Korištenje tehnologija kao što su IoT i umjetna inteligencija omogućuje bržu proizvodnju koju je moguće predvidjeti, kao i maksimalno iskorištavanje raspoloživih resursa, što dovodi do isplativog i učinkovitog poslovanja. Ukratko – sve ono što nudi pametna tvornica! Prilagodba u području proizvodnje nedvojbeno je jedan od smjerova u kojem se industrija kreće posljednjih godina. Rastući zahtjevi potrošača potiču trend u proizvodnom sektoru koji rezultira većom fleksibilnosti u proizvodnji. Zahvaljujući minimiziranju vremena zastoja potrebnog za ponovno opremanje i rekonfiguraciju opreme, proizvođači su u mogućnosti održati učinkovitost svog proizvodnog procesa, a istovremeno postaju fleksibilniji i spremniji za nove tržišne izazove. S obzirom na sve prednosti koje potpuno automatizirano i inteligentno postrojenje može imati, učinak dobro implementiranog rješenja pametne tvornice trebao bi omogućiti brzi povrat ulaganja i staviti svoje rane korisnike na čelo industrijske revolucije 4.0.

Što su pametne tvornice?

Pametna tvornica je digitalizirani proizvodni pogon koji koristi povezane uređaje, strojeve i proizvodne sustave za kontinuirano prikupljanje i dijeljenje podataka. Ti se podaci zatim koriste za donošenje odluka za poboljšanje procesa, kao i za rješavanje svih problema koji se mogu pojaviti. Pametne tvornice povezuju digitalni i fizički svijet kako bi nadzirale cijeli proizvodni proces, od upravljanja lancem opskrbe do proizvodnih alata, pa čak i rada pojedinih operatera u pogonu. Struktura pametne tvornice može uključivati ​​kombinaciju proizvodnih, informacijskih i komunikacijskih tehnologija, s potencijalom integracije u cijelom proizvodnom opskrbnom lancu. Svi ovi različiti dijelovi proizvodnje mogu se povezati putem IoT-a (Interneta stvari) što omogućuje otkrivanje, mjerenje, kontrolu i komunikaciju svega što se događa tijekom proizvodnog procesa. Zahvaljujući bežičnim senzorskim mrežama koje povezuju strojeve, alate, materijale ili bilo koje proizvodne površine, poput transportnih traka, sva sredstva uključena u proizvodne procese mogu se pratiti u stvarnom vremenu, dajući njihovu potpunu vidljivost operaterima tijekom cijelog proizvodnog lanca. Na temelju toga, korištenje sredstava i logistika unutar tvornice mogu se optimizirati do maksimalnog kapaciteta. Donošenje odluka također se može poboljšati zahvaljujući prikupljenom znanju o potencijalu svake imovine.

Kako opremiti pametnu tvornicu

Stvarna implementacija pametne tvornice uvelike ovisi o specifičnostima i individualnim zahtjevima proizvodnog okruženja. Kao fizička osnova za svaku pametnu tvornicu, potrebni su senzori čija mreža smještena u cijelom proizvodnom pogonu služi za praćenje statusa imovine, prikupljanje i analizu podataka te korištenje dobivenih uvida za optimizaciju proizvodnje. Da bi senzori mogli obavljati sve ove vrste operacija, mora postojati platforma za njihovo osiguravanje i upravljanje, omogućujući im prikupljanje podataka i njihovo predstavljanje na korisniku prikladan način. Iako je istina da se na automatizaciju gleda kao na prijetnju postojećim proizvodnim poslovima, postoji trend koji naglašava sve veća potrebu za setovima digitalnih vještina. Jednostavno rečeno, sve više tvrtki odlučuje implementirati digitalne tehnologije i trebaju stručnjake koji će njima upravljati.


Hrvatski Telekom partner projekta “100 pametnih tvornica

Projekt „100 Pametnih tvornica“ pokrenut je u svibnju 2019. s ciljem stvaranja većeg broja pametnih tvornica kako bi se osigurala njihova pozicija na tržištu. Cilj projekta je kroz tri godine provući njih 80 do 120 kroz proces digitalne transformacije. Transformacija poduzeća omogućava se kroz metodologiju Culis koja je rezultat dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji i rada na optimizaciji procesa i sastoji se od Lean, Digitalne i Green transformacije. Tijekom i nakon transformacije, poduzeća mogu očekivati sljedeće rezultate: > Najmanje 10 do 30% veća produktivnost > Najmanje 25% veća energetska efikasnost > Najmanje 25% manje nesreća na radu > Najmanje 40% kraće trajanje proizvodnog ciklusa > Najmanje 40% manje rada > Najmanje 35% više dodane vrijednosti od prodaje novih digitaliziranih proizvoda i usluga.

U sklopu projekta „100 Pametnih tvornica“ Hrvatski Telekom pokriva sljedeće segmente za pametne tvornice:

  • IoT PaaS  tj. Iot Platform as a Service rješavaju sve izazove u kreiranju profesionalnih IoT rješenja
  • IaaS infrastrukturne usluge i rješenja omogućit će obavljanje poslovnih aktivnosti uz maksimalnu sigurnost i dostupnost
  • SaaS rješenja omogućavaju optimalnu dijeljenu infrastrukturu za odabrani softver (HT-ov Manufacturing Execution System izvrstan je primjer kako krenuti u digitalizaciju proizvodnje)
  • IP/IT Security usluge kako bi digitalna transformacija proizvodnje bila provedena po najvišim sigurnosnim standardima
  • on-premise instalacije na lokaciji proizvodnje

IT stručnjaci Hrvatskog Telekoma spremni u svakom trenutku analizirati postojeću infrastrukturu te u skladu s određenim poslovnim potrebama sugerirati adekvatno rješenje skrojeno po mjeri. Ivana Beli Oštarčević, direktorica Sektora za razvoj i upravljanje portfeljem ICT usluga u HT-u kaže da im je kroz suradnju na ovom projektu cilj utvrditi poziciju HT-a kao tržišnog lidera na području industrije 4.0 i pokretača digitalizacije: “Omogućavajući napredne poslovne usluge i infrastrukturu koje nudimo industrijskim poduzećima kroz ovu suradnju, želimo hrvatskim proizvodnim kompanijama olakšati prilagodbu digitalnim alatima i pripremiti ih za poslovnu transformaciju i industriju 4.0.”]]>

Podijelite