Rad od kuće donedavno se smatrao privilegijom, no posljednjih godina to se poprilično promijenilo. S obzirom na to da su se poslodavci okrenuli radu na daljinu kako bi zaštitili sebe i svoje zaposlenike, te su utvrdili da je promjena prošla uspješno, mnoge organizacije danas planiraju dopustiti svojim zaposlenicima da nastave raditi izvan ureda u doglednoj budućnosti. Zašto onda ne biste iskoristiti priliku i spojili ugodno s korisnim, te postali digitalni nomad? Brojna turistička odredišta žele privući posjetitelje u sezoni i izvan nje, dok radnici iz različitih branši traže odmor od svojih kućnih radnih prostora. Rješenje se nameće samo! U susret su im izašle i zemlje koje su cijelu priču podigle na višu razinu, te ponudile posebne vize za digitalne nomade.

Tko je digitalni nomad?

Digitalni nomadi su ljudi koji su neovisni o lokaciji i koriste tehnologiju za obavljanje svog posla, vodeći nomadski način života. Digitalni nomadi rade na daljinu, umjesto da su fizički prisutni u sjedištu ili uredu tvrtke, te često mijenjaju boravište, nerijetko se seleći na drugi kontinent. Digitalni nomadski način života omogućen je kroz nekoliko tehnoloških inovacija, uključujući softver za upravljanje poslovima na daljinu, poslovanje u oblaku, pristupačne cijene interneta, pametne telefone i Voice-over-Internet Protocol (VoIP) sustave za kontakt s klijentima i poslodavcima. Pojam digitalni nomad skovan je 1997. u knjizi pod nazivom “Digitalni nomad” koju su napisali Tsugio Makimoto i David Manners. Njihova je knjiga prorekla izum svemoćnog komunikacijskog uređaja koji bi zaposlenicima, među ostalim, omogućio rad s bilo kojeg mjesta. U 21. stoljeću digitalni nomadi koriste svoje vještine za rad putem prijenosnih računala, društvenih medija i mobilnih telefona. Sloboda izbora mjesta stanovanja i rada dio je prednosti koje dolaze s takvim načinom života, no on nije za svakoga. Iako lokacija na kojoj trenutno borave može biti veličanstvena, poslodavac možda neće uvijek iskoristiti vaše vještine u potpunosti ili sve to dobro platiti. Dakle, da biste održali način života digitalnog nomada, možda ćete raditi više, ali za manje plaće u odnosu na tradicionalni uredski posao. Naravno, uvijek su moguće iznimke. Porast mogućnosti rada na daljinu i zaposlenja olakšao je radnicima isprobavanje digitalnog nomadskog načina života dok grade karijeru. Veliku prepreku donedavno su stvarali i različiti zakonski propisi koji uređuju rad stranaca u pojedinoj državi, a koji još uvijek većinom ne prepoznaju digitalne nomade. Zakoni se razlikuju, ali uđe li osoba u zemlju kao turist, generalno mu nije dopušteno ondje i raditi. Ipak, neke države shvatile su sve prednosti omogućavanja takvog način života i rada, te su digitalnim nomadima ponudili posebne vize, a jedna od njih je i Hrvatska.

Što je digitalna nomadska viza?

