Umjetna inteligencija (AI) transformira način na koji tvrtke rade, donose odluke i komuniciraju s klijentima. AI alati mogu automatizirati mnoge repetitivne i vremenski zahtjevne zadatke, oslobađajući vrijeme zaposlenika kako bi se mogli usredotočiti na kreativnije i strateške aktivnosti, što povećava produktivnost i učinkovitost. AI može analizirati velike količine podataka u realnom vremenu i generirati vrijedne uvide koji pomažu u donošenju informiranih odluka. To je ključno za strategiju, marketing, financije, i mnoge druge aspekte poslovanja. Ovi alati omogućuju tvrtkama da bolje razumiju potrebe i preferencije svojih kupaca, a personalizirane usluge i ponude često vode do povećanja lojalnosti klijenata.

Chatbotovi i virtualni asistenti koriste AI za brže i efikasnije odgovaranje na upite klijenata 24 sata na dan, 7 dana u tjednu, što poboljšava korisničko iskustvo i smanjuje opterećenje ljudskih resursa. AI ujedno može identificirati neefikasnosti u poslovnim procesima i ponuditi rješenja za njihovo poboljšanje, te aktivno raditi na kibernetičkoj sigurnosti, kao i analizirati velike količine podataka kako bi identificirali trendove, obrasce i buduće potrebe tržišta, što pomaže tvrtkama da se prilagode promjenama i budu proaktivne.

AI alati za učinkovitije poslovanje

Tvrtke koje usvoje AI alate često su bolje pozicionirane za inovacije i ostvarivanje konkurentske prednosti, brže se prilagođavaju promjenama na tržištu i često preuzimaju vodeću ulogu u svojoj industriji. ChatGPT jedan je od najpoznatijih, no svakako ne i jedini. Sastavili smo kratku listu AI alata koji bi mogli dobro doći svakom poslovanju.

Stvaranje sadržaja

Jasper.ai: Jasper.ai je pomoćnik za pisanje koji pokreće AI, a koji može pomoći u pisanju postova na blogu, članaka, sadržaja na društvenim mrežama i slično. Također može generirati različite kreativne formate teksta, kao što su pjesme, kodovi, skripte, glazba, e-poruke, pisma itd.

Grammarly Business: Grammarly Business je alat za provjeru gramatike i plagijata pokretan umjetnom inteligencijom, koji pomaže u stvaranju sadržaja bez pravopisnih grešaka na engleskom jeziku. Također nudi niz drugih značajki, kao što su detekcija tona i stilski vodiči.

Canva: Canva je platforma za grafički dizajn koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi olakšala stvaranje vizuala profesionalnog izgleda. Nudi širok raspon predložaka, fontova i slika koji se mogu koristiti za izradu grafike društvenih medija, prezentacija i drugih marketinških materijala.

Služba za korisnike

ChatGPT: ChatGPT je chatbot koji pokreće AI a može pomoći u pružanju korisničke podrške 24/7, odgovoriti na pitanja kupaca, riješiti probleme, pa čak i stvoriti potencijalne klijente. Uz besplatnu i plaćenu verziju neprestano se radi i na njegovim ažuriranjima, u čemu uvelike pomažu i sami korisnici svojim upitima.

Zendesk: Zendesk je platforma za korisničku podršku koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi pomogla u upravljanju prodajom ulaznica, usmjeravanju razgovora do pravih članova tima i analizi korisničkih podataka.

OMNI: Objedinjujući sve komunikacijske kanale na jednom mjestu, Viber, SMS, Email i Mobile app messaging, OMNI platforma omogućuje lakše i učinkovitije upravljanje marketinškim porukama i komunikacijom s korisnicima.

Prodaja i marketing

Microsoft Dynamics CRM: Microsoft Dynamics CRM (Customer relationship management) omogućuje upravljanje odnosima s klijentima u svim fazama marketinga, prodaje i podrške, kao i poboljšanje zadovoljstva korisnika što doprinosi smanjenju troškova i donosi veće prihode.

HubSpot Sales Hub: HubSpot Sales Hub je CRM platforma koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi pomogla u praćenju potencijalnih kupaca, upravljanju poslovima i sklapanju novih prodaja.

LinkedIn Sales Navigator: LinkedIn Sales Navigator alat je za prodaju na društvenim mrežama koji koristi AI za praćenje i povezivanje s potencijalnim kupcima, pruža podatke i uvide koji pomažu da odrediti prioritete.

