Održivost više nije samo trend, već imperativ za sve tvrtke, bez obzira na njihovu veličinu i industriju u kojoj djeluju.

Sve više tvrtki obvezuje se smanjiti svoj utjecaj na okoliš stvaranjem ekološki osviještenih radnih mjesta. S poslovnog stajališta gledano, potrošači su skloniji dati podršku tvrtkama s dokazanom društvenom odgovornošću. Postoji mnoštvo ekoloških ideja za ured koje vaša tvrtka može primijeniti već danas, bez obzira na svoju veličinu. Počnite s malim koracima i implementirajte ideje u svoje svakodnevne aktivnosti, zatim i kroz cijelu poslovnu organizaciju. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kojim biste mogli započeti svoje poslovno putovanje ka održivosti.

15 zelenih ideja za održivo poslovanje

1. Prijeđite na digitalno – koristite tehnologiju za poboljšanje učinkovitosti i smanjenje otpada. Dok ispisivanje zahtijeva skeniranje i ponovno ispisivanje, digitalnim dokumentima može se pristupiti svugdje gdje postoji internetska veza! Potaknite zaposlenike da koriste digitalne alate i softver koji smanjuje potrebu za ispisom i trošenjem papira.

2. Osigurajte nosače za bicikle ili ormariće za pohranu stvari – Omogućavanjem infrastrukture koja potiče korištenje bicikla, ne samo da potičete zaposlenike na vježbanje, već pomažete i okolišu smanjujući emisije ugljika i prometne gužve. Uvođenjem ormarića i tuševa dobivate zadovoljne radnike koji će rado koristiti alternative prijevozu na fosilna goriva.

3. Koristite papir koji se može reciklirati – Ako mislite da je reciklirani papir uvijek prljavo bijel i lagano se trga, varate se. Vremena su se promijenila, pa tako danas postoji 100% reciklirani papir koji se ne može razlikovati od “običnog” novog papira. Ako već morate ispisivati dokumente, svakako provjerite jesu li vaše računalo i pisač automatski postavljeni za dvostrani ispis, kako bi se smanjilo nepotrebno trošenje resursa.

4. Koristite ekološke proizvode za čišćenje – umjesto jakih kemijskih sredstava, koristite proizvode za čišćenje koji su napravljeni od prirodnih sastojaka poput octa i sode bikarbone. Osim što su dugoročno isplativiji, dobri su za okoliš i ne mogu naštetiti ni zaposlenicima s alergijama na jaka sredstva za čišćenje.

5. Potičite korištenje posuđa za višekratnu upotrebu – zamolite svoje zaposlenike da ponesu svoje boce za vodu za višekratnu upotrebu umjesto korištenja jednokratnih plastičnih. Ovo ne samo da smanjuje plastični otpad, već također potiče ljude da piju više vode tijekom dana. Umjesto plastičnog pribora za jelo, ponudite im klasični, kojeg nakon korištenja mogu oprati za ponovnu upotrebu.

6. Zajedno razmišljajte o novim idejama za održivost – Uključite svoje zaposlenike u svoju ekološku viziju tako da ih angažirate pri smišljanju novih ideja. Prikupite njihova razmišljanja o tome kako vaša organizacija može postati zelena i ekološki svjesnija na radnom mjestu. Dobivanje informacija na ovaj način daje priliku da zaposlenici lakše utjelovljuju i prihvate vašu novu misiju i ciljeve. Vaše vlastite obvezujuće ideje i pravila zasigurno neće biti tako učinkoviti kao plan koji zajedno razvijete.

7. Putujte odgovorno – nisu sva poslovna putovanja neophodna, a videokonferencije mogu biti učinkovita alternativa mnogim sastancima. Kad god je to moguće, idite javnim prijevozom umjesto korištenja taksija i vožnje vlastitim automobilom, te odaberite vlak umjesto aviona. Razvijanje korporativne politike putovanja postavlja obvezu organizacije i pomaže u podizanju svijesti zaposlenika o tome kako bi trebali putovati.

