Kontaktirajte nas

Besplatni predlošci za video zapise na društvenim mrežama odlična su inspiracija za sadržaj koji privlači novu publiku i potiče prodaju.

Lako se pogubiti u mnoštvu tekstualnih informacija na internetu, zato je jasno zašto je video postao toliko popularan. Lako uočljiv, zabavan i informativan, daje gledatelju priliku da u kratko vrijeme apsorbira mnoštvo informacija i okupira nekoliko čula odjednom. Slika ipak govori tisuću riječi, zar ne? Stoga ne čudi da samo na YouTubeu korisnici dnevno pregledavaju više od milijardu sati video zapisa. Ono što običan korisnik prepoznaje kao zabavu, marketinški stručnjaci vide kao odličan alat za promociju. Osim što se jednostavno se dijeli na svim platformama, uključujući Facebook, Instagram, Snapchat i ostale popularne društvene mreže, čini se kako ga svatko s pametnim telefonom može snimiti bez problema. No nije sve tako jednostavno. Postoji mnogo različitih vrsta video zapisa, a dio stvaranja učinkovite marketinške strategije je shvaćanje svrhe onoga što želite postići, prije nego što napravite vlastiti video.

Različite vrste videa za ciljane skupine na društvenim mrežama

Cisco predviđa da će se do 2021. godine 80% internetskog prometa sastojati od pregledavanja video zapisa, a 13% odnosit će se na emitiranja uživo. Tražilice ih vole jer ih prepoznaju kao kvalitetni sadržaj, tako da njihovom uporabom možete napraviti čuda za vaš SEO (Search Engine Optimization) rezultat. Naravno, pod uvjetom da koristite prave ključne riječi, imate dobar meta opis i privlačan naslov. Postoji nekoliko vrsta videa koje biste mogli koristiti u svojoj strategiji. Pojašnjenja mogu pomoći pri educiranju potencijalnih klijenata o vašem proizvodu, a mogu se upotrebljavati i zajedno s uputama. Tekstualna uputstva prevedena na nekoliko jezika ponekad mogu biti zbunjujuća, a video će razumjeti čak i oni koji jezik ne govore. Za ovaj video nužno je da što više pokazujete na vlastitom primjeru i predvidite potencijalne probleme vaših budućih korisnika. Intervjue možete raditi sa stručnjacima koji mogu s praktične ili znanstvene strane podržati vaš proizvod ili kada želite upoznati javnost s timom koji stoji iza vašeg uspjeha. Njihova je prednost što se uvijek mogu iskoristiti i kao podcast.

video_interju_je_dobar_sadrzaj_za_drustvene_mreze

Među popularnijim oblicima videa su recenzije proizvoda ili usluga, a osim zadovoljnih korisnika, mogu ih kreirati i brend ambasadori ili influenceri s kojima surađujete. Oni u određenom smislu mogu predstavljati i vaše istraživanje tržišta, s obzirom na to da se ispod ovakvih zapisa na društvenim mrežama često javljaju ljudi s dodatnim pitanjima ili svojim iskustvima, ističući značajke do kojih im je najviše stalo. Emitiranje uživo posebno je popularno posljednjih godina, a tu se ističu Facebook Live i Instagram Live. Ovo je odlična prilika za povezivanje s obožavateljima i privlačenje zainteresiranih i potencijalnih klijenata. Oni bi trebali biti interaktivni, zato dobro proučite što se od vas očekuje prije nego zaključite da bi u bilo kojem trenutku mogli početi emitirati ili da možete ignorirati reakcije dobivene u stvarnom vremenu i samo se usredotočiti na ono što vi želite reći. To ne funkcionira na taj način. Ovdje je važan osjećaj komunikacije „licem u lice“ i stvaranje bliskosti izgrađivanjem određenom imidža. Instagram Stories i Snapchat sjajni su jer ljudima nude intimne prikaze ili kratke, osobne poglede iz vašeg kuta. To ih čini odlični kreativnim alatom. Zanimljivost ovih videozapisa jest da su vidljivi samo 24 sata (osim ako ih drukčije ne označite) i pružaju mogućnost razvijanja oglasa koji su usredotočeni na vremenski osjetljive promocije.

