Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Prije nekoliko mjeseci napokon je dovršena standardizacija nove mrežne tehnologije za uskopojasni IoT (NB-IoT) i time su stečeni uvjeti za ulazak na tržište.

Kako bi taj proces bio što brži i učinkovitiji, Deutsche Telekom u svom Centru za razvoj prototipova uskpojasnog IoT-a (NB-IoT Prototyping Hub) zajedno s odabranim partnerima i mladim inovacijskim tvrtkama (start-up) razvija najnovije proizvode.

  • Očekuje se da mreže LPWA („Low Power Wide Area“) ostvare značajan doprinos u ekosustavima M2M i IoT, a procjenjuje se da će do 2020. prihodi od usluga iznositi oko 27 milijarda dolara.(1)
  • LPWA aplikacije za spajanje i povezivanje s već postojećim modelima slučaja upotrebe (use case), ali i s onima koji tek nastaju, predstavljat će 70 % od ukupnih 3,5 milijarda povezivanja do 2025.(2)
  • Procjenjuje se da su troškovi prosječnog LPWA modula između 5 i 20 dolara, ovisno o samoj tehnologiji. Budući da se mreže LPWA još uvijek razvijaju, cijena pojedinog modula može biti i samo dva dolara pri proizvodnji u velikim količinama.(3)

„Internet stvari“ („Internet of Things“ ili IoT) trenutačno je najaktualniji trend u informacijskim tehnologijama.

Mreže LPWA („Low Power Wide Area“) predstavljaju ključnu naprednu tehnologiju, a među njima je i uskopojasni IoT. Zbog čega? IoT omogućuje „pojednostavljivanje“ jer se uređaji koji mogu slati isključivo male količine podataka spajaju preko širokoga pojasa, a IoT se uglavnom onda sastoji od njih. Ogromni potencijal IoT-a da postane standardni model umrežavanja vidljiv je u očekivanjima stručnjaka tvrtke Analysys Mason koji predviđaju da će broj LPWA spajanja s današnjih 50 milijuna narasti na više od 3 milijarde do 2023. godine.

Kako bi iskoristili ovako značajan rast, Deutsche Telekom je započeo novi projekt Centar za razvoj prototipova uskopojasnog IoT-a.

Cilj je projekta ubrzati ulazak na tržište te unaprijediti cijeli ekosustav tehnologije uskopojasnog IoT-a zajedno s našim stručnjacima, partnerima i mladim inovacijskim tvrtkama (start-up)”,
izjavio je potpredsjednik M2M poslovanja u Deutsche Telekomu Alexander Lautz.

Mali, ali učinkovit: uskopojasni IoT

Trenutačno su već dostupne stotine različitih aplikacija Internet of Things. Njihova raznovrsnost također često zahtijeva i raznovrstan izbor mreža. Tako primjerice nužna komunikacija „stroja sa strojem“ („machine-to-machine“ ili M2M), kao što je recimo daljinsko upravljanje, najbolje radi preko LTE mreže, tj. preko skorašnjeg bežičnog standarda 5G. Za umrežavanje pri kratkim udaljenostima, primjerice pri međusobnom umrežavanju računala ili tableta kod kuće, dovoljna je kvaliteta mreže LAN ili WiFi. Međutim, što se događa ako želite poslati iznimno malu količinu podataka, ali na veliku udaljenost?

Uskopojasni IoT sada predstavlja rješenje za taj problem jer upravlja velikim brojem povezivanja po stanici, ima duboko unutarnje probijanje s dodatnih 20 decibela u odnosu na GPRS te vrijeme trajanja baterije čak do 10 godina zahvaljujući maloj potrošnji energije njegovih modula. Uza sve to, cijena mu je daleko niža od ostalih tehnologija M2M/IoT.

uskopojasni-iot-internet-stvari

Zbog tih je temelja uskopojasni IoT iznimno dobro prilagođen za aplikacije koje zahtijevaju male širine pojasa, kao što su primjerice inteligentni sustavi parkiranja, pametna brojila i upravljanje otpadom. Uskopojasni IoT time zapravo otvara mogućnosti za mnoga slična IoT rješenja u tom području, što prije nije bilo moguće jer bi navedeno bilo skupo i neprofitabilno.