8. Promijenite svoje žarulje – promijenite svoje najčešće korištene žarulje u LED, koje su 80% učinkovitije od standardnih žarulja. Ako vaš ured ima prozore, svakako optimizirajte prirodno svjetlo. Izbjegavajte paljenje žarulja tijekom dana držeći zavjese, sjenila i rolete otvorenima.

9. Odaberite održive materijale i namještaj – ako želite redizajnirati svoj poslovni prostor, dajte prednost odabiru komada koji su izrađeni od održivih materijala. Pogledajte gdje, kako i s kojim materijalima i završnim obradama se proizvodi vaš namještaj, te dajte prednost održivim alternativama.

10. Budite aktivni u zajednici – uključivanje u projekte i inicijative izvan zidova vaše tvrtke pomaže napraviti razliku u široj zajednici i poboljšava ugled vrijednosti vašeg brenda u javnoj sferi. Pronađite dobrotvorne partnere, pridružite se lokalnim inicijativama (ili pokrenite vlastitu) kako biste unaprijedili svoje održive radne prakse.

11. Dodajte biljke u radni prostor – dodavanjem zelenila u ured možete napraviti više od pukog uljepšavanja interijera. Biljke ispuštaju kisik i smanjuju onečišćenje zraka, čineći zrak na vašem radnom mjestu čišćim i zdravijim za disanje. Također mogu smanjiti i zagađenje bukom, što je osobito važno za otvorena radna mjesta.

12. Isključite uređaje kad god možete – optimizirajte postavke za uštedu energije na svom računalu i isključite ga kada odete iz ureda. Uređaji poput skenera i pisača koji se ne koriste često trebali bi biti uključeni samo onda kada su potrebni. Možda se čini kao neznatno, ali s vremenom se ta mala potrošnja energije nakupi do te mjere da postane itekako relevantna.

13. Kava i čaj iz održivih izvora – Konzumacija kave i čaja u uredima diljem svijeta odlična je za dobrobit zaposlenika, ali akumulira veliku količinu plastičnog otpada. Ponudite svojim zaposlenicima ekološki prihvatljive vrećice čaja i brendove kave. Uklonite aparate za kavu koji koriste jednokratne kapsule koje se ne mogu reciklirati i zamijenite ih onima za višekratnu upotrebu.

14. Povećajte fleksibilnost vlastitog prostora – pametna zgrada koja se može lako prilagoditi različitim potrebama i budućim okolnostima imat će niži ugljični otisak. Dizajn radnog mjesta može omogućiti razne uvjete poslovanja, te uštedjeti visoke troškove i vrijeme izgradnje.

15. Podesite termostat – pametni termostati mogu se programirati da održavaju ured na određenoj temperaturi, te nadzirati razine grijanja i klimatizacije, kako bi održavanje idealne temperature bilo daleko isplativije. Osim što će smanjiti količinu potrošene energije, osigurat će zaposlenicima rad na ugodnoj temperaturi tijekom cijelog dana.

Zeleno poslovanje za generaciju budućnosti

Nova generacija radnika od kompanije za koju radi ne traži samo visokotehnološke uvjete i politiku rada na daljinu, već očekuje društvene i ekološke obveze. Sposobnost izražavanja i djelovanja prema vlastitim vrijednostima (tj. održivosti) na poslu može omogućiti ljudima da pronađu više smisla u svojim radnim obvezama, što može dodatno poboljšati njihova iskustva na radnom mjestu. Osim toga, održivost može uštedjeti novac tvrtkama i organizacijama, te im omogućiti učinkovitije poslovne operacije. Ideje za uštedu na radnom mjestu možda vam neće biti na pameti svaki dan, ali ako možete unijeti i male promjene, one bi s vremenom mogle pozitivno utjecati na krajnji rezultat, te postati sastavni dio poslovne svakodnevice. 

Podijelite