Google Ads: Google Ads je mrežna platforma za oglašavanje koja koristi AI pri ciljanju oglasa, odabirući publiku koju će zanimati određeni oglasi

Produktivnost

Microsoft 365: Microsoft Word koristi umjetnu inteligenciju kako bi pomogao korisnicima da poboljšaju svoje pisanje identificirajući gramatičke pogreške, predlažući stilska poboljšanja i dajući povratne informacije o jasnoći i jezgrovitosti. Excelovi alati za analizu podataka koriste AI kako bi pomogli korisnicima analizirati podatke i prepoznati trendove. MyAnalytics koristi umjetnu inteligenciju za analizu radnih navika korisnika i pružanje uvida u to kako mogu biti produktivniji.

ClickUp: ClickUp je platforma za upravljanje projektima koja koristi AI kako bi mogla automatizirati zadatke, pratiti napredak i surađivati s članovima tima.

Otter.ai: Otter.ai je usluga prijepisa pokretana umjetnom inteligencijom koja može pomoći u prepisivanju bilješki sa sastanaka, podcasta i drugih audio zapisa.

Financije

Xero: Xero je računovodstvena platforma koja koristi umjetnu inteligenciju za automatizaciju zadataka, poput usklađivanja transakcija i generiranja izvješća.

Wave: Wave je besplatni računovodstveni softver koji koristi AI kako bi malim tvrtkama pomogao pratiti prihode i rashode.

Planiranje

IBM Planning Analytics: Ovaj alat koristi AI za predviđanje budućih trendova i optimizaciju planiranja resursa.

Anaplan: Anaplan koristi AI za poboljšanje financijskog planiranja i analize.

Adaptive Insights: Adaptive Insights koristi AI za dinamičko planiranje i modeliranje poslovnih scenarija.

Izazovi implementacije AI alata u poslovanju

Uvođenje AI u poslovanje može biti skupo kada se u obzir uzmu troškovi kupnje i implementacije AI sustava, obuka zaposlenika te održavanje i nadogradnja tehnologije. Za mnoge manje tvrtke, ovo može biti financijski izazovno. AI alati zahtijevaju visokokvalitetne podatke kako bi pružili precizne rezultate. Ako tvrtka nema pristup kvalitetnim podacima ili ako su podaci nepotpuni ili netočni, AI može donositi pogrešne odluke. AI može automatizirati mnoge zadatke, ali nedostaje mu ljudska empatija, kreativnost i intuitivno razumijevanje. U nekim industrijama, posebno onima gdje je važna interakcija s klijentima, nedostatak ljudskog elementa može biti velika mana, no i nju se može ublažiti planiranjem i odgovornim korištenjem tehnologije.

Kao i svaka tehnologija, AI je podložan sigurnosnim prijetnjama, a hakiranje AI sustava ili zloupotreba podataka može dovesti do ozbiljnih posljedica, zbog čega je iznimno važno kome se daje povjerenje pri implementaciji. Uvođenje AI-a u poslovanje zahtijeva obuku zaposlenika kako bi se naučili koristiti AI alate i razumjeli njihove rezultate, što može zahtijevati promjene u radnim procesima, no ujedno dati i brojne dugoročne prednosti u poslovanju. Kako se sve više tvrtki okreće AI-u, održavanje konkurentske prednosti zahtijeva stalnu inovaciju.

Kako odabrati prave AI alate za svoje poslovanje

Prilikom odabira AI alata za vaše poslovanje, važno je uzeti u obzir specifične potrebe i proračun poslovanja. Evo nekoliko stvari koje treba imati na umu:

1. Izazovi poslovanja: koji su najveći izazovi s kojima se tvrtka suočava i koje biste zadatke željeli automatizirati?

2. Proračun: cijena alata za umjetnu inteligenciju može varirati od besplatnih do stotina dolara mjesečno.

3. Recenzije korisnika: prije odabira AI alata, svakako treba pročitati recenzije drugih tvrtki, što može dati uvid u jake i slabe strane pojedinog alata.

Greška je pokušati implementirati previše AI alata odjednom, već je bolje započeti s jednim ili dva alata i usredotočiti se na njihovo pravilno korištenje. Važno je obučiti zaposlenike o tome kako koristiti alate na način koji će najbolje povećati produktivnost. Nakon implementacije važno je pratiti rezultate kako bi se vidjelo imaju li željeni učinak i je li potrebna njihova prilagodba.

AI omogućava automatizaciju mnogih procesa rada, od upravljanja zalihama do proizvodnje, što može rezultirati uštedama u troškovima i smanjenju grešaka. U suvremenom poslovnom okruženju, tvrtke koje se ne prilagode i ne koriste AI alate riskiraju zaostajanje za konkurencijom. AI nije samo alat za budućnost, već i stvarnost koja omogućava tvrtkama da budu efikasnije, konkurentnije i usmjerenije prema potrebama svojih klijenata.

Podijelite