Digitalna nomadska viza dokument je ili program koji nekome daje zakonsko pravo na rad na daljinu dok boravi izvan svoje zemlje stalnog boravka. Većina država daje svojim programima jedinstvene nazive ili izraze poput “boravišne dozvole”. Iako ove vize možda nisu izričito usmjerene na digitalne nomade, ako korisnici odgovaraju opisu, ipak ima smisla koristiti taj izraz za njih, s obzirom da je njihova svrha olakšati život svima koji žele raditi u drugoj zemlji. Naš će se popis usredotočiti na digitalnu nomadsku vizu samo u kontekstu rada na daljinu, a ne studiranja u inozemstvu. Očigledna korist ovih programa je ta što vam omogućuju uživanje u dugotrajnom odmoru uz održavanje stabilnog izvora prihoda i bez zanemarivanja karijere, a većina zemalja koje nude digitalne nomadske vize već imaju infrastrukturu potrebnu za podršku radnicima na daljinu. Iako redovito premještanje s jednog područja na drugo nudi mnogo mogućnosti za upoznavanje novih ljudi, može otežati stvaranje dugotrajnih veza, dok stalna udaljenost od vlastitog doma također može biti veliki teret za postojeće odnose. Osim ako vam neka država ne ponudi priliku da podnesete zahtjev za trajnu boravišnu vizu na kraju privremene vize, nema smisla ukorjenjivati se u području u kojem nećete živjeti nakon otprilike godinu dana. Iako se ovaj nedostatak veza definitivno može smatrati plusom onima koji cijene svoju neovisnost, svatko tko razmišlja o duljem razdoblju u inozemstvu trebao bi pažljivo razmisliti koliko je to doista život koji želi. Države koje nude digitalne nomadske vize Lista država koje svojim posjetiteljima nude digitalne nomadske vize vrijedila je u srpnju 2021. godine, no mnoge države najavile su svoju namjeru za kreiranje sličnih programa. Naše su smjernice informativne, zato se svakako dobro raspitajte u nadležnim uredima svake države prije nego li se odlučite postati digitalni nomad.

 •       Angvila

Program “Beyond Extraordinary Anguilla” omogućuje digitalnim nomadima boravak na ovom britanskom prekomorskom teritoriju do 12 mjeseci. Potrebno je platiti putnu pristojbu od 2.000 američkih dolara po osobi, iako ćete za obitelji do četiri osobe izdvojiti oko 3.000 američkih dolara (plus dodatnih 250 USD za svakog dodatnog člana obitelji). Morat ćete popuniti obrazac za prijavu, uz podnošenje nekoliko drugih dokumenata poput dokaza o zaposlenju, preslike rodnog lista i slično. Odobrenje za ovaj program obično ćete čekati oko dva tjedna.

 •       Antigva i Barbuda

Nomad Digital Residence (NDR) dugoročni je vizni sustav koji za digitalne nomade nudi program u trajanju dvije godine. Pojedinci koji se prijave za vizu NDR dužni su platiti 1.500 USD, dok će parovi i obitelji od tri ili više članova plaćati 2.000 USD, odnosno 3.000 USD. Uz zahtjev je potrebno dostaviti najviše brojne dokumente, uključujući dokaz o očekivanom prihodu od najmanje 50.000 USD za svaku godinu programa.

 •       Bahami

The Bahamas Extended Access Travel Stay (BEATS) omogućuje digitalnim nomadima da rade na daljinu godinu dana s bilo kojeg od 16 otoka. Za prijavu je potrebna pristojba od 25 USD, valjana putovnica, kartica zdravstvenog osiguranja i dokaz o zaposlenju. Vrijeme obrade prijave obično je samo pet dana. Ako budu odobreni, podnositelji zahtjeva tada moraju platiti 1.000 USD za izdavanje dozvole.

 •       Barbados

Digitalni nomadski program ove otočke zemlje, pod nazivom Barbados Welcome Stamp, uspostavio je vizu koja posjetiteljima omogućuje rad do jedne godine. Pristojba za prijavu iznosi 2.000 USD za pojedince i 3.000 USD za obitelji, a podnositelji zahtjeva moraju biti u mogućnosti dokazati da očekuju zaradu od 50.000 USD tijekom svog 12-mjesečnog boravka.

 •       Bermuda

Kao što sam naziv govori Work From Bermuda Certificate digitalnim nomadima omogućuje  rad na daljinu u trajanju od najviše 12 mjeseci. Osim naknade za prijavu od 263 USD, potencijalni posjetitelji moraju imati i zdravstveno osiguranje, dokaz o zaposlenju, biti bez kaznenog dosjea i imati dovoljno prihoda za izdržavanje tijekom cijele godine. Članovi obitelji također će morati platiti pristojbu i prijaviti se zasebno, ali sve prijave moraju biti podnesene istog dana.

