Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Kada dijeljenje postane krađa?

Posjedovanje nekretnine ili automobile lako je odrediti I kontrolirati, a bez ključa nemoguće ih je koristiti. Ukoliko dođe do krađe ili nasilnog otvaranja, svoj posao odrađuju policija i ostale institucije, a privatno se vlasništvo vraća pravom vlasniku. Ali što kada privatno vlasništvo postane dostupno za javnu uporabu? Kada vam nestane automobile to odmah primijetite, no situacija s autorskim radom prezentiranim na mreži svih mreža malo je drukčija.  

Internet – mjesto gdje se zakoni olako shvaćaju

Autorsko djelo je originalno, duhovno (intelektualno) ostvarenje iz književnog, umjetničkog i znanstvenog područja, koje ima individualni karakter i koje je na neki način izraženo. Zakon o zaštiti autorskih prava u načelu osigurava vlasniku i/ili autoru ekskluzivno pravo da svojim uratkom i varijacijama istog raspolaže kako želi. Sve povrede tog prava utužive su i podložne sankcijama. Kao i svi, tako ni ovaj Zakon nije baš tako jednostavan, zbog čega je potrebno dobro ga proučiti ukoliko planirate “posuditi” nešto tuđe. Zemlje potpisnice Bernske konvencije, pa tako i Hrvatska, obvezale su se pridržavati zaštite autorskih prava bez obzira čiji je autor državljanin.

Česta zabluda je da ukoliko je nešto na internetu znači da je svima na raspolaganju, no to bi bilo kao da kažemo da prilikom ulaska u trgovinu sve što se u njoj nalazi postaje naše. Prilikom posjete svakoj web stranici naš kompjuter je bilježi na više načina, od kojih je neke nemoguće u potpunosti izbrisati. Zbog toga svatko tko svoj rad izlaže na internet mora računati s tim da će njegov rad biti preuzet čak i ako krajnji korisnik toga nije svjestan. No postoji razlika između ove nužnosti i namjerne krađe materijala. Većina ozbiljnih i vjerodostojnih stranica na vidljivom je mjestu istaknula stupanj zaštite materijala koji se na njoj nalaze. No ukoliko takva obavijest i nije vidljiva, to ne znači da zaštita ne postoji. Baš kao što vas činjenica da dijeljenjem sadržaja koji nije vaš ne zarađujete, neće spasiti na sudu ukoliko vas vlasnik istog odluči tužiti. Svojom akcijom možda niste profitirali, no taj isti profit uskratili se osobi kojoj bi možda pripao.

Tanka granica “fair use” koncepta

Svoje djelo autori mogu staviti na raspolaganje svima, no svoju namjernu moraju nedvojbeno obznaniti. U protivnom na legalno besplatno korištenje njegova materijala ostatak svijeta morat će pričekati barem 70 godina od njegove smrti, jer upravo toliko navodi hrvatski Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima.

“Fair use” najdraža je obrana svih uhvaćenih u ilegalnom širenju autorskih djela. Ukratko, radi se o licenci kojom autor dozvoljava ograničeno korištenje materijala pod određenim uvjetima, bez posebne dozvole. Uglavnom je riječ o djeliću materijala koji se smije reproducirati u svrhu edukacije, komentara, recenzije, parodije, novinarskog izvještavanja ili istraživanja.

Zasigurno najpoznatija povreda autorskih prava povezuje se s popularnim torrentima. Način dijeljenja materijala ovdje je iznimno važan, jer ako je autorsko djelo na internet stavio onaj tko ne polaže prava na njega, tada slijede zakonske sankcije. Brojne stranice za dijeljenje takvih sadržaja barem jednom su se našle na meti zakonodavstva, a u posljednjih nekoliko godina većina njih je postala nedostupna i njihovi vlasnici uhićeni.

Kako biti siguran da ničija prava nisu narušena?

Činjenice, baš kao i suhoparni novinarski izvještaji, ne podliježu definiciji autorskog djela, no zašto bi htjela kopirati takav tekst? Ukoliko raspolažete temeljnim podacima dovoljno je pokrenuti vlastitu kreativnost i te iste činjenice prezentirati u pravom kontekstu na drukčiji način. Naiđete li negdje na objavu koja vam se baš sviđa, dobro razmislite prije nego je podijelite. Ako zaštita nije navedena, svakako pretpostavite da ona ipak postoji, te pokušajte kontaktirati autora ili vlasnika prava kako bi ga zamolili za dozvolu. U svakom slučaju potpišite autora ukoliko ga planirate citirati.

Ukoliko niste sigurno u porijeklo nekog djela, najlakše ćete ga provjeriti unosom u neke od pretraživača, čak i kada se radi o fotografijama. Iako mislite da autoru činite uslugu promovirajući njegovo djelo i od toga nemate financijske koristi, on možda ne dijeli vaše mišljenje.

Čak i ako vas ne zamara ekonomska posljedica krađe autorskog djela, zapitajte se koliko je ono što radite u biti moralno. Netko cijeli život usavršava određene vještine kako bi u konačnici stvorio svoj autorski rad, stoga za njega zaslužuje i propisnu naknadu. Povezanost kakvu nam pruža internet predstavlja odličnu platform za povezivanje i suradnju na projektima od svjetskog značaja, no oni mogu nastati samo ako poštujemo jedni druge.

Koje vrste licenci postoje za korištenje?

Licence za korištenje se uglavnom naplaćuju, no veliki broj autora omogućuje besplatno korištenje njihovog rada ako se poštuju određeni uvjeti. Najčešće vrste naplatnih licenci su:

Rights-managed (RM) – Svakom kupnjom se dozvoljava korištenje samo za određeni medijski format (web, tisak i sl.), a prava su vremenski ograničena. Za svaku uporabu je potrebno ponovno kupiti prava na korištenje. Cijena ovisi o svrsi uporabe.

Popularni servis: Getty images

Royalty-free (RF) – Radi se o jednokratnom plaćanju za neograničeno korištenje nekog medija (fotografije, videa, dizajna i sl.). Cijena ovisi o kvaliteti i rezoluciji korištenog medija.

Popularni servisi: iStock, Fotolia, Shutterstock

Najpopularnija besplatna opcija je Creative commons (CC) – ova licenca ima nekoliko verzija, te autor može primijeniti različitu licencu za svaku sliku. Svaka verzija ističe što je dopušteno te koji su uvjeti korištenja. Tako neke vrste traže samo poveznicu na autora i licencu, dok druge zabranjuju komercijalno korištenje ili mijenjanje izvornog materijala.

Creative commons je ujedno najbolja opcija za legalno i sigurno korištenje sadržaja na webu, budući da postoji velika količina kvalitetnih radova distribuiranih pod ovom licencom. Neke od najpopularnijih stranica za takve radove su:

1. Pixabay
2. Unsplash
3. Gratisography

 

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.