Je li pametno miješati poslovno i privatno? Naravno, ako ste spremni na sve izazove koji vas putem očekuju! Rad u obiteljskom poduzeću može biti ugodno i vrijedno iskustvo, kako za članove obitelji tako i za one koji rade u tvrtki, ali nisu u obiteljskoj vezi s vlasnicima. No, postoje i mnoge zamke. Kako se nositi s teškim situacijama koje uključuju članove obitelji u obiteljskoj tvrtki? Spajanje osobnog i profesionalnog života može biti i korisno i problematično, ovisno o vrsti posla kojeg vodite, osobama s kojima radite i načinu na koji dijelite odgovornosti i prihode. Ideja pokretanja obiteljskog posla privlačna je mnogim poduzetnicima iz niza razloga – odlično poznajete ljude s kojima ćete raditi i vjerujete im, prihod ostaje unutar tvrtke i postoji mogućnost da se posao prenese na buduće generacije. To je sjajna prilika za stvaranje obiteljskog nasljeđa, ali mnogo je toga potrebno za pokretanje i održavanje obiteljskog posla. Uz prepreke poput kućnih sukoba koji se prelijevaju na radno mjesto do toga da budete previše popustljivi jer je to ipak obitelj, evo koje su prednosti i mane pokretanja posla s članovima obitelji.

Prednosti pokretanja obiteljskog poslovanja

Najveća je prednost to što surađujete s ljudima kojima vjerujete i do kojih vam je stalo. Ovo može biti vrlo poticajno okruženje i svim članovima obitelji može dati više samopouzdanja. Radno okruženje može biti opuštenije. Na primjer, možda neće biti problem ako povremeno kasnite ili odlazite ranije, što može biti problematično u tradicionalnoj korporativnoj kulturi u kojoj fleksibilnost nije dio ugovora. Članovi obitelji obično razumiju da su svi zajedno u ovome i da rade prema zajedničkom cilju i zato bi mogli biti puno spremniji na financijske žrtve za tvrtku ako stvari postanu teške.

Nedostaci rada s obitelji

Članovi obitelji često bivaju unaprijeđeni čak i ako nisu idealni izbor za novu poziciju. To može dovesti do poslovnih problema, kao i do ljutitog osoblja koje nije obitelj, a kojemu je možda uskraćeno unapređenje. Osobni problemi lako se prenose u radno okruženje, a problemi s posla mogu se vratiti u kućni život. To može dovesti do obiteljskih problema koji utječu na tvrtku i ostale radnike. Budući da članovi obitelji često imaju isto podrijetlo i odgoj, opasnost od grupnog razmišljanja i otpora promjenama je vrlo velika, pogotovo ako tvrtku vodi stariji član obitelji. Članovima obitelji može biti teško donijeti teške poslovne odluke koje će imati negativan utjecaj na drugog člana obitelji ili im dati negativne povratne informacije o njihovom radu kada je to potrebno. 

Osam pravila za uspješno obiteljsko poslovanje

Rad s članovima obitelji možda predstavlja jedinstven niz izazova, ali oni nisu nepremostivi. Odmah na početku definirajte neka interna pravila kako bi stvorili obiteljsko radno okruženje u kojem je fokus na posao i u kojem se svi slažu. 

Pravilo #1: Postavite granice

Donesite odluke i pravila kojih se svi moraju bespogovorno držati i pobrinite se da svaki član obitelji koji radi u tvrtki ima primjerak. Na primjer, zabranjeno je nositi posao kući i razgovarati o poslu noću i vikendom. Ova veza između vašeg poslovnog života i kućnog života može uzrokovati stres i teškoću razlikovanja poslovnog od privatnog. Granice su presudne – pobrinite se da posao ostane na poslu i odvojite vrijeme za sve ostalo kad ste kod kuće. Razdvajanje osobnog i profesionalnog života može biti teško, ali ključno je za skladne odnose unutar i izvan posla.

Pravilo #2: Definirajte uloge i odgovornosti

Jasno definirajte svačije uloge i kako se one uklapaju u hijerarhiju organizacije/obitelji. Na primjer, ako svojoj teti dodijelite projekt, ona bi ga mogla odbaciti jer smatra da kao starija ima bolje ideje. To nije samo frustrirajuće, već može biti vrlo loše za produktivnost i uspjeh tvrtke. Identificiranje hijerarhije unutar organizacije može pomoći u sprječavanju ove vrste sukoba. Iako vođa mora postojati, svatko od uključenih treba posjedovati posebna područja odgovornosti. To omogućuje da se svaki član obitelji fokusira na jedno ključno područje i komunicira svoj napredak drugima.