 •       Cabo Verde

Program nomadskih viza u Cabo Verdeu dostupan je radnicima podrijetlom iz Europe, Sjeverne Amerike, Zajednice zemalja portugalskog govornog područja (CPLP) i Gospodarske zajednice zapadnoafričkih država (CEDEAO). Podnositelji zahtjeva također moraju u posljednjih šest mjeseci imati minimalno 1.500 eura na računu, ako se radi o samcima, te 2.700 eura za obitelji. Za prijavu je potrebno pet dokumenata, uključujući putovnicu i zdravstveno osiguranje, koji se moraju osobno dostaviti graničnim vlastima nakon dolaska na jedan od 10 otoka. Viza vrijedi šest mjeseci i može se obnoviti za još šest mjeseci.

 •       Kajmanski otoci

The Global Citizen Concierge Program malo se razlikuje od većine drugih digitalnih nomadskih viza po tome što je usmjeren na bogatije radnike na daljinu. Minimalne godišnje plaće su 100.000 USD godišnje za samce, 150.000 USD godišnje za parove i 180.000 USD godišnje za obitelji. Uz to plaćate i naknadu za certifikat od 1.469 USD godišnje za do dvije osobe, plus 500 USD godišnje za svaku uzdržavanu osobu. Zatim postoji naknada za obradu kreditne kartice koja iznosi 7% od ukupne naknade za prijavu. Oni koji mogu zadovoljiti ovu visoku ulaznu prepreku mogu dvije godine raditi na daljinu s bilo kojeg od tri otoka.

 •       Kostarika

Viza za privremeni boravak ove zemlje iz Srednje Amerike, poznata i kao Rentista, nudi dvogodišnju mogućnost rada na daljinu. Budući posjetitelji moraju imati mjesečni prihod od 2.500 USD ili položiti 60.000 USD u lokalnoj banci. Ostali zahtjevi uključuju plaćanje pristojbi, evidenciju o otiscima prstiju i kopiju rodnog lista potencijalnog vlasnika vize, a dopuštenje se može obnavljati sve dok su svi uvjeti ispunjeni.

 •       Hrvatska

Hrvatski program nije viza, ali je i dalje usmjeren na digitalne nomade. Privremeni boravak u zemlji dostupan je pojedincu i članovima njegove uže obitelji do jedne godine, bez mogućnosti produljenja, iako se novi zahtjev može podnijeti nakon šest mjeseci. Kandidati moraju dokazati redoviti prihod od 16.907,50 kuna mjesečno ili 202.890 kuna za cijelu godinu, plus dodatno povećanje od 10% po članu obitelji. Tu je i pristojba od 420 do 880 kuna, ovisno o načinu prijave.

 •       Curaçao

Ovaj nizozemski karipski otok nudi program @HOME in Curaçao, koji je radnicima na daljinu dostupan na šest mjeseci i može se produžiti na isto vrijeme. Osim ukupnih pristojbi od 294 USD, za prijavu je potrebna i kopija putovnice, dokaz o bonitetu i dokaz o zdravstvenom osiguranju. Vrijeme obrade je otprilike dva tjedna, a svi se podnositelji zahtjeva moraju pojedinačno prijaviti.

 •       Češka Republika

Slobodnu vizu Češke Republike, Zivno, malo je teže dobiti od većine na ovom popisu. Uz promjenjivu pristojbu, dokaz o minimalnom prihodu od 5.750,58 USD i tipično potrebne dokumente (putovnica, dokaz o smještaju, kaznena evidencija itd.), podnositelji zahtjeva moraju prvo dobiti dozvolu za rad za određenu vrstu posla. Kandidati će također morati proći imigracijski razgovor, a viza traje godinu dana, dok odobrenje može potrajati 90–120 dana.

 •       Dominika

Dominika, također poznata kao Otok prirode Kariba, pruža 18-mjesečnu Work In Nature (WIN) vizu za produženi boravak. Podnositelji zahtjeva moraju predočiti dokaz o očekivanom prihodu od 50.000 USD, uz plaćanje prijave u iznosu od 100 USD pristojbu i 800 USD pojedinačne ili 1200 USD obiteljske vize. Ukoliko je pozitivno, pismo o odobrenju bit će poslano u roku od sedam dana.

