Kontaktirajte nas

75% poduzeća je izloženo riziku trajnog gubitka podataka. Ima li vaše poduzeće svoj plan za slučaj katastrofe?

Jeste li se ikad pitali koliko ćete novaca izgubiti ako trajno izgubite važne podatke? Ili koliko ćete novaca izgubiti ako jedna od najvažnijih poslovnih aplikacija koju koristite nije u funkciji tijekom jednog dana? Murphyjevi zakoni vrijede kod raznih zastoja ili kvarova ili zastoja. Tako će se važan dio računalnog sustava vjerojatno pokvariti baš kada je većina IT osoblja na nekom seminaru ili godišnjem odmoru.

75% poduzeća je izloženo riziku trajnog gubitka podataka zbog nepredvidivih katastrofa, ljudske pogreške, napada hakera ili krađe opreme.

 

Gubitak podataka je užasno skup i ekstremno riskantan. Uzmemo li u obzir da se 50% podataka u poduzeću smatra izuzetno bitnim za obavljanje posla*, takvo što si malo koje poduzeće može priuštiti. Nažalost ne postoji neko magično rješenje koji će spriječiti napad na vaše poduzeće/podatke/mrežu, no postoje mnoga rješenja koja mogu minimizirati štetu ako do napada ikada dođe.

oversized wrench fixing a computer, disaster recovery

Što je Disaster Recovery? 

Ukoliko niste IT stručnjak, vjerojatno se pitate što je Disaster Recovery (termin Disaster Recovery još uvijek „traži“ dobar prijevod na hrvatski jezik). Ono označava kombinaciju  procesa, politika i procedura “koji rade timski” na oporavku tehnologijske infrastrukture važne za organizaciju nakon prirodne ili ljudski izazvane katastrofe, a sve kako bi se osiguralo produženje rada, spriječio gubitak podataka te povećala produktivnost. Drugim riječima, DR rješenja štite vaše poslovanje kada nastupe nevolje :).

Disaster Recovery potencijalno štedi ogromne količine novca, omogućavajući tvrtkama poslovanje bez prekida i gubitka podataka.

Gdje sve leže problemi u svijetu IT sigurnosti, kad su u pitanju poduzeća, već smo pisali i možete ih pročitati u člancima “10 najčešćih stvari koje narušavaju današnju IT sigurnost” – dio 1 i dio 2.  Stigli smo u vrijeme kad cyber kriminal i prijetnje sve više rastu, što potvrđuju neki od sljedećih najnovijih statistika:

  • 707.5 milijuna podataka je ukradeno u 2015**
  • napadi na mala i srednja poduzeća danas bilježe rast od 26 i 30 posto.***
  • 60 posto svih ciljanih napada ide na male i srednje organizacije.***
  • IT Web predviđa da će ukupan trošak izgubljenih podataka iznositi više od 2,1 trilijun dolara do 2019.

Nerijetko mala poduzeća uzimaju sigurnost “zdravo za gotovo”, pogrešno pretpostavljajući da se velike tvrtke suočavaju s najvišim rizicima. U izvještaju Verizona od prošle godine, istaknuto je da male povrede podataka – one s manje od 100 izgubljenih datoteka koštaju između 18 i 35 tisuća dolara.  izgubljeno – koštati između 18.120 $ i 35.730 $ . Osim ako su to troškovi koje vaše poduzeće može lako izdržati, krajnje je vrijeme da nabavite adekvatno rješenje za zaštitu i preventivu i provedete svoj “disaster recovery plan”.

Disaster Recovery Plan - DRP

5 razloga kako Disaster Recovery plan štiti “zdravlje vašeg poduzeća”

Tipičan razlog zašto poduzeće nema implementirano DR rješenje/plan je zato što nisu upoznati s prednostima istog. E pa vrijeme je da riješimo neke nepoznanice :).

Disaster Recovery Plan štiti poslovanje od efekata prirodnih katastrofa – Disaster Recovery plan neće spriječiti prirodnu katastrofu da se dogodi, no zaštititi će podatke i osigurati da ista ne ugrozi vaše poduzeće. Poslovanje se odvija neprekinuto jer aplikacije nastavljaju s radom u podatkovnom centru, gdje se nalaze i sigurno pohranjeni podaci.

DRP smanjuje utjecaj cyber napada – meta internetskih kriminalaca su ona poduzeća koja su nezaštićena, a najčešće su to manje tvrtke. DR plan može ograničiti utjecaj napada i spriječiti vaše poslovanje od gubitka vrijednih podataka.

DRP štiti od ljudskih pogrešaka – iako se kao glavni uzroci gubitka podatka ističu upravo prirodne katastrofe i cyber napadi, i zaposlenici u poduzeću mogu biti odgovorni za najveći gubitak podataka. Zato je bitno da zaposlenici budu upoznati s pravilnim rukovanjem podacima, a i da poduzeće ima neko backup rješenje.

DRP štiti podatke u svakom trenutku – svi mi imamo veliku količinu povjerljivih podataka (samog poduzeća, klijenata i sl.) i ne možemo si priuštiti da isti dospiju u krive ruke. DRP osigurava adekvatno i kontrolirano spremanje podataka u najmodernijem data centru u Hrvatskoj, zbog čega ne moramo više brinuti hoće li reputacija firme biti ugrožena, a poslovanje se odvija bez prekida i gubitka podataka.

DRP smanjuje troškove – kao prvo, potencijalno štedi ogromne količine novca. Drugo, s obzirom da se sve odvija u Cloudu, znači da nema kapitalnih ulaganja u skupu informatičku opremu, nove servere, data centar ili kolokaciju servera. Dakle, DR plan plaćate u mjesečnim naknadama po principu “plati koliko potrošiš”.

Kako do Disaster Recovery plana?

Kako do Disaster Recovery plana?

Prilikom odabira rješenja, valja imati na umu par stvari: koja je reputaciju poduzeća kod koje koje planirate uzeti rješenje, je li opcija plaćanja rješenja fleksibilna (nemate isti broj podataka na početku posla i nakon npr. 3 godine), imate li tehničku podršku 24/7/365 (nikad ne znate kad će se nezgoda dogoditi!).

Svako poduzeće je drugačije, stoga najprije treba napraviti napraviti kompletnu analizu svih servisa i podataka koji će se zaštititi. Naravno, to nećete raditi sami, već uz pomoć stručnjaka koji će doći na procjenu infrastrukture i izraditi ponudu.

Upravo DRP (Disaster Recovery Plan) kojega HT stručnjaci rade zajedno sa korisnikom, detaljno prikazuje i opisuje proces replikacije korisničkih servisa prema HT Data Centru. U planu su detaljno navedene sve korisničke usluge, aplikacije i servisi koji se štite, te je opisana procedura kojim redoslijedom se oni podižu i aktiviraju u slučaju

Screen Shot 2016-06-30 at 13.00.52Nemojte čekati da i vas katastrofa preduhitri, već vi preduhitrite nju!
Saznajte više i pogledajte primjere korištenja:

 

Cloud Disaster Recovery

HT-ovo Disaster Recovery rješenje je jedino rješenje na svijetu koje podržava Data Recovery i fizičkih i virtualnih servera.

Izvori: 

*The State of Global Disaster Recovery Preparedness, 2014 Annual Report 
Federal Emergency Management Agency: FEMA gov
** http://www.gemalto.com/brochures-site/download-site/Documents/ent-Breach_Level_Index_Annual_Report_2015.pdf
*** https://www.symantec.com/
**** https://www.pwc.co.uk/assets/pdf/2015-isbs-technical-report-blue-03.pdf

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.