Kako se koncept učenja na daljinu razvijao od 19. stoljeća do danas? Dramatični događaji i okolnosti kojima u posljednje vrijeme svjedočimo, primorali su većinu nas napustiti svoje radne stolove, učionice, predavaonice, urede i stvoriti novo, produktivno radno okruženje u svojim domovima. Uobičajene sastanke zamijenili su Microsoft Teams i Zoom pozivi, pauze i razgovore s kolegama zamijenile su pauze na kauču ili balkonu našeg doma, ali najprimjetnije od svega, uobičajeni pristup razmjeni informacija, napretku i učenju koji se zbivao uživo gotovo su u potpunosti zamijenili naši pametni uređaji. Ljudi širom svijeta i svih uzrasta istovremeno imaju priliku iskusiti neku vrstu učenja na daljinu. Mnogi mogu pomisliti da se prvi puta u životu susreću s e-learningom (digitalnim učenjem). Ipak iznenadili biste se kada biste saznali da koncept e-learninga nije toliko moderan i nov. Iza njega stoji bogata povijest utkana u našu svakodnevicu i to na mnogo, na prvi pogled, neprimjetnih načina.

Kako je sve počelo

Temelji učenja na daljinu kakvog poznajemo danas gradili su se čak i prije izuma modernih računala i interneta. Prvu važnu prekretnicu možemo smatrati sredinu 19. stoljeća kada je engleski profesor Isaac Pitman uveo sistem slanja zadataka i bilježaka svojim učenicima poštom. Tim podvigom omogućio je da se edukacija i prijenos povratnih informacija odvijaju  novim kanalima uz dotad uobičajeni  način – podučavanje uživo. Mnogi su vizionari ubrzo primijetili potencijal učenja na daljinu i krenuli ga razvijati Pitmanovim stopama.  

Prvi stroj za učenje

E-learning kakvog poznajemo danas nešto je mlađi. 20-ih godina prošlog stoljeća krenuo je poprimati prepoznatljiv oblik izumom stroja za provjeru znanja (testing machine) iz 1924.  kojim je Sydney L. Pressey omogućio automatizirano testiranje znanja. Njegov jednostavan stroj sadržavao je ispisana pitanja koje su studenti vidjeli ako su točno odgovorili na prethodna. Tridesetak godina kasnije, 1950-ih, sljedeći veliki korak napravio je B.F.Skinner koji je stroj za učenje (learning machine) unaprijedio, učinio prilagodljivim i time dostupnim većoj populaciji. Njegov model ima mogućnost izmjene unaprijed osmišljenih programa i tako se prilagođava raznim područjima učenja, ali i samom pojedincu time što se težina pitanja može izmijeniti na temelju očitanog napretka. Ovakav stroj sadržavao je još jednu važnu i nama dobro poznatu komponentu e-learninga – nagradu za napredak. I to čak bez monitora! 😉 60-ih godina izumljen je prvi pametni sustav učenja na računalima pod imenom PLATO koji je studente Sveučilišta u Illinoisu podučavao novom gradivu koristeći tekst, grafike i razne interakcije. Dokaz o uspješnosti ovog pristupa učenju je i britansko sveučilište Open University koje još od 70-ih godina ovu vrstu učenja na daljinu koristi kao primarni način edukacije. 1980-te su bile prekretnica. Izumom osobnog računala i širenjem internetske mreže dobili smo pristup dotad nezamislivoj količini znanja i informacija koja se svakodnevno povećava. E-learning se neprestano razvija i usavršava. Još 90-ih godina započelo je osnivanje prvih edukacijskih ustanova orijentiranih isključivo na učenje na daljinu, a pojavljuje se i prvi moderni sustav učenja koji se od tada neprestano koristi – LMS Software (Learning Management System).  Zahvaljujući tome sve više i više institucija, organizacija i kompanija prepoznaje potencijal e-learninga i pridružuje se ovoj rastućoj industriji. Tako se 2013. i HalPet pridružuje uzbudljivom svijetu učenja na daljinu sa sustavom za online učenje eLPC Business koji prerasta u LPC online platformu za učenje te do današnjeg dana nastavlja rasti zajedno sa svim inspirativnim inovacijama kojima imamo priliku svjedočiti. Vjerujemo da je sada puno lakše zamisliti kako se učenje na daljinu uspjelo razviti do pregršt inteligentnih, korisnih i zanimljivih mogućnosti koje nudi danas. 

Koja je budućnost e-learninga

Zahvaljujući jednostavnijim komponentama učenja na daljinu iz prošlosti koje u kombinaciji sa sadašnjim naprecima u tehnologiji, imamo sliku onoga što nas očekuje u ovoj industriji u sljedećih nekoliko godina. Uzbudljive značajke kao što su tehnologija adaptivnog učenja, umjetna inteligencija, microlearning opcije i društvene platforme za učenje samo su neke koje možemo spomenuti. Osim toga za pružanje produktivnog i personaliziranog iskustva učenja za pojedinca je jedna od ključnih karata na koju igra da bi pobijedio.  Danas imamo priliku, u kojem god okruženju i trenutku želimo, stjecati nova znanja, širiti prijašnja i napredovati na načine kao nikada u povijesti, a započeti možemo – odmah sada!  Usvojite ili unaprijedite svoje vještine vodstva ili educirajte svoje menadžere, voditelje timova ili projekata kroz LPC for Business e-learning platformu iz područja poslovnih vještina, osobnog razvoja i poslovnih stranih jezika.

Podijelite