 •       Estonija

Estonija ima pokrenula službenu digitalnu nomadsku vizu koja dopušta digitalnim nomadima da ostanu u zemlji do godinu dana. Podnositelji zahtjeva moraju dostaviti dokaz o minimalnom prihodu od 3.504 € i platiti državnu pristojbu od 80 € ili 100 € za vizu tipa C (kratki boravak), odnosno tipa D (dugotrajni boravak). Dodatni uvjeti uključuju posjedovanje važeće putne isprave i zdravstvenog osiguranja, te prolazak provjere prošlosti. Prijave se moraju podnijeti osobno u najbližoj estonskoj ambasadi ili konzulatu, a vrijeme obrade obično je 15-30 dana.

 •       Gruzija

Program Remotely From Georgia omogućuje digitalnim nomadima i njihovim obiteljima da godinu dana rade u ovoj bivšoj sovjetskoj državi. Projekt je dostupan putnicima iz do 95 zemalja, uključujući i članice Europske unije. Popis se sastoji od svih nacija čiji su stanovnici mogli posjetiti Gruziju bez vize do godinu dana prije početka pandemije. Podnositelji zahtjeva trebaju predati online obrazac za prijavu i dostaviti financijski dokaz (točan iznos nije naveden) zajedno s drugim traženim podacima.

 •       Njemačka

Njemačka boravišna dozvola odobrava freelancerima i drugim samozaposlenim osobama da borave u zemlji tri mjeseca, no to se može produžiti za najviše tri godine. Osim obrasca za podnošenje zahtjeva za vizu i plaćanja pristojbe od 60 €, digitalni nomadi moraju priložiti fotokopije brojnih dokumenata uz svoju prijavu, uključujući putovnicu, dvije biometrijske fotografije, popratno pismo i portfelj prethodnih radova. Zahtjev se mora osobno predati najbližem njemačkom veleposlanstvu ili konzulatu, a prije podnošenja zahtjeva za boravišnu dozvolu potrebno je osigurati njemačko prebivalište i prijaviti ga lokalnom nadležnom uredu. Nakon toga potrebno je otvoriti njemački bankovni račun, registrirati se u Poreznoj upravi i osigurati njemačku zdravstvenu zaštitu.

 •       Island

Program dugoročne vize za udaljene radnike dostupan je digitalnim nomadima iz bilo koje zemlje koja ne zahtijeva vizu za putovanje na Island i nije dostupna nijednoj državi članici EU-a, Europskog gospodarskog prostora i/ili Europskog udruženja za slobodnu trgovinu. Viza se može izdati na najviše 180 dana, sve dok podnositelji zahtjeva mogu dokazati mjesečni prihod u iznosu od 8.085,38 USD za samce ili 10.511 USD za parove, dok se pristojba za obradu od 98,64 USD mora platiti posebno za svakog aplikanta. Svi zahtjevi moraju se podnijeti osobno ili putem pošte Direkciji za useljeništvo.

 •       Malta

Nomadska dozvola dozvoljava digitalnim nomadima da rade na daljinu unutar malteškog arhipelaga jednu godinu. Može se obnoviti, ali je dostupna samo stanovnicima zemalja izvan Europske unije. Podnositelji zahtjeva moraju ispuniti prag bruto mjesečnog prihoda od 2.700 EUR, posjedovati važeću putnu ispravu, imati zdravstveno osiguranje, kao i važeći ugovor o najmu ili kupoprodaji nekretnine te proći provjeru prošlosti. Nakon odobrenja plaća se i  administrativna pristojba u iznosu od 300 eura za svakog podnositelja zahtjeva.

 •       Mauricijus

Premium Travel Visa ove države nudi godinu dana rada na daljinu, može se obnoviti i u potpunosti je besplatna – bez ikakvih naknada. Kandidati će i dalje morati dokazivati ​​minimalni mjesečni prihod od 1.500 USD za svakog podnositelja zahtjeva, kao i 500 USD mjesečno za svaku uzdržavanu osobu mlađu od 24 godine. Zahtjevi se obrađuju u roku od 48 sati od podnošenja.

