Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Slijedimo li svjetske trendove ili još uvijek kaskamo za promjenama koje se događaju u Europi i svijetu? Trend iznajmljivanja računalne opreme nezaustavljivo raste, a polako, ali sigurno, prihvaćaju ga i naše kompanije.

Baš kao što je to slučaj i kod nekretnina i automobila, Hrvati su poznati po tome da vole posjedovati i elektroničku opremu. Dok svjetski i europski trendovi sve više naginju iznajmljivanju kao održivom načinu poslovanja, na razvoj rent modela u Lijepoj našoj ipak još malo pričekati. Sve o općenitim prednostima najma nad kupovinom informatičke opreme već smo obradili u prijašnjem članku. Američka udruga za najam opreme istraživanjem je došla do zaključka kako 65% anketiranih smatra kako je dostupnost najnovije opreme najveća prednost ovog modela rada. Najbolje to mogu iskusiti male kompanije koje na ovaj način imaju pristup najmodernijoj tehnologiji po pristupačnoj cijeni, te tako bez problema mogu konkurirati i mnogo većima od sebe. Druga najbolja stvar je što imate uvijek fiksne mjesečne troškove što se održavanja opreme tiče. S obzirom da je trošak korištenja opreme porezno priznat, ne vidimo razloga da se ovoga puta ne pozabavimo i konkretnim pitanjima najma laptopa, pisača, stolnih računala i ostale tehnike potrebne za moderno poslovanje.

Odlučio sam se na najam opreme, što sada?

Nakon što ste odlučili koju opremu želite, kontaktirajte Hrvatski Telekom i potpišite željeni ugovor. Preduvjet za instalaciju opreme je pristup internetu, LAN na lokaciji, osigurano električno napajanje za svu opremu, kao i adekvatna radna površina za smještaj iste. Ukoliko prilikom izlaska tehničara na teren ne postoji aktivna internet veza, oprema se neće moći instalirati, a dodatni dolazak se i dodatno naplaćuje, zato budite sigurni da ispunjavate sve uvjete.

kako-donijeti-odluku-o-nabavi-tehnologije

Što će biti s mojim starim podacima?

Sve podatke, ukoliko ih niste pohranili na vanjske jedinice koje se mogu spojiti i na nova računala, možete prebaciti sami ili to za vas može napraviti tehničar. Svi legalni programi koje ste dotad koristili također se mogu ponovno instalirati i na novom računalu, jer kao administrator imate sva upravljačka prava.

Dobivam li neke programe u paketu s opremom?

S opremom se dobiva operativni sustav, dok se svi ostali programi dodatno naplaćuju. Hrvatski Telekom nudi i povoljnije opcije Office 365 paketa za svoje klijente, a njih je moguće naručiti i neovisno o opremi. Usluge u oblaku uvijek su dobar izbor jer ih imate neovisno o vrsti i lokaciji opreme koju koristite.

Mogu li nadograditi postojeći sustav?

Radi li se o opremi koju ste unajmili, istu može nadograditi samo ovlašteni tehničar iznajmljivača. Korisnik nipošto ne smije sam pokušavati otvoriti niti jedan dio hardvera. Isto tako nije dopušteno mijenjanje operativnog sustava.

zasto-hrvatska-zaostaje-za-europom-u-najmu-informaticke-opreme-2

Što se događa kada se oprema pokvari?

Ukoliko se odlučite primjerice za najam laptopa, tehničar većinu vaših problema može riješiti putem udaljenog održavanja. Ono se radi preko aplikacije za udaljeni pristup koja je instalirana na računalo – agent se sa svog računala spoji na korisnikovo i riješi svaki problem softverske prirode. Ukoliko je riječ o hardverskom kvaru, tada tehničari izlaze na teren i po potrebi otklanjaju kvar ili se, ovisno o situaciji, daje zamjenski uređaj.

Što ako zaključim da ipak želim posjedovati opremu?

Tijekom cijelog trajanja najma, moguća je i kupnja računala i ostale opreme. Jednostavno se javite u centar za korisnike koji će vam objasniti sve daljnje korake u vezi kupnje te iste opreme koju ste iznajmili. U tom slučaju više nećete imati 24/7 podršku koju imate tijekom perioda rentanja, no barem znate da nećete morati seliti podatke jer zadržavate opremu koju ste dotad i koristili.

Želim uzeti Apple proizvode za promjenu, jesu li kompatibilni s mojim dosadašnjim programima i uređajima?

Za početak, Apple računala ne mogu raditi s Windows operativnim sustavom, već ga pokreće Mountain Lion. Koristite li Office 365 paket, njega možete pokrenuti i u pretraživaču, s obzirom da se isti nalazi u oblaku, te nema veze s konkretnim operativnim sustavom. Ostala oprema i periferni uređaji novijeg datuma bez problema bi se trebali spojiti na vaš MacBook putem automatskog pronalaženja drivera. Isto tako, svi postojeći dokumenti i različite datoteke ne bi trebali imati problema s otvaranjem. I dalje ćete se moći povezivati s drugim Windows računalima putem žične i bežične mreže.

zasto-hrvatska-zaostaje-za-europom-u-najmu-informaticke-opreme-3

Je li Apple okruženje sigurno?

Mountain Lion operativni sustav prilično je siguran od virusa i ostalih malicioznih programa koji bi mogli oštetiti vaše računalo i podatke na njemu. No i ovdje vrijedi generalno pravilo o sigurnosti na internetu – otvarajte samo sigurne stranice, te preuzimajte datoteke koja dolaze iz pouzdanih izvora.  

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.