestruko testiranje proizvoda poželjno je u svakoj fazi agilnog upravljanja, zato budite spremni na neprestano usavršavanje dok se ne postigne krajnji cilj. Tradicionalni model dat će vam priliku da ocijenite rezultat tek kada svi procesi budu završeni.

Ako vaše poduzeće radi na prelaženju poslovanja u oblak, preporučili bi agilnu metodu isporuke. Ona će pomoći vašem timu da se uskladi s potrebom za bržom isporukom i većom kvalitetom “ulaza podataka” u cloud. Osim toga, pomaže cijeloj organizaciji da dobije veću vrijednost od samog prelaženja, tako da prije mogu prepoznati neke od prednosti poslovanja u oblaku.

Jednom kada se odlučite na primjenu određenog pristupa, nitko ne kaže da ga se morate držati u svakoj prilici i pod svaku cijenu. Svaki je projekt jedinstven i tako mu treba pristupati, uvijek ponovno analizirati i zaključivati. Radite li s rokovima ili vaši klijenti imaju strukture koje je teško mijenjati (poput poslovanja s državnim tijelima) možda je bolje da odaberete standarni pristup s jasno definiranim ciljevima i minimalno uključenim naručiteljem. Radi li se o fleksibilnoj kompaniji, agilni pristup uz mnogo suradnjes naručiteljem i konstantnim promjenama zasigurno je bolji izbor. Tko kaže da ne možete odabrati ono što vam odgovara iz svake metodologije i stvoriti svoju vlastitu – svojevrsni hibrid. Bez obzira na odabir, cilj postignut na obostrano zadovoljstvo svakako je imperativ.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.