Kontaktirajte nas

Dodatni posao je nešto što radite kako biste povećali prihode dok ne radite svoj regularni posao od osam sati dnevni. Ovisno o vašim potrebama i vještinama, postoji mnogo održivih opcija koje možete izabrati. Idealni dodatni poslovi dovoljno su fleksibilni, tako da ih možete obaviti kada ste dostupni i imate vremena. U danima prije interneta to se odnosilo na čišćenje radnih prostora ili stanova, konobarenje ili šetanje pasa. No svi ti poslovi zahtijevali su od vas da budete fizički prisutni na određenom mjestu. Današnje opcije poslova “sa strane” temelje se uglavnom na online platformi i događaju se u digitalnom svijetu, što ih čini dostupnijima nego ikad prije, te lokalno tržište pretvara u globalno.

Kako odabrati dodatni posao

Diljem interneta postoji mnogo opcija za dodatnu zaradu, među kojima postoje neke intrigantne i primamljive poslovne ideje. Mnoge od njih zvuče i previše dobre da bi bile istinite, zato budite pažljivi s potencijalnim ulaganjima u neprovjerene stvari. Dodatni posao ne bi trebao biti nešto na što ćete trošiti dodatne resurse kako biste uopće krenuli, te vas ne bi trebao bacati u depresiju čim ga se sjetite. Idealno gledano, najbolji dodatni posao je nešto:

  • što vam dobro ide
  • što već znate raditi
  • što uživate raditi
  • što će netko drugi platiti

Možda znate šivati, voziti automobil, izrađivati suvenire ili web stranice – ukoliko već posjedujete vještinu koja vas ispunjava, zašto ne biste od nje i zaradili? Raspitajte se među prijateljima i poznanicima jesu li zainteresirani za usluge kakve biste i sami nudili, te ćete brzo uvidjeti postoji li tržište za vaš dotadašnji hobi.

Prednosti dodatnog posla

Sporedni poslovi mogu biti sjajan način da izgradite svoj vlastiti posao dok još uvijek imate dnevni posao koji u isto vrijeme plaća sve troškove. Kada tek krećete u novu poslovnu pustolovinu, možda si nećete moći priuštiti odustajanje od posla kako biste se usredotočili na potragu za drugim. Ali ako ste u mogućnosti zaraditi dovoljno novca od svoje sporedne djelatnost, dodatni posao mogao bi vam čak i omogućiti da pronađete zaposlenje s punim radnim vremenom koja vam više odgovara i čini vas sretnijima. Naravno, najveća prednost dodatnog posla je svakako i dodatna zarada. No, ako stvarno želite razviti različite vještine, ovo je izvrsna prilika da se posvetite učenju i to u praksi.

Online poslovi koje možete raditi kad vam odgovara posebno su prikladni u ovom slučaju, jer ne zahtijevaju da radite s fiksne lokacije. Sve dok imate stabilnu internetsku vezu, možete raditi s bilo kojeg mjesta na svijetu. To vam otvara priliku da nađete posao i na drugom kraju svijeta, dok god odgovarate uvjetima koje potencijalni poslodavac traži. Još jedna prednost dodatnog posla je ta što vam može pomoći da razvijete svoju profesionalnu mrežu. Dok na novom poslu upoznajete nove ljude, velike su šanse da to može dovesti do mnogih drugih dodatnih prilika za posao. Ako ste među onima nemaju previše zadataka na svom trenutnom poslu, ovo je pravo vrijeme da svu energiju iskoristite na najučinkovitiji način. Tko zna, možda će upravo vaš novi hobi postati vaš budući stalni posao.

Sve mane posla “sa strane”

Kada razmišljate o novim pothvatima, uvijek se isplati usporiti donošenje odluke dovoljno dugo da biste sagledali širu sliku. Iako dodatni posao može imati mnoge prednosti, tu su uvijek i mane koje s njim mogu doći. Primjerice, iscrpljenost. Često ćete dolaziti umorni s posla i morat ćete se motivirati da nastavite raditi tijekom popodneva, ali i noću. Ovakav raspored može biti psihički izazovan i velike su šanse da ćete se s vremenom osjećati prilično umorno. Nekim ljudima je teško podijeliti fokus na više prioriteta, zato nije isključeno da bi vašim angažmanom na sporednom poslu, vaša stalna karijera mogla patiti. Odnosi na poslu i kod kuće također bi se mogli promijeniti. Uz pretrpani raspored, možda nećete više imati dovoljno vremena za svoje bližnje.

Niska profitabilnost može dodatni posao učiniti jedva vrijednim traženja, što može biti jako frustrirajuće ako je vaš glavni cilj stvaranje bogatstva. Ako se tek upuštate u samostalne poslovne vode, može biti teško odrediti cijenu usluga ili robe koje proizvodite. Osim postavljanja cijene, vi ćete biti odgovorni i za naplatu, stoga svakako unaprijed odredite svoja očekivanja. Možete potrošiti dosta vremena, a i novca na svoj drugi posao, samo da vidite da propada nakon nekoliko mjeseci ili ponekad čak i godina. Da biste postali uspješni sa svojom dodatnom poslovnom avanturom, morat ćete uložiti puno rada, što znači da ćete se morati odreći dosta slobodnog vremena. Jeste li doista spremni na sve te izazove?

