Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Tijekom 2016. godine samo preko Twittera podijelilo se više od 100 milijuna GIF-ova, a Facebook je uveo i vlastitu tražilicu putem koje možete ove pokretne sličice uvrstiti u svoje statuse ili komentare. Zašto je ovaj repetitivni format tako popularan i kako ga možete iskoristiti u vlastitoj marketinškoj strategiji?

Slika govori tisuću riječi! Znaju to i tvorci emojija, ikona koje su skoro u potpunosti preuzele modernu online komunikaciju. Kada se ta ista slika još i pomiče, količina informacija koju prenosi postaje još veća, baš kao i emocionalna angažiranost primatelja. Iako su video zapisi i dalje broj jedan kada je riječ o online marketingu, GIF format je vrlo brzo pronašao svoj put do šire populacije i u modernoj komunikaciji. Graphics Interchange Format u digitalnom je svijetu prisutan već 30 godina, a akronim GIF je 2012. godine proglašen kao riječ godine od strane uglednog Oxfordskog rječnika. Što je to onda toliko privlačno u ovom načinu izražavanja da su ga i veliki igrači poput Facebooka uveli kao standard komunikacije?

Sve prednosti GIF formata

Za razliku od video zapisa koji zauzimaju mnogo mjesta za pohranu, a samim time trebaju i više vremena da se učitaju, GIF je osmišljen tako da zauzima najmanje mjesta, a njegova slika ipak ostane pokretna tj. animirana. Taj pokret dovoljno je atraktivan da zaokupi pažnju gledatelja, a opet dovoljno kratak da je i zadrži. Neprestano ponavljanje istog pokreta brzo stvara osjećaj povezanosti s gledateljem, ali daje i određenu dozu humora cijeloj akciji koja se u njemu odvija. Zbog svega toga jednostavno ih je dijeliti, a njegovom uporabom pokazujete kako pratite trendove.

Kada koristiti GIF?

Čak i vaša naizgled iznimno ozbiljna kompanija može si koji put priuštiti da pokaže svoju zabavnu stranu i pokaže kako je u tijeku s razmišljanjem generacija koje dolaze. Nabacite samo jedan GIF i gledajte kako se vaša publika odjednom proširuje. On može jednostavno, ali efektno začiniti svaku objavu na društvenim mrežama, bez da koristite previše riječi. Kratka poruka s naglašenom poantom bit će dovoljna kako bi je zapamtili i oni koji inače ne bi obraćali pažnju na vaše objave.

Želite li prezentirati svoj novi proizvod populaciji koja većinu vremena provodi na internetu, dugi eseji o svim njegovim prednostima jednostavno neće funkcionirati. Oni ne žele čitati, žele da ih zabavite i informirate u isto vrijeme i upravo je zato video kralj online sadržaja. No ne možete se uvijek osloniti na njega, jer ćete i onda dosaditi svojim online pratiteljima. Odaberite ono što možete najbolje prikazati pomoću GIF-a, primjerice određene značajke novog proizvoda, te ih prikažite pomoću ovog alata u odvojenim objavama. Možete i pružiti praktične informacije, poput uputa za rukovanje. S obzirom na to da se stalno vrte ukrug, sličice ili pokreti koji se izmjenjuju bit će pamtljivi i vrtjet će se unedogled dok god je potrebno.

Pomoću GIF objava možete napraviti i dobar uvid u dugo iščekivani događaj, te ih puštati u određenim razmacima kao teasere. Ubacite poneki humoristični element ili nešto s čime se većina može povezati i povećat ćete vjerojatnost viralnosti objave.

Napravite svoj vlastiti GIF

Dobra vijest je da ne morate biti posebno informatički ili grafički potkovani kako napravili svoj vlastiti GIF. Vjerojatno najpoznatija stranica koja vam u tome može pomoći je MakeaGIF, gdje možete napraviti GIF iz fotografije, video zapisa, direktno poveznicom s Facebooka, a možete iskoristiti i vlastitu web kameru kako bi ga kreirali ispočetka. EZgif vam pak dopušta da učitate do 2000 datoteka ukupne veličine 80 MB ili najviše 5 MB svaki. Podržane ekstenzije su gif, jpg, png i WebP, a možete koristiti i datoteke u zipu. Prilagodite brzinu animacije i poredak frameova, optimizirajte ga s ponuđenim alatima i spremni ste za podjelu vlastite kreacije.

Želite li napraviti GIF s vlastitim mobitelom, možda je najbolji alat za to Giphy Cam, aplikacija dostupna za Android i iPhone koja vam dopušta da snimite vlastiti GIF i ukrasite ga zanimljivim dodacima i efektima.

Ako nemate inspiracije ili se jednostavno ne želite zamarati s izradom, postoje mnoge stranice na kojima besplatno možete preuzeti GIF-ove i dijeliti ih putem svojih kanala. Jedna od najpoznatijih je svakako Giphy, a tu su još i nezamjenjivi Reddit, zabavni Imgflip i mnogi drugi. Glavno pravilo kada su u pitanju GIF-ovi? Zabavite se! Ako vi ne možete pronaći radost u njima, teško to možete očekivati i od vlastite publike, zar ne?

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.