Kontaktirajte nas

Vodimo vas na uzbudljivu vožnju kroz (blisku) budućnost vozila!

Pročitali ste naslov i odmah zamišljate scenu iz Petog elementa kada Leeloo (MultiPass :D) izlazi van iz stana Korbena Dallasa i zaprepasti se vozilima koja lebde. Ili pak Povratak u budućnost i slavni DeLorean? Pa zapravo i nismo daleko od toga. 😀

Budućnost vozila itekako se već danas odvija jer brojne kompanije rade na inovacijama u automobilskoj industriji i samo je pitanje dana kada će netko izmisliti nešto novo i nešto dosad neviđeno. Hoverboard je već stigao pa zašto onda ne bi i ostale ideje uskoro zaživjele? Za vas smo izdvojili neke najbolje projekte direktno iz budućnosti!

Connected cars

I auti postaju pametni kao i mobiteli. Naziv “povezani auti” dolazi zbog toga što su takvi auti povezani s internetom. Brzi životni stil tjera nas da smo “povezani” u svakom trenutku pa tako i dok se koristimo autima. Proizvođači su brzo iskoristili trend Internet of Things (IoT) pa vaš budući auto može dijeliti internet pristup uređajima unutar i izvan auta, a vozila često dolaze sa specijalnim tehnologijama koje koriste internet kako bi pružile dodatne benefite vozačima. A to mogu biti: automatska obavijest o mogućem sudaru, detekcija prebrze vožnje i sigurnosna upozorenja i sl.

Internet stvari (IoT) će do 2020. godine vrijediti 8,9 trilijuna $ i povezati 1,5 milijardi vozila

Povezana vozila osobito su unaprijedila poslovanje jer omogućuju lakše upravljanje i praćenje vozila i zaposlenika koji ih voze te ostvarivanje ušteda tvrtkama koje imaju vozni park.

A o bliskoj nam budućnosti povezanih auta govore svjetski proizvođači automobila:

Vozila kojima upravlja tehnologija, a ne vozač

Google već dulje vremena razvija, ali i na ulicama testira Google auto bez vozača. Pitate se zašto? Jer imamo sve manje vremena i takvi auti će unaprijediti naš život. Zamislite da kasnite na sastanak, a djecu ne stignete? Jednostavno pozovete svoga prijatelja Google autića i on ih sigurno doveze ispred škole. Plan je da ovi automobili budu dostupni javnosti do 2020. što nestrpljivo iščekujemo! A vi? 🙂

Električna, hibridna i druga “alternativna” vozila

Sve je više naznaka da naša budućnost na planeti mora biti održiva, a pritom se mijenja i uloga vozila koja bitno utječu na količinu CO2 u atmosferi zbog izgaranja goriva. Električna i hibridna vozila i ostala vozila na “alternativni pogon” nametnula su se kao odlično rješenje.

Prema nekim projekcijama do 2020. na cestama će biti od 10 do 20 milijuna električnih i hibridnih vozila

Vozači ove nove generacije automobila imaju riječi hvale jer električni automobili startaju puno brže (postižu ubrzanje), emisija stakleničkih plinova im je 0 i niži su troškovi (besplatni el. punjači). Također, sve više tvrtki primijećuje benefite uštedama koje se ostvaruju s voznim parkom nove generacije, u odnosu na vozila koje pokreće gorivo. Osim sve većeg broja proizvođača klasičnih automobila koji nude i električne i hibridne verzije, svijetu je dobro poznat Tesla Motors, a u Hrvatskoj Rimac Automobili. A na fotografiji možete vidjeti još jedan primjerak električnog auta koji su napravili hrvatski inžinjeri iz DOK-ING-a. 🙂

hrvatski-električni-auto-electric-car

Izvor: dok-ing.hr

Sjećate se kada smo na početku rekli da nismo daleko od auta koji lete? Pa evo i dokaza – AeroMobil je prototip letećeg auta koji se testira u stvarnim uvjetima u zraku od listopada 2014. godine. Pogledajte video i uvjerite se!

Ostali pretendenti na mjestu prvog lebdećeg auta su Mollerova lebdeća vozila te Teraffugia koja također ima zanimljiva rješenja. Ima zainteresiranih za probni let, mislim – vožnju? 🙂

Želite i vi ući u budućnost i uštediti?

Cloud-nadzor-vozila-i-voznog-parkaUz Cloud nadzor vozila imajte i vi vaš vozni park na oku 24h dnevno u Hrvatskoj i inozemstvu i olakšajte si upravljanje izvještajima i putnim nalozima.

Isprobajte besplatno na 30 dana!

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.