Hladni zrak, vrući napitak, dobro raspoloženje, domjenci, druženja i – pokloni. Stigao je prosinac, a s njim i vrijeme darivanja. Ova gesta zahvalnosti i dobre volje može igrati ključnu ulogu u poticanju poslovnih veza i jačanju ugleda tvrtke. Pokloni služe kao opipljivi izrazi zahvalnosti i poštovanja, stvarajući pozitivan dojam na klijente, partnere i zaposlenike. Pažljivo odabran poklon pokazuje pažnju i istinski interes za primatelja, signalizirajući da tvrtka cijeni svoje zaposlenike, partnere i klijente.

Važnost poslovnih poklona

Odabir pravog poslovnog božićnog poklona zahtijeva pažljivo razmatranje nekoliko čimbenika – prije svega primateljeve sklonosti, interese, kulturno porijeklo, ali i njihovo radno mjesto. Živimo u vrijeme kada su ljudi više nego ikada prije osviješteni o različitostima koje međusobno poštujemo. Dar koji ima osobnu notu pokazuje da nam je stalo i ne razmišljamo generički tek toliko da bismo nešto odradili. No, jednako je važno uskladiti poklon s politikom tvrtke i uzeti u obzir sva etička pitanja, poput onog da se poklon ne bi krivo shvati, te tako ostvario pogrešan cilj. U nekim djelatnostima mogu postojati ograničenja vrijednosti darova ili određenih vrsta darova. Pridržavanje ovih smjernica osigurava da će dar biti dobro primljen bez izazivanja nelagode ili etičkih problema. I što je najvažnije, uz smiješak primatelja.

Vrijednost poslovnog dara nije određena samo njegovom cijenom. Odabir kvalitetnih darova koji imaju osobno ili simbolično značenje za primatelja imaju dodatni značaj i pokazuju predanost tvrtke izgradnji iskrene veze sa zaposlenikom ili suradnikom.

Kako odabrati poklon za klijente i poslovne partnere

Za klijente: kad je riječ o odabiru božićnih darova za klijente, personalizacija je poželjna. Bez obzira radi li se o dugogodišnjem klijentu ili nekom novom, želite im pokazati da vam je stalo do njih i da ste zahvalni što su odabrali upravo vas.

Razmislite o predmetima s monogramom ili po narudžbi kao što je personalizirani pribor za pisanje (olovke, bilježnice, rokovnici..). Ako je riječ o dugogodišnjim klijentima, možda bi bila zanimljiva neka prigodna kravata za muškarce ili svileni šal za žene.

Uvijek su prigodni pokloni koji se mogu koristiti u profesionalnom okruženju, poput elegantnog držača za posjetnice ili prijenosnog punjača za mobilne uređaje. Za one koji vole gadgete, to su etui za tablet ili omot za prijenosno računalo. Sve su to stvari koje će se svakodnevno koristiti i pritom podsjećati primatelja na vas.

Za zaposlenike: Uvijek je lijepo pobrinuti se da se zaposlenici osjećaju ugodno na radnom mjestu, no njima možda ne treba potrošni materijal s logom tvrtke. Zašto ih, za promjenu, ne biste nagradili nečim što nema direktne veze s poslom? Primjerice, članstvo u teretani ili spa centru u blizini posla, za sve koji ne stignu ubaciti vježbu i opuštanje u dnevni raspored.

Ulaznice za predstavu, kino ili koncert po izboru (možda u obliku vouchera ili poklon bona) bi isto mogle pokazati kako želite da se kvalitetno opuste dok nisu na radnom mjestu.

Boce za vodu koje podsjećaju na hidratizaciju organizma nešto su što se može koristiti na poslu i izvan njega, baš kao i mali prijenosni blender za brzi ručak u uredu ili u prirodi.

Za poslovne partnere: Odabir poklona za partnere ovisi o nekoliko čimbenika, a jedan od njih je trajanje i opseg vašeg poslovnog odnosa. Za suradnje u nastajanju prikladni su skromni znakovi pažnje, dok dugotrajna partnerstva zaslužuju personaliziranije i luksuznije geste.

Za osobe na visokim položajima prikladni su darovi koji odišu elegancijom i ekskluzivnošću, kao što su ulaznice za kazališnu predstavu sa sjedalima u loži ili kožna aktovka s monogramom. Ako osoba voli određeno piće, možda bi boca omiljenog pića u posebnoj boci bila pun pogodak, kao i set posebnih čaša s ugraviranim imenom osobe ili tvrtke.

Surađujete li, primjerice s blogerima, prilagodite poklon njihovom specifičnom području interesa – onima koji se bave kuhanjem pošaljite personaliziranu pregaču ili poseban kuhinjski pribor, a IT influencerima darujte jaki powerbank ili bežične slušalice. Iskustveni pokloni su uvijek dobra ideja, kao primjerice večer kušanja vina u poznatoj vinariji.

Kreativni poslovni pokloni

Blagdanski catering – Želite li počastiti više osoba unutar jedne tvrtke, možda bi ih mogli iznenaditi cateringom u vrijeme pauze za ručak ili poslati raskošni pladanj blagdanskih kolača.

