Znate li kako reći NE? Odgovor na ovo pitanje jako je važno znati u privatnom, ali i poslovnom životu.  Znamo li zašto? Riječ „ne“ jedan je od najučinkovitijih alata za upravljanje sobom i svojim vremenom. Koristite li je pravovremeno i na pravi način? Iz našeg dugogodišnjeg i trenerskog i coaching iskustva većina ljudi reći će „ne“ – obično kažu nešto poput;  tu baš nisam dobra, to nikako da naučim, e to mi je slaba točka ☹. I ti odgovori nisu povezani s godinama i neiskustvom već se odnose na sve. A što kada biste znali da je odgovor na ovo pitanje iznimno jednostavan. Radi se o 3 jednostavna koraka. Kad netko od vas traži nešto što ne možete ili ne želite napraviti, primijenite upravo ta tri koraka. Svaki je važan i potreban.

I to je to! Upravo ste mikroučili – svladali jednu mikro lekciju!! Toliko jednostavno, a toliko moćno. Ova će 3 koraka, u situacijama koje traže vaši NE, biti melem za kontrolu nad vremenom i sobom, a nećete pritom ugroziti vaš odnos sa sugovornikom. 

Mikroučenje je praktičan i jednostavan način učenja putem kratkih, praktičnih i zaokruženih  jedinica znanja. Sjajno je to što se ti „obroci” mogu poslužiti gdje, kako i kada su nam potrebni jer „razbijaju“ učenje na male zalogaje koji su zanimljivi i praktični za učenika. Ne samo to, mogu se prilagoditi količinom, trajanjem dinamikom i intenzitetom. Mikroučenje najčešće traje od 3 do 15 minuta. Međutim ovakav pristup učenju omogućuje kompaniji da odgovori na različite izazove upravo pomnim odabirom i kombiniranje različitih mikro cjelina u kontinuiran razvojni plan.

Mikrolekcije imaju važan zadatak brzo nas podučiti nečem konkretnom, novom, za nas važnom ili potrebnom, a ne pretrpati nas nepotrebnim informacijama. Njihova je forma vrlo praktična i možemo ih svladavati tijekom radnog dana kao dio naše razvojne navike ili za njima možemo lako posegnuti kad se pojavi potreba. Ove kratke, vremenski razmaknute mikro seanse učenja dokazano poboljšavaju retenciju. To znači da je zadržavanje naučenog, puno bolje i trajnije od tradicionalnih metoda prijenosa znanja. 

Odmah ćemo reći da ova ideja o zalogajima učenja nije nova, no svoju novostečenu popularnost  danas  zahvaljuje digitalnim rješenjima. Platforme za online učenje nude sjajne mogućnosti za osobnih i profesionalni razvoj upravo kroz mikroučenje. 

Zašto je mikroučenje važno i potrebno

Mogli bismo navesti jako puno je razloga koji idu u prilog ovom načinu učenja, no za ovu priliku nudimo nekoliko. 

U prvi plan naravno iskače vremenska stiska – previše zadataka, prekratki rokovi, ubrzanje općenito, a potreba za učenjem sve je veća upravo zbog dinamike rada i učestalih promjena,  

Činjenica da se mikroučenje savršeno u uklapa u način na koji danas volimo konzumirati informacije (instant and K.I.S.S.) 

Evo i jednog vrijednog znanstvenog razloga iz 1956.. Kognitivni psiholog George Miller utvrdio je da mozak u jednom naletu može zadržati samo 5 do 9 činjenica prije nego što ih pohrani u dugoročno pamćenje ili ih izgubi.   

Ipak nama ste najvrjedniji dokaz upravo vi. U našoj anketi iz rujna ove godine postavili smo vam sljedeće pitanje. Evo odgovora: 

HalPet. rujan 2023

Kako izgleda jedna mikro lekcija

Dolazi u različitim, već dobro znanim formatima. To može biti: 

Video koji prenose ključne informacije.

Kviz, igre, simulacija … na primjer za utvrđivanje as-is-stanja … 

Infografika ili onepageri – pregledne vizualne prezentacije ključnih pojmova.

Fotografija – zanimljive, inspirativne i upečatljive 

Podkast –  razgovor sa stručnim osobama iz nekog područja

Audio – kratki audio zapisi dostupni u formatu koji se može slušati

e-knjige ili članci –  kratki tekstualni materijali prilagođeni specifičnim konceptima, 

                                 proizvodima, uputama …

Bez obzira na format, njena je funkcionalnost uvijek u prvom planu. A to je odgovoriti na konkretno pitanje, takozvane HOW to situacije? (U LPC online platformi to zovemo alati brže-lakše-bolje.)    