Besplatni predlošci za video objave na društvenim mrežama

Nije svaki video, dobar video. Sadržaj je najvažniji, no u stopu ga prati kvaliteta izvedbe. Ako nemate barem jedno od ovo dvoje, nemojte se iznenaditi ako vaša objava ne doživi očekivani prijem kod publike. Svakako obratite pažnju i na njegovu duljinu, jer svaka platforma ima svoja nepisana pravila. Za Instagram je najbolje trajanje 30 sekundi, iako je njegov Story iznimka za ovo pravilo. Naime, zbog tehničkih karakteristika nakon 15 sekundi vaš video postaje druga „priča“ i prikazuje se razlomljeno, pa ako to želite izbjeći pripazite na limit. Twitter video optimalno traje 45 sekundi, dok Facebook sam preporučuje trajanje od minutu do dvije. Dok pri stvaranju sadržaja morate biti kreativni, kao inspiracija vam mogu pomoći i besplatni predlošci koje možete pronaći online. Evo nekoliko izvora koji bi vam mogli pomoći:

VIDEVOnudi besplatne video snimke kao i pokretne grafike koje je stvorila njihova zajednica korisnika. Isječke koje preuzmete s Videva licencirani su ili putem Videvo Standard licence ili Creative Commons 3.0. Videozapise pod standardnom licencom možete besplatno preuzeti u bilo kojem projektu, a jedino ograničenje je da ne napravite klipove dostupne za preuzimanje bilo gdje drugdje. Oni licencirani pod Creative Commons 3.0 mogu se koristiti u bilo kojem projektu, ali morate označiti autora.

LIFE OF VIDS – kolekcija besplatnih videozapisa i isječaka iz Leeroy-a, reklamne agencije iz Montreala u Kanadi. Nema ograničenja autorskih prava, ali je dijeljenje na drugim web mjestima ograničeno na 10 videozapisa. Kako biste preuzeli verziju u visokoj rezoluciji, kliknite na Vimeov logo u donjem desnom kutu playera. Novi se videozapisi dodaju na tjednoj bazi, a tu je i kolekcija besplatnih fotografija.

SPLITSHIRE – stvorio ga je web dizajner Daniel Nanescu, koji je želio svoje fotografije i video zapise ponuditi besplatno za osobnu i komercijalnu upotrebu. Činjenica da je sve ove fotografije i videozapise stvorila jedna osoba čini ih jedinstvenima. Video zapisi su najviše drone snimke otvorenih prostora, a može ih se preuzeti klikom na naslov ispod svakog videa. Možete ih koristiti na svim svojim kanalima društvenih medija, ali ne možete ih prodavati ili koristiti u projektima s neprikladnim sadržajem kao što su nasilje, rasizam ili diskriminacija.

STOCK FOOTAGE 4 FREE – video zapisi na ovoj stranici organizirani su u kategorije, što olakšava pronalazak isječka koji vam odgovara. Kategorije uključuju gradnju i energiju, prirodu i životinje, bogatstvo, međunarodne lokacije i još mnogo toga. Novi zapisi se dodaju svakodnevno i postoji širok raspon snimaka koje možete koristiti na svojim društvenim mrežama. Prijavite li se e-poštom imat ćete pristup cijeloj kolekciji profesionalnih videozapisa koje možete koristiti bez ikakvih naknada.

PIXABAY – nudi veliku zbirku HD videozapisa i više od 1,2 milijuna slika i video zapisa. Svi su objavljeni pod licencom Creative Commons Zero (CC0), što znači da ne trebate dobiti dozvolu ili potpisati autora za upotrebu ili izmjenu sadržaja, čak i ako ga koristite u komercijalne svrhe.

Da biste shvatili koje rezultate imaju vaši video zapisi, redovito provjeravajte metrike i eksperimentirajte s različitim parametrima. Nemojte zaboraviti ni na CTA /call To Action), kako bi vaš video imao smisla i ispunio svoju svrhu. Video nije samo zabava, već je jedan od najboljih načina kako da se približite publici i pružite im uvid u ono što vi, vaša tvrtka ili vaši klijenti rade. Što više znaju o vašim pozitivnim praksama, to je veća vjerojatnost da će se vaša publika povezati s vama, a samim time i donijeti vam veći profit. Sretno snimanje!

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.