Šest najboljih poslova za zaradu “sa strane”

  1. Poslovi na Upworku i sličnim freelance stranicama

Upwork je popularno mjesto za one koji žele dodatno zaraditi na internetu. Možete pisati postove za blogove, unositi podatke, održavati društvene mreže, lektorirati, programirati i još mnogo toga. Natječete se za projekte koji vas zanimaju i koje možete dovršavati prema vlastitom rasporedu. Velika mana Upworka je ta što uzimaju prilično značajan dio vaše zarade. Dok točan postotak koji preuzimaju ovisi o tome koliko posla dobijete od klijenta (što više radite, manje uzimaju), oni koji tek počinju mogu očekivati ​​da će 20 posto otići platformi. Slične stranice su i Freelancer, SolidGigs, Fiverr i Toptal.

  1. Online trgovina rabljenim stvarima

Danas ne morate stvarati internetsku trgovinu od nule jer platforme poput Shopifyja imaju uslugu mjesečne pretplate koja vam olakšava početak i možete početi s prodajom u samo nekoliko sati. Velike su šanse da trenutno u vašoj kući postoji gomila stvari koje ne koristite i skupljaju prašinu umjesto da vam donose novac. Od knjiga i odjeće do kuhinjskog posuđa i starinskog namještaja, sve prolazi. Snimite kvalitetne fotografije, napišite dobar opis i spremni ste za početak.

  1. Online instrukcije

Ako ste upućeni u određeni predmet (ili nekoliko njih), online podučavanje može biti izvrsna opcija za dodatnu zaradu. Naplaćivati možete po satu ili kako god vam odgovara, a jedino ograničenje je to koliko vremena želite provesti s jednim klijentom i koliko ih možete odraditi tijekom dostupnog slobodnog vremena. Možete preuzeti klijente na lokalnoj ili međunarodnoj razini putem online platforme kao što je Skype, bez obzira gdje živite. Ovo je sjajno pogotovo ako ste digitalni nomad i želite zaraditi više novca nego što vam lokalno tržište rada potencijalno može pružiti.

  1. Postanite YouTuber

Najpopularniji pojedinci koji stvaraju ovu video platformu zarađuju između 16 i 54 milijuna dolara godišnje. Ova vrsta online poslovanja zahtijeva određenu vrstu osobnosti, stoga se morate pobrinuti da sporedni posao stvaranja sadržaja odgovara vašim vještinama, iskustvu i osobnosti. YouTube kanala je mnogo, a samo najbolji doista zarađuju od stvaranja video zapisa i objavljivanja istih. Njihovi se pretplatnici broje u milijunima, baš kao i njihova zarada. Iako se čini jednostavno, pokušajte se baviti ovim poslom neko vrijeme prije nego doista date otkaz na stalno poslu, u potrazi za vlastitim milijunima. Izrada vodiča na YouTubeu može vam pomoći da zaradite određenu količinu novca sve dok je ono što pružate zanimljivo i drži ljude zainteresiranima dovoljno dugo.

  1. Dropshipping

Za sve koji sanjaju o vođenju vlastite online trgovine, ali na pola radnog vremena, dropshipping je rješenje. Na ovaj način možete voditi trgovinu, ali ne morate držati fizički inventar pri ruci ili se baviti zadacima poput dostave. Sve što trebate je platforma kao što je Shopify ili WooCommerce i dobavljače proizvoda koje želite prodati. Vaši klijenti naručuju od vas, a vi zatim narudžbu prosljeđujete trgovcu na veliko, koji robu zatim direktno šalje kupcu. Cijenu koju kupac plaća određujete sami, ali fizički proizvod uglavnom nikada ne vidite, s obzirom na to da su vaše usluge posredničke.

Dodatni prihod po slovu zakona

Povećanje prihoda moglo bi uvelike pomoći održavanju vašeg životnog stila, pomoći vam da otplatite dugove, lakše podmirite račune ili zaradite za stvari poput hobija i putovanja. No uvijek imajte na umu i zakonske odredbe. Radnik koji radi u punom radnom vremenu može sklopiti ugovor o radu s drugim poslodavcem u najdužem trajanju do osam sati tjedno, odnosno do sto osamdeset sati godišnje. Trenutni poslodavac radniku mora dati pisanu suglasnost za takav rad samo ako se taj drugi poslovni angažman odnosi na konkurentsku djelatnost. Iznimno od toga, uvijek postoji mogućnost otvaranja vlastitog obrta (uz rad na puno radno vrijeme), kao i rad uz ugovor o djelu, no i on ima svoje uvjete, čijim nepoštivanjem se možete dovesti u opasnost rada pod “prikrivenim zapošljavanjem”.  Naš je savjet da se svakako konzultirate s odvjetnikom i dobro proučite zakone prije nego se bacite u novi posao.

 

 

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.