Od sredine lipnja 2021. godine 5G signalom pokriveno je 81 grad i 18 općina i više od 2 milijuna stanovnika Hrvatske.  Peta generacija mobilne bežične komunikacijske tehnologije postala je stvarnost. Korištenjem kraćih, visokofrekventnih opsega radio spektra, 5G će smanjiti kašnjenje te omogućiti veće brzine i protok podataka.

Rani dani 5G mreže već su krenuli i malim tvrtkama mogu pružiti priliku za nadmetanje s velikim korporacijama. Mobilnost, povezivost i bežične performanse mogu dati stratešku prednost tvrtkama svih veličina, no uz manja ulaganja mala će poduzeća dugoročno biti u mogućnosti poboljšati produktivnost i smanjiti troškove kako bi profitirala. Inovacija koja dolazi s novim generacijama bežične tehnologije samo će rasti – autonomna vozila, različita virtualna iskustva i brojna druga tehnološka dostignuća postat će dio svakodnevice. Kada se kao vlasnik male ili srednje tvrtke suočite s pitanjem trebate li investirati u nove tehnologije ili ne, najvažnije od svih pitanja glasi: možete li si priuštiti da zaostajete?

Hrvatski Telekom petu godinu za redom prepoznat je od strane neovisnih stručnjaka i korisnika kao vodeća mobilna mreža u Hrvatskoj 2023. godine, osvojivši Ookla® Speedtest Award™.

5G za poboljšanu mobilnost i veću isplativost poslovanja

S obzirom na to da podaci i mobilnost postaju ključni za poslovanje, IT timovi širom svijeta pripremaju se za uvođenje mreže sljedeće generacije. Ona bi prije svega trebala donijeti bolje mobilno iskustvo i veću učinkovitost, što znači da će vaše malo poduzeće moći napraviti više posla za manje vremena i s manje resursa. Brzine koje ova mreža donosi omogućit će protočnije poslovanje u oblaku, što će značiti i manja ulaganja u infrastrukturu. Računala će nam biti potrebna samo kako bi se povezali sa svojim podacima na udaljenom serveru, a širokopojasna veza nove generacije omogućit će da protok podataka bude iznimno brz i pouzdan, uz minimalno kašnjenje.

Zaposlenici opremljeni uređajima s moćnom analitikom ili softverom za proširenu stvarnost uz 5G vezu mogu lakše i jednostavnije upravljati skladištem ili voznim parkom. Oni na udaljenim lokacijama moći će sudjelovati u radu cijelog time putem konferencijskih poziva ili koristeći alate za timsko poslovanje. Kada osobe zadužene za prodaju dobiju na raspolaganje tehnologiju kojom mogu zaključiti prodaju bez čekanja, produktivnost poslovanja može doseći novu razinu. Zamislite da uz pomoć proširene stvarnosti možete svojim kupcima i klijentima omogućiti virtualno isprobavanje proizvoda. 5G je dizajniran da jednog dana podrži Internet stvari koji neće značiti samo prikupljanje podataka i slanje upozorenja, već automatizaciju radnji kao odgovor na te podatke.

Poljoprivrednici tako mogu koristiti senzore za praćenje zdravlja svojih usjeva i pokretanje automatiziranih radnji, poput kalibriranja navodnjavanja na temelju specifičnih uvjeta. Od učinkovitog upravljanja proizvodnjom na daljinu, preko praćenja skladišnih zaliha i brze isporuke kupcima, Internet stvari s 5G pogonom pomaže malim poduzećima i velikim organizacijama u rješavanju svakodnevnih izazova.

5G stvara nove poslovne mogućnosti

Nova tehnologija uvijek pokreće nove ideje. Sposobnost bržeg prikupljanja većeg opsega podataka i korištenja istih za unaprjeđenje poslovanja i odnose s kupcima, jedna je od prednosti 5G-a za tvrtke svih veličina, a ujedno je i osnova za transformaciju poslovnog modela tvrtke. Mreža sljedeće generacije omogućit će kupcima da koriste mobilne uređaje za daljinsku komunikaciju s malim tvrtkama u stvarnom vremenu – interakcije su to koje se mogu neprimjetno pretvoriti u kupnju zbog odlično izvedenog korisničkog iskustva.

Da bi iskoristile potencijal 5G mreže, mala poduzeća moraju ubrzati svoje usvajanje digitalnih rješenja. Korištenje alata za upravljanje odnosima s kupcima u oblaku i srodnih poslovnih sustava i digitalizacija podataka moćan su način održavanja konkurentske prednosti. Ono što je ključno je utvrditi koje će tehnologije donijeti željeni povrat ulaganja za željeni sektor.

Rezultat pametnog ulaganja bit će proizvodni proces bez dugotrajne edukacije zaposlenika o novim trendovima. Nepotpuni podaci o lokaciji ili sadržaju pri isporuci paketa postat će prošlost, jer u skoroj budućnosti očekuje nas pametna analitika i proširena miješana stvarnost koja će pružati informacije u stvarnom vremenu u svrhu boljeg poslovanja.

Štete na poljoprivrednim dobrima, te detaljan pregled voćnjaka na daljinu bit će instant mogući uz naprednu tehnologiju i senzore.

Turizam će doživjeti pravu revoluciju uz softver koji će nam dati do znanja trenutne kapacitete destinacije u koju smo se zaputili ili će naš apartman znati koju temperaturu preferiramo u kojem trenutku našeg boravka u njemu.

Uz IoT sve će postati moguće. 5G će revolucionirati poslovanje, a postavljanje temelja sada pomoći će svim vlasnicima malih tvrtki otkriti puni potencijal 5G mreže i omogućiti im da ostanu povezani sa svojim kupcima omogućivši im konkurentnije poslovanje i lidersku poziciju na tržištu.

Podijelite