 •       Meksiko

Meksička privremena boravišna viza jedinstvena je po tome što je usmjerena, ali nije ograničena na Kanađane. Omogućuje digitalnim nomadima rad u Meksiku u razdoblju od 180 dana do četiri godine. Budući putnici morat će dokazati mjesečni prihod od 2.166,11 USD ili prosječno mjesečno stanje u banci od 36.102,41 USD tijekom prethodnih 12 mjeseci. Aplikacija Family Unity, koja ima vlastitu dokumentaciju i zahtjeve za ekonomsku solventnost, omogućuje rodbini digitalnog nomada da im se pridruži u inozemstvu.

 •       Montserrat

Pečat za rad na daljinu koji izdaje Montserrat vrijedi godinu dana, a za njega je potreban dokaz o godišnjem prihodu od 70.000 USD, pristojba od 500 USD za samohrane putnike ili 750 USD za obitelji do tri osobe uzdržavane osobe (plus naknada od 250 USD za sve dodatne uzdržavane osobe). Također su potrebni i dokaz o valjanom zdravstvenom osiguranju, kopija biografskih podataka putovnice, fotografija, policijski zapisnik i dokaz o zaposlenju ili potvrda o osnivanju poduzeća.

 •       Norveška

The Independent Contractor Visa pruža radnicima na daljinu dvije godine boravka u Norveškoj. Viza košta 600 eura i morate imati dokaz o godišnjem prihodu od najmanje 35 719,53 eura. Norveška uprava za imigracije (UDI) ima online kontrolnu listu potrebne dokumentacije koja se mora predati zajedno sa zahtjevom i ispunjenom kontrolnom listom. Prijave i svi potrebni dokumenti moraju se predati najbližem norveškom veleposlanstvu ili konzulatu.

 •       Portugal

Portugal nudi nezavisnu radničku vizu koja vrijedi godinu dana. Može se obnoviti dva puta, svaki put za dodatne dvije godine. Sama viza košta 83 eura, a postoji i naknada za boravišnu dozvolu od 72 eura. Uz obrazac zahtjeva za vizu, potrebno je priložiti važeću putovnicu, dvije fotografije, važeće putno osiguranje, dokaz o prebivalištu, dokaz o dovoljnom prihodu za vlastito uzdržavanje, dokaz o posjedovanju poslovnog subjekta (ili ugovor o pružanju usluga) te izjavu nadležnog tijela da je podnositelj zahtjeva kvalificiran za zapošljavanje u njihovom sektoru (ako je primjenjivo).

 •       Sejšeli

Program Sejšela Workcation omogućuje digitalnim nomadima da rade udaljeno s bilo kojeg od 115 otoka i to na samo mjesec ili čak godinu dana. Potrebno je platiti pristojbu od 45 €, dostaviti važeću putovnicu , dokaz da ste zaposlenik/vlasnik poduzeća, dokaz o visini prihoda (točan iznos nije naveden) i valjanu policu zdravstvenog i putnog osiguranja s njihovom prijavom.

 •       Tajvan

Taiwan Employment Gold Card tehnički nije digitalna nomadska viza, već kartica koja kombinira otvorenu radnu dozvolu, boravišnu vizu, potvrdu o boravku stranca i dozvolu za ponovni ulazak. Ova kartica omogućuje radnicima boravak u Tajvanu jednu do tri godine i košta 100 USD do 310 USD, ovisno o državljanstvu podnositelja zahtjeva i trajanju njihovog boravka. Za dobivanje odobrenja aplikacijama je obično potrebno 30 dana, ali to se može povećati na 50–60 dana ako se zatraže dodatni dokumenti. Kvalifikacija se temelji na procjeni profesionalnih vještina kandidata, a prilikom podnošenja zahtjeva nije potrebno već imati posao u Tajvanu.

Podijelite