Evo nekih:

Koje su koristi mikroučenja

Velike. Pomoću mikroučenja, i kompanija i pojedinci mogu uz minimalna ulaganja planirati razvoj  zaposlenika i timova i time se osigurava:  

Veća učinkovitost: brže usvajanje ii prijenos informacija jer se fokusira na suštinske koncepte, eliminirajući nepotrebne detalje.

Praktičnost: zbog kratkog trajanja, zaposlenici učenje lako mogu uklopiti u svoj radni dan bez ometanja produktivnosti.

Personalizacija: mogućnost prilagođavanja učenja kompanijski, timskim ili individualnim  potrebama

Dostupnost: s mobilnim uređajima učenje postaje mikroučenje lako dostupno kad god i gdje god želimo učiti.

Angažiranost: Kratke, dinamične lekcije održavaju pažnju i interes učenika te potiču na direktnu primjenu

Motivacija: rezultati mikroučenja odmah su vidljivi i time potiču zaposlenike na daljnje učenje i razvoj

Samopouzdanje i sigurnost: kroz kratke i jednostavne lekcije svako znanje i svaka vještina postaje nešto što možemo svladati    

Kada je vrijeme za mikroučenje? 

Odgovor na ovo pitanje iznimno je jednostavno, kad god se to pojavi kao potreba. 

To mogu biti sljedeće situacije:

Prije učenja

Kao… 

 • priprema za trening – kako trening iskoristiti (samo) za vježbanje?
 • upoznavanje s temom – treba li mi to uopće?
 • samoprocjena – kako mi to trenutno ide?

Za vrijeme učenje

Kao…

 • samoprocjena – kako mi to trenutno ide?
 • „domaća zadaća” – kako naučeno primijeniti u praksi i izvježbati?
 • utvrđivanje znanja – kako da budem siguran/na da sam spreman/na za sljedeći modul?

Nakon učenja

Kao…

 • ponavljanje gradiva – kako pobijediti krivulju zaborava?
 • uspjeh u praksi – kako to primijeniti u nekim drugim situacijama?
 • novi uvid – kako se sada nosim s takvim situacijama?

Uvijek

Kao …

 • priprema za konkretnu situaciju – kako to ono ide? gdje su mi oni materijali s treninga
 • prijenos znanja – kako da to ukratko objasnim novom kolegi?
 • Pametno” opuštanje – Ima li nešto kratko, zabavno i korisno za moju dušu/za uz kavu/umjesto skrolanja?

Zaključak  

Mikroučenje je važan pomak u načinu kako pristupamo učenju, prilagođavajući se ubrzanom tempu života i radne okoline. Sa svojom praktičnošću, personalizacijom i učinkovitošću, postaje ključna komponenta modernih obrazovnih i L&D strategija. Kroz jednostavne korake, svatko može implementirati mikroučenje kako bi poboljšao učinkovitost, razvio nove vještine i postao još uspješniji u svojim nastojanjima. Ključna je spremnost na učenje u malim “zalogajima”, prilagođavanje vlastitim potrebama i usklađivanje s ubrzanim tempom života i rada.

Kroz različite formate poput videozapisa, kvizova, infografika ili podcastova, mikroučenje, omogućuje personalizirano učenje koje se lako uklapa u svakodnevni raspored, čineći ga pristupačnim i efikasnim. Važno je prepoznati situacije u kojima se mikroučenje može primijeniti, bilo prije, tijekom ili nakon formalnog učenja.

Kroz mikroučenje, pojedinci i organizacije mogu doživjeti niz koristi, uključujući veću učinkovitost, praktičnost, personalizaciju, dostupnost, angažiranost, motivaciju te povećanje samopouzdanja i sigurnosti. Ova inovativna metoda prilagođava se suvremenim potrebama za brzim i praktičnim usvajanjem ključnih znanja.

U svijetu gdje vrijeme postaje dragocjeni resurs, mikroučenje se pojavljuje kao ključni element razvoja i obrazovanja. Sada je vrijeme da donesemo odluku i krenemo putem mikroučenje.  Znanje koje množi kad se dijeli i tako stvara put prema osobnom i profesionalnom uspjehu.

Podijelite