Kontaktirajte nas

Božićne zabave standardne su uredske proslave i većina zaposlenika očekuje ih  na kraju godine. Međutim, postoji nekoliko (nepisanih) pravila koja bi svi trebali imati na umu.

Sama riječ “zabava” sugerira opušteno okupljanje, uz hranu, piće i ples. No, većina uredskih zabava ne spadaju pod “normalne”, kakve biste organizirali kod kuće s prijateljima, i za njih postoje poseban bon ton i pravila ponašanja. Iako želite uživati i uživjeti se u božićni duh, također se morate pobrinuti da se ne osramotite, oštetite imovinu tvrtke ili se toliko napijete da sljedeći dan ne stignete na posao. Kada se na pozivnici pojave riječi “zabava” i “posao”, naglasak uvijek mora biti na riječi “posao”. Mnoge karijere su narušene, napredovanja zaustavljena, a otkazi podijeljeni jer su radnici na blagdanskoj zabavi pokazali sasvim drukčije lice od onog koje su poslodavci očekivali. Vrlo se lako zanijeti, zato ne škodi podsjetiti se na pravila bontona kada su u pitanju blagdanske zabave u poslovnom okruženju. Evo čega biste se svakako trebali pridržavati dok s kolegama obilježavate kraj godine.

Pića su besplatna, ali to ne znači da ih morate probati sve

Kada vidite otvoreni bar ili znate da nećete morati platiti sve što popijete, lako je pretjerati i popiti čašicu previše. Ipak nemojte, samo ćete požaliti, a vjerojatno i ispaštati idućeg dana. Dok mnoge tvrtke nude konzumaciju bez ograničenja, druge su počele ograničavati količinu alkohola koja će biti poslužena na ovakvom događaju. Bez obzira na odluku tvrtke, svaki zaposlenik treba preuzeti odgovornost za vlastito ponašanje. Zapamtite – ako alkohol nije nešto u čemu uživate, nema razloga da popustite pritiscima kako bi ga baš tada trebali konzumirati. Uživanje u piću ili dva na blagdanskoj zabavi je sasvim u redu, međutim, pretjerivanje može dovesti do problema. Kako biste izbjegli neugodne situacije, držite se vlastitog tempa i prestanite kada osjetite da biste mogli izgubiti kontrolu nad vlastitim riječima ili ponašanjem. Previše alkohola i premalo hrane nikada nije dobra kombinacija, zato svakako nemojte piti na prazan želudac, ali nemojte se ni “zalijepiti” za stol s hranom. Umjerenost je ključna riječ večeri.

Odjenite se za zabavu, no odmjereno i ukusno

Svatko se želi malo dotjerati i pokazati, ali za ovu je prigodu najbolje odjenuti se malo konzervativnije. Obratite pozornost na dress code naveden na pozivnici, ali nikako nemojte poistovjetiti poslovnu blagdansku zabavu s večeri u omiljenom klubu. Ovo može biti blagdanska zabava, ali na njoj se družite sa suradnicima, a ne bliskim prijateljima i obitelji. Ako poslodavac kaže da je u redu dovesti gosta, pripazite – nikada ne dovodite nikoga koga ne poznajete dobro. Vaš bračni drug, dugogodišnji partner ili najbolji prijatelj mogu biti odličan izbor, ako znate da će se uklopiti. Simpatija koju ste upoznali večer prije ne spada u tu kategoriju. Vaše društvo za tu večer svakako upoznajte s kulturom vaše tvrtke i proučite pravila odijevanja. Ako ni sami niste sigurni kako biste trebali izgledati, raspitajte se među suradnicima kako je zabava izgledala prijašnjih godina, te što je prihvatljivo, a što nije. Jednostavna elegancija uvijek prolazi.

Družite se i razgovarajte, no pazite s kim i kako

Uvijek imajte na umu da je ovo službeni događaj koji financira tvrtka. Iza odluka o tome gdje će se i kako zabava održati, te što je prihvatljivo, stoje jako dobri razlozi. Ukoliko se s njima ne slažete, odolite iskušenju da to idete odmah, ohrabreni čašicom alkohola, podijeliti sa svojim nadređenima. Neka svaki razgovor tijekom večeri bude lagan, te se pobrinite da jednaku pozornost posvetite svima. Ovakav događaj je odličan prilika za interakciju sa suradnicima koje možda ne viđate često ili rade u drugom gradu. Odvojite vrijeme za upoznavanje novih kolega. Ovo je prilika da upoznate one osobe s kojima možda nemate kontakta tijekom poslovanja, no viđali ste ih na hodnicima i čine se pristupačni. Iako se može činiti da je vaš nadređeni sada odlično raspoložen za nove ideje koje biste mu htjeli iznijeti, možda bi bilo bolje da se suzdržite od toga do idućeg radnog dana. Ovo je trenutak kada su se svi došli opustiti. Radije popričajte o svojim i tuđim hobijima, putovanjima, interesima ili glazbi koju volite. Prije nego li vama ili drugima oko vas razgovor postane zamoran, prebacite konverzaciju u drugom smjeru. Sada je pravo vrijeme da pokažete svoje “mekane vještine”.

I za kraj ne zaboravite…

Zbog užurbanog blagdanskog rasporeda može zvučati primamljivo potpuno preskočiti poslovnu zabavu, no svakako se potrudite barem nakratko pojaviti na istoj. Često su praznici jedina prilika da se suradnici okupe u opuštenoj atmosferi, povežu i proslave zajedničke pobjede. Provođenje vremena s kolegama pomaže u izgradnji prijateljstava na poslu i olakšava suradnju, no svakako pazite da ne pretjerate. Naše riječi i djela imaju učinak koji traje dugo nakon što je zabava gotova i mogu ostaviti neizbrisive posljedice. Ono što se dogodi na zabavi ne ostaje na zabavi, već nas uglavnom prati tijekom cijele godine, a ponekad i duže. Opustite se i zabavite, samo nemojte dopustiti da vas jedna pogreška (zbog previše alkohola ili emocija) pogrešno obilježi za čitav život.

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.