Za razliku od ostalih LPWA tehnologija kao što su LoRa ili SIGFOX, Deutsche Telekom upravlja uskopojasnim IoT-om na principu licenciranja, u skladu s nedavnim standardom 3GPP. Stoga je moguće upotrebljavati već postojeću i pouzdanu infrastrukturu pa analitičari predviđaju da će NB-IoT postati jedna od vodećih LPWA mrežnih tehnologija u svijetu.

Pionir na tržištu uskopojasnog IoT-a

Deutsche Telekom nastoji biti u prednosti na tršištu uskopojasnog IoT-a tržišta pa je i njihovo djelovanje u tom pogledu poprilično uspješno jer je već u listopadu 2015. Deutsche Telekom objavio da je prvi u svijetu uspješno završio prvo uvođenje predstandardnog uskopojasnog IoT-a na bazi elemenata komercijalne mreže isključivo nadogradnjom softvera. Kompanija je također imala jednu od vodećih uloga u globalnoj standardizaciji unutar sustava 3GPP i GSMA, koja je ostvarena u lipnju prošle godine.

Posljednji u nizu uspješnih poteza odnosi se na pokretanje Centra za razvoj prototipova uskopojasnog IoT-a. U suradnji s vlastitim stručnjacima za IoT, partnerima u start-up tvrtkama te s trenutačnim i potencijalnim kupcima, Deutsche Telekom želi brzo razviti nove proizvode za tu novu mrežu. U sklopu navedenog projekta svi su na dobitku.

  • Deutsche Telekom se može pozicionirati kao partner za rješenja i poslovne modele uskopojasnog IoT-a. Također može i osigurati da svi prototipovi budu u skladu sa svim potrebnim standardima tako da tvrtka bude izravno uključena u razvoj proizvoda.
  • Start-up tvrtke koje sudjeluju u projektu također ostvaruju značajnu korist jer dobivaju izravan pristup tehnologijama uskpojasnog IoT-a, a istodobno mogu iskoristiti opsežno znanje i stručnost kompanije, uz početni program koji sadržava najnoviji hardver i softver. Svakoj start-up tvrtki dodijeljen je mentor, a mentori, start-up tvrtke i potencijalni kupci redovito se sastaju kako bi se međusobno umrežavali, izmjenjivali ideje i razgovarali o napretku. Takav oblik suradnje omogućuje tvrtkama drastično smanjivanje količine vremena koja je potrebno da svoje proizvode uskopojasnog IoT-a plasiraju na tržište (TTM ili „time to market“), dok istovremeno olakšava i ostvarivanje novih korisnih kontakata.
Prvi sastanak već je održan

Uskoro ćemo se moći i uvjeriti koliko je ovaj projekt uspješan jer je prvi sastanak održan početkom ovog tjedna. Ukupno 24 start-up tvrtke pozvane su u urede Deutsche Telekome start-up inkubatora hub:raum u Berlinu. Inkubator hub:raum upravlja Centrom za razvoj prototipova uskpojasnog IoT-a te pomaže svim sudionicima projekta riječima, djelima, uredskim kapacitetima te velikim ekosustavom.

[1] LPWA Networks Ecosystem: 2015–2030 – Opportunities, Challenges, Strategies, Industry Verticals & Forecasts, SNS Research

[2] LPWA networks for IoT: worldwide trends and forecasts 2015–2025, Analysys Mason

[3] LPWA Networks Ecosystem: 2015–2030 – Opportunities, Challenges, Strategies, Industry Verticals & Forecasts, SNS Research

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.