Paket za rad od kuće – trend rada od kuće promijenio je način kako shvaćamo poslovno okruženje, tako da ovaj mini paket može uključivati papuče, toplu dekicu i personaliziranu šalicu za kavu s vlastitim grijačem.

Kutija za hranu – moderna kutija za gablec, s inicijalima primatelja, praktična je iz više razloga, nije jednokratna i obilježena je kako nitko u uredu ne bi zabunom uzeo njihov ručak.

DIY set za biljke – ljubitelju prirode i biljaka poklonite minijaturnu (ili barem manju) biljku koju će smjestiti u ured i o njoj brinuti uz prigodne dodatke.

Vječni klasici

Poklon kutija s hranom i/ili pićem – paket delicija poput sira, pršuta, medenjaka, paprenjaka, vina, maslinovog ulja, čokolade i sličnih proizvoda, razveselit će svakog gurmana.

Parfem – različite veličine i izdanja parfema dobar su poklon za muškarce i žene, posebno ako znate koji miris vole.

Setovi za čaj ili kavu – blagdansko vrijeme donosi i mnoštvo ukusnih čajeva, pa zašto ne bismo darovali iskustvo uživanja u vrućim napitcima.

Blagdanski ukrasi – Nakit za božićno drvce ili simpatični blagdanski ukras u prigodnim bojama ili s logom tvrtke, klasik je koji se može koristiti godinama. Svoj osobni pečat možete dati tako da uvijek odaberete neki specifični ili neuobičajeni motiv kojem će se primatelji svake godine radovati.

Poklon kartice – kada ne znate što točno pokloniti, najbolje dati primatelju izbor. Poklonite im darovnu karticu najdraže trgovine ili centra, uz budžet koji vam odgovara.

Trendovski poslovni pokloni

Dobrotvorne donacije – za one koji vole pomagati i činiti razliku u društvu, nema boljeg poklona od donacije njihovoj najdražoj humanitarnoj udruzi u njihovo ime.  

Personalizirana hrana – vaš logo i fotografija ili slika po izboru na paprenjaku, upakiranom u omot zajedno s logom vaše tvrtke i magnetom – jednostavan, a efektan poklon koji će svakako ostati u pamćenju.

Eko proizvodi – gotovo svi promotivni proizvodi, poput pribora za pisanje, kišobrana, boca za vodu, ruksaka, pa čak i zvučnika, dolaze u ekološki prihvatljivoj varijanti. Uz personalizaciju imenom osobe ili tvrtke možete dobiti savršen eko poklon.

Kako napisati čestitku uz poslovni poklon

Svaki poklon trebala bi pratiti i prigodna čestitka i to ne samo da se zna tko ga je poslao. Lijepe želje i izraz zahvalnosti za dosadašnji rad i suradnju, još će bolji dojam ostaviti ako su pisane rukom. Takva osobna poruka govori primatelju da nam nije samo stavka nap opisu kojeg odrađujemo, već nam je stalo da im se naš znak pažnje svidi i prenese poruku koju smo htjeli poslati uz tri jednostavna pravila:

  1. Poruka treba biti napisana iskreno i srdačno, a ako se radi o bliskom suradniku ili zaposleniku, poželjan je i pokoji osobni detalj svojstven samo primatelju.
  2. Trebala bi izraziti našu zahvalnost ili poštovanje, te razlog zbog kojeg smo odlučili darivati baš tu osobu.
  3. Poruka treba biti kratka, sažeta i gramatički i pravopisno ispravna.

Blagdanska čestitka za zaposlenike može izgledati ovako:

Dragi [ime osobe],

Hvala na trudu i predanosti koje pokazujete u svom svakodnevnom radu. Vaš iskreni osmijeh i volja da pomognete svima u našem kolektivu čini vas nezamjenjivim dijelom naše zajednice. Vaš šareni kutak u uredu izmami osmijeh na svakom sastanku. 🙂

Neka Vam nova godina bude ispunjena novim izazovima, osobnim i profesionalnim rastom te, naravno, zdravljem i uspjehom.
Sretan Božić i Nova godina!

Čestitka poslovnim partnerima mogli bi glasiti:

Poštovana/Poštovani [ime osobe],

Zahvalni smo na predanosti i trudu koji ste protekle godine uložili u našu suradnju. Uz Vas i Vašu tvrtku kao partnera, postigli smo mnogo, a radujemo se što će naša suradnja i dalje biti temelj za uspješne projekte u budućnosti.

Uz najljepše želje u novoj godini, želimo vam mnogo uspjeha, sreće i zdravlja!

Neka 2024. godina bude još uspješnija za sve nas.

Sretan Božić i Nova godina!

Savjet više: Imate li više poslovnih partnera ili klijenata, čiji proizvodi ili usluge bi mogli poslužiti kao odličan poklon, zašto ih ne biste od svakog od njih kupili i darovali ostalim klijentima. Svakom različito ili složite mali poklon paket sa svim uključenima. Na taj način promovirate svoje suradnike i klijente, pomažete im u poslovanju i razveselite ih prigodnim poklonom u isto vrijeme.

Podijelite