Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

O uspjesima startupova već znamo, a područje koje doživljava nevjerojatan rast i predstavlja novu revoluciju je “Internet of Things”. A gdje ste vi u toj priči?

Za sve one kojima je ova tema bliska i imaju ambiciju izraditi revolucionaran proizvod vezan uz internet, prilika koju ne bi trebali propustiti jest prijaviti se na Zid poslovnog uspjeha – natječaj Hrvatskog Telekoma i ostvariti svoju ideju (hint: gdje se prijaviti opisano je na kraju članka).

Za sve one koji su o ovoj temi tek načuli sigurno imaju dovoljno vremena “uključiti se na vlak” i sljedećih par godina biti dio tržišta vrijednog milijarde dolara.

Internet of things – svi uređaji povezani sa internetom

Ukratko i pojednostavljeno internet stvari (Internet of Things- IoT) omogućuje komunikaciju između više uređaja te sa samim uređajima uz interakciju s ljudima i uz njihovu kontrolu. Sama tema i ideja se provlaći već 10-ak godina kod niza firmi. Zasigurno ste čuli još davnih 2000-ih o hladnjacima koji sami prate količinu namirnica ili o pametnim kućama u kojima kontrolirate, primjerice, rasvjetu uz pomoć jednog daljinskog uređaja. Danas te ideje žive, a sve više ih realiziraju i mali inovativni timovi.

U kojim inovativnim uređajima i područjima možete prepoznati “IoT”

  • Pametne kuće ili ugodnije i pametnije življenje – Možda najpoznatiji primjer je Nest, pametni termostat koji štedi i upravlja te je povezan sa vašim mobilnim uređajem.
  • Pametni satovi – Od Applea do Samsunga, možda im je tržište otvorio i super popularni Pebble. Svi imaju zajedničko da koriste prilagođene aplikacije te komuniciraju s različitim operativnim sustavima.
  • Pametne utičnice – Između ostalog od sada možete lako saznati i koliko vam koji uređaj troši energije te ga na vrijeme zamijeniti ekonomičnijim – više energetske klase.
  • Senzori za parkinge – Saznajte gdje je slobodno mjesto kroz mobilnu aplikaciju.

Naravno, ovo je samo dio ponude, niz kućanskih aparata do automobila je u nekom vidu dio IoT-a. U ovoj novoj paradigmi u računarstvu proizvodnja se radi pametnije, pametnije se mjeri i upravlja potrošnjom energije, vode i plina i sl.

Internet-stvari-zid-poslovnog-uspjeha-2

Razlike u odnosu na “klasičan” software startup i osnovni poslovni modeli

Neki od poslovnih modela koji se pojavljuju u razvoju ovog oblika proizvoda, brenda i startupa su uveliko vezani uz samu proizvodnju te pri definiranju proizvoda možemo razlikovati: prodaja samog hardwarea/uređaja uz besplatan software, prodaju korištenja softwarea uz jeftiniju cijenu hardwarea (samog uređaja), prodaju samog softwarea vezanog uz različite uređaje kompatibilne s istim te naravno i različite kombinacije navedenih.

Oni koji su se već upustili u razvoj IoT znaju da se kod razvoja proizvoda, za razliku od softwarea, mora misliti o dijelovima, proizvodnji, logistici, održavanju, garanciji i distribuciji. Ali mnogi su već uspjeli te neke od hrvatskih uspješnica već poznajete: Teddy the Guardian, Bellabeat ili u:Plug pametne utičnice.

Možda je sljedeća uspješnica baš Vaša, a prilika za ostvarenje se krije u prijavi na “Zid poslovnog uspjeha” uz Hrvatski Telekom!

hrvatski-telekom-zid-poslovnog-uspjeha

Prijavite se na natječaj Zid poslovnog uspjeha!

Za prijavu i sve potrebne informacije posjetite www.wallofbusiness.com

Hrvatski Telekom pokrenuo je natječaj, u okviru projekta “Zid poslovnog uspjeha”, iz područja interneta stvari, koji se smatra jednim od glavnih nositelja predstojeće, četvrte industrijske revolucije.

Cilj je pronaći domaće proizvode iz područja interneta stvari koji su namijenjeni poslovnim korisnicima. Za najbolje se rješenje može osvojiti nacionalna marketinška kampanja u vrijednosti do 230.000 kuna te postati HT-ov partner i tako imati doseg do više od 100.000 poslovnih korisnika Hrvatskog Telekoma. A kreator pobjedničkog rješenja u međunarodnom dijelu natječaja može postati partner Deutsche Telekom Grupe u svih osam zemalja te postati dostupan za 10,8 milijuna potencijalnih korisnika.

Lani su više od 80 posto ulaganja privukli upravo hrvatski startupovi koji su se bavili razvojem hardvera u području interneta stvari. Natječaj je baš iz tog razloga ove godine namijenjen tvrtkama koje bi željele promovirati svoje rješenje za Internet stvari i učiniti ga dostupnim široj javnosti.

Prijavite se!

Izvori:
http://postscapes.com/what-exactly-is-the-internet-of-things-infographic
http://www.buildit.ee/
http://makingsociety.com/2014/12/open-source-hardware-business-model/
http://www.belkin.com/us/Products/home-automation/c/wemo-home-automation/
https://getpebble.com/
http://pimami.hr/pametne-kuce-fibaro/sistem/pametna-zidna-uticnica/
http://www.poslovni.hr/tehnologija/za-proizvod-temeljen-na-internetu-stvari-230-tisuca-kuna-nagrade-294438

Komentari

  • Ovo je budućnost, svim poduzetnicima savjetujem izrađuje proizvode / usluge koje se mogu globalno primjenjivati i prodavati, ne ograničujte se lokalno, pogotovo kada živite u Rvackoj

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.