Želite li izgraditi ili rekreirati svoj tim s novim vrijednostima povedite se za ovim uputama i postepeno ih ugrađujete u timsku praksu.

Koji citat za Vas najbolje komunicira značenje riječi TIM ili engleskog akronima same riječi TEAM Together- Everyone – Achieves- More?

Nitko od nas nije tako pametan kao svi mi. – Ken Blanchard

Ako svi zajedno idu naprijed, onda se uspjeh brine sam za sebe. – Henry Ford

Glavni sastojak zvijezde je ostatak ekipe. – John Wooden

Dinamika tima i grupni procesi već su desetljećima predmet opsežnih istraživanja. Iz tog razloga danas znamo više nego ikada prije o tome kako sastaviti pobjednički tim. Znamo da su timovi su nositelji promjena, a ujedno i najrašireniji oblik izvršavanja složenih profesionalnih zadataka za čije su ostvarenje potrebna bilo znanja iz istih ili različitih profesionalnih područja. Temeljna razlika između tima i pojedinca je više nego očita. Tim može podnijeti složeniji zadatak, može odraditi veći profesionalni napor. Tim je uspješniji od pojedinca jer skupni rezultati nadmašuju zbroj pojedinačnih; jer su timovi prilagodljiviji situaciji od pojedinaca, timovi više istražuju, skloniji su preuzeti više rizika… Na to nas obično podsjeća dobro poznata jednadžba timskog rada koja kaže da su timu.

Dakle, izazovne poslove, projekte i zadatke obavljaju timovi. Sposobnost da okupite, izgradite i vodite uspješan tim motiviranih pojedinaca je danas vještina od neprocjenjive vrijednosti i važno je na njoj kontinuirano raditi i njegovati je.

Kako grupu pojedinaca pretvoriti u vrhunski tim?

Želite li izgraditi ili rekreirati svoj tim s novim vrijednostima povedite se za ovim uputama i postepeno ih ugrađujete u timsku praksu. Preobrazba grupe u tim uključuje šest ključnih karakteristika. 

  • Misija 
  • Ovlasti
  • Uključenost
  • Spremnost na rizik 
  • Suradnja
  • Fleksibilnosti i spremnost na promjenu 

Misija

Vrhunski tim je fokusiran na svoju misiju prihvaćenu od svih članova tima  zajedno s ciljevima i vrijednostima koje je podržavaju. Misija, ciljevi i vrijednosti postaju zajednička svrha koja prožima sve  što tim nastoji postići.

Ovlasti

Uz jasno vodstvo od povjerenja tim je u mogućnosti zajednički postavljati ciljeve, definirati pravila i pratiti napredak. Članovi tima predani su korištenju tih ovlasti.

Uključenost

Svaki član tima treba osjećati da može razmjenjivati mišljenja, sudjelovati u procesu donošenja odluka i pridonijeti smjeru u kojem tim ide. Visoka razina angažiranosti potiče i pravovremenu, iskrenu i konstruktivnu diskusiju čak i kada će rezultat biti snažno suprotstavljena mišljenja.

Spremnost na rizik

Jedna od najznačajnijih karakteristika vrhunskog tima je njegova mogućnost da nalazi inovativna i kreativna rješenja za probleme. Izazov za većinu timova je naći dovoljno hrabrosti i volje da se ta rješenja provedu u djelo. Uz odgovornost, vrhunski timovi moraju biti spremni preuzeti potreban RIZIK kako bi zajedničke snove pretočiti u akciju.

Suradnja 

Timovi shvaćaju da su zajedno jači, mudriji i sposobniji nego zbroj njihovih pojedinih dijelova. Ključni preduvjeti su poštovanje, povjerenje i razumijevanje. Rezultat takve suradnje i sinergije je predanost i vrhunski rezultat. 

Fleksibilnost i spremnost na promjenu

Ključ organizacijske održivosti je spremnost na promjenu. Ako tim svojim zadatcima sutra pristupa na jednaki način kao i danas, njegova će budućnost biti doživjeti sudbinu ptice dodo. Ne zaboravimo pritom da prihvaćanje promjene kao sastavnog elementa razvojnog ciklusa tima ili kompanije potiče na kreativnost i inovaciju; važne katalizatore svakog izvrsnog tima i svake uspješne kompanije.  Izgradite vrhunski tim. Usvojite ili unaprijedite svoje vještine vodstva ili educirajte svoje menadžere, voditelje timova ili projekata kroz LPC for Business elearning platformu iz područja poslovnih vještina, osobnog razvoja i poslovnih stranih jezik.

Podijelite