Kontaktirajte nas

Zakon je prilično jasan, svi koji ne budu uskladili svoje poslovanje sa Zakonom o fiskalizaciji prometa gotovinom riskiraju kaznu od 10.000 do 300.000 kuna.

Obaveze koje donose izmjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom od 1. srpnja 2017. nisu toliko zamršene – ako ste “stručnjak za fiskalizaciju”. Za sve ostale,  ova tema zahtijeva malo više koncentracije i angažmana tijekom prilagodbe poslovanja. Interni akt o fiskalizaciji, knjiga računa, broj računa, blagajnički maksimum, dostava podataka, isticanje naljepnica… elemenata na koje trebate paziti je mnogo, ali jednom kada ih sve uskladite, straha od kazni ne bi trebalo biti.

Zato smo izdvojili ključne stvari na koje svaki obveznik fiskalizacije treba obratiti pozornost, bilo da ste obrtnik paušalist, samostalna djelatnost ili bilo koji drugi obveznik poreza na dobit ili poreza na dohodak koji je (ili je friški) obveznik fiskalizacije.

koje-su-obveze-obveznika-fiskalizacije

Interni akt o fiskalizaciji – dokument koji sastavlja sam obveznik fiskalizacije i koji se nalazi u poduzeću i ne treba slati nikome. Njime se definira na koji način će se odrediti brojevi računa, kako će se prodavati proizvodi ili usluge (te u kojim poslovnim prostorima), koje su oznake poslovnih prostora, kao i način numeriranja računa. Njega ste obavezni imati u svom poslovnom prostoru.
Primjer internog akta 1, Primjer internog akta 2

Broj računa – strogo je određen i sastoji se od tri dijela (npr. 1-1-1). Prvi broj je numerički i svake godine mora krenuti od broja 1. Nipošto se ispred njega ne smije stavljati 0, jer time kršite zakon. Drugi broj je oznaka poslovnog prostora i on može sadržavati slova i brojeve. Treći broj sadrži oznaku naplatnog uređaja. Svaki račun MORA sadržavati ova tri elementa, dok stavljanje godine u sam broj računa nije dopušteno. 

obvezni-elementi-računa-fiskalizacija

Blagajnički maksimum –  najviša svota novca koja se smije nalaziti u blagajni na kraju radnog dana. Taj iznos možete odrediti unutar internog akta, no ona ne smije (za većinu malih poduzetnika) biti veća od 10.000 kuna. Svotu veću od 10.000 kuna morate položiti na svoj poslovni račun krajem dana ili najkasnije sljedeći radni dan.

Blagajnički minimum – nije zakonom propisan i služi za vraćanje novca klijentima i trebalo bi ga uvrstiti u Interni akt.  Najbolje je imati novčanice u malim apoenima.

fiskalizacija-od-1-srpnja-2017-predavanje-blagajnicki-maksimum

Obavijest o obvezi izdavanja računa – naljepnica koja se mora nalaziti na istaknutom mjestu u poslovnom prostoru i na svakom naplatnom uređaju. Mora sadržavati obavijest kupcima kako su obvezni uzeti svaki račun koji im je izdan ili zatražiti isti. Nabaviti se može u Narodnim novinama i sličnim poduzećima uredske opreme.

Digitalni certifikat – obveznici fiskalizacije trebaju, radi provedbe fiskalizacije, od Fine nabaviti produkcijski aplikacijski digitalni certifikat. Postupak registracije, odnosno izdavanja aplikacijskih certifikata, provodi se u Registracijskim uredima Fine predajom propisane dokumentacije. Naknada za izdavanje digitalnog certifikata plaća se odmah i iznosi 375 kn, a certifikat se izdaje na razdoblje od 5 godina.

Elektronički naplatni uređaj – uređaj s vezom na internet pomoću kojeg se obavlja fiskalizacija računa – fiskalna blagajna, koja može biti mobilna ili fiksna.

Programsko rješenje – program koji omogućava izdavanje računa pomoću elektroničkog naplatnog uređaja i za ispravnost kojeg garantira izdavatelj.

Knjiga uvezenih računa – sadašnja može postojati do kraja lipnja. Po zakonu je možete imati i kasnije, u slučaju da dođe do prekida rada vašeg naplatnog uređaja, no više je ne možete koristiti kao primarni način izdavanja računa, već isključivo morate koristiti fiskalnu blagajnu.

zasto-koristiti-mini-fiskalnu-blagajnu

Svako nepoštivanje Zakona može vas koštati od 10.000 do 300.000 kuna, zato se na vrijeme informirajte o svojim dužnostima.

Što mora račun sadržavati prema Zakonu o fiskalizacji? Kako označavati račune od 1. srpnja? Kako izgleda interni akt? Što je bitno kod plaćanja gotovim novcem između obveznika fiskalizacije? Što je dopušteno a što nije? Što točno treba obveznik fiskalizacije kada nestane internet veza ili naplatni uređaj prestane raditi?

fiskalizacija-od-1-srpnja-2017-predavanjeDoznajte sve odgovore na gomilu raznih pitanja naših fanova i ostale propise i detalje o fiskalizaciji na besplatnom stručnom predavanju “Sve o fiskalizaciji za paušaliste i sezonce” koje je dostupno online!

Pogledajte predavanje

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.