Pravilo #3: Budite pravedni – plaćajte zaposlenike na temelju njihove uloge u organizaciji

Problemi često nastaju kada postoji nepravedna raspodjela nagrada ili unaprjeđenja. Svaki od njih ima priliku utjecati na krajnji rezultat vašeg financijskog uspjeha i biti korisnik bonusa. No nerijetko se dogodi da članovi obitelji dobiju veće bonuse od radnika koji nisu iz iste obitelji, ili stariji članovi dobivaju veće plaće od mlađih isključivo radi godina. Nagradite sve članove tima na temelju kompetencija i postignuća, a ne osobnih odnosa. Osigurajte da osoblje koje nije dio obitelji ima iste šanse za napredovanje kao i članovi vaše obitelji. Ako ostatak vašeg tima vjeruje da ne može napredovati u vašoj tvrtki, vjerojatno će otići. 

Pravilo #4: Jasno i redovito komunicirajte te uložite u resurse koji podržavaju bolju komunikaciju

Komunikacija je ključ svakog uspješnog poslovanja, ali još je važnija između braće i sestara koji zajedno vode posao. Zajedničko vođenje poduzetničkog pothvata moglo bi na vidjelo izvući neke karakterne odlike vaših bližnjih koje bi vas mogle iznenaditi, čak i ako ste svi zajedno odrasli. Sve je u redu dok se to krene odražavati na uspješnost poslovanja. Prikrivanje informacija, odgađanje priopćavanja ključnih podataka i slična podmetanja u čijoj su pozadini obiteljski odnosi, mogu ozbiljno naštetiti tvrtki. U trenutku kada se suočite s nekim problemima koje je možda teško premostiti, razmislite o angažiranju educiranog psihoterapeuta koji vas može naučiti komunikacijske vještine.  Ulaganje vremena i resursa u učinkovitije komunikacijske vještine može pomoći da prebrodite neke probleme i spriječite narušavanje dugoročnih obiteljskih i poslovnih obaveza.

Pravilo #5: Uskladite svoje ciljeve

Dok vi želite zaraditi, vaš otac želi ostaviti obiteljsko nasljeđe svojim unucima, a vaša sestra želi brendirati tvrtku tako da postane tržišni lider. Svi ti ciljevi mogu uspješno egzistirati jedan uz drugog, no vaše akcije moraju biti usklađene kako biste ih zadovoljili na pravi način. Nemojte raditi jedni protiv drugih, već jedni uz druge, jer to je jedini način za dugoročni opstanak tvrtke i postizanje željenih ciljeva.

Pravilo #6: Potražite pomoć izvana

Priznati da ne znate odgovor unutar svoje obiteljske jedinice je snaga, a dobivanje pomoći od drugih ne znači slabost, već osigurava uspjeh na duge staze. Nitko ne zna sve, čak ni u vašoj obitelji, a to je činjenica s kojom se morate suočiti i prije pokretanja vlastitog poslovanja. U svijetu poduzetništva nema mjesta za ego i inat, ukoliko on šteti tvrtki. Kada jedan dio vašeg poslovanja treba stručnu pomoć koju vi ne možete osigurati, vrijeme je da potražite pomoć

Pravilo #7: Planirajte unaprijed

Iznenađenja su zabavna, no ne i kada je u pitanju poslovni pothvat. Nepredviđene okolnosti su uvijek moguće, no pokušajte imati spreman odgovor na sve moguće scenarije koje možete zamisliti za svoj posao u budućnosti. Najveće svjetske korporacije koje su podigle generacije jedne obitelji nisu nastale preko noći, niti slučajno, već su rezultat pomnog planiranja i ulaganja u budućnost s jednim ciljem.

Pravilo #8: Obitelj i posao prije svega

Rad s vlastitom obitelji, ako se dobro postavi od samog početka, može biti odličan izbor. Međutim, kada se radi loše i bez ikakvog posebnog poslovnog plana, to je noćna mora koja utječe na više područja vašeg života. Održavanje komunikacije na visokoj razini, podržavanje jedni drugih, aktivno traženje iskustva i pomoći od kvalificiranih stručnjaka te postavljanje granica nužni su za uspjeh. Nemojte pokretati posao samo zato jer možete. Razmotrite potražnju za vašim proizvodom ili uslugom i što bi se moglo dogoditi ako posao ne uspije. Da biste pokrenuli vlastitu obiteljsku tvrtku, odlučite se za pravu ideju, pročitajte sve o osnovama poslovanja i podijelite odgovornosti između članova koji odluče biti uključeni. Odredite kako ćete financirati posao, bilo štednjom ili kreditom, te postavite konkretne ciljeve. Odvojite vrijeme za obavljanje važnih zadataka i promovirajte svoju novu obiteljsku tvrtku tek kada bude spremna. Prije svega, brinite jedni za druge – obitelj je ipak na prvom mjestu.]]>

Podijelite