Čak 24 milijuna malih i srednjih poduzeća čini 99% svih poduzeća u Europi (prema podacima Europske komisije) i dvije trećine radnih mjesta u privatnom sektoru u EU. Oni su ključni za europsko gospodarsko i društveno tkivo, pokreću zelene i digitalne prijelaze Europe i podržavaju dugoročni prosperitet. Posljednjih su se godina vlasnici malih tvrtki i poduzetnici diljem svijeta suočili s nizom izazova, uključujući nesigurno gospodarsko okruženje, modele rada koji se neprestano mijenjaju i tehnologije koje se brzo razvijaju. Kako bi potaknuli uspjeh, tvrtke moraju sagledati svoje poslovanje u svjetlu šire gospodarske situacije. Praćenje trendova u dok su još u nastajanju može pomoći poduzetnicima da izmijene svoje strategije kako bi poslovanje učinili učinkovitijim i povećali prihode.

1. Umjetna inteligencija

U eri digitalnog napretka, umjetna inteligencija (AI) otvara nova vrata kreativnosti i daje novo značenje učinkovitosti. Generativna umjetna inteligencija omogućava softverima da stvaraju tekst, glazbu, slike i još mnogo toga temeljem jednostavnih opisa, što ima ogroman potencijal za transformaciju različitih sektora poslovanja. Alati poput ChatGPT ili Barda postaju sveprisutni, no svakako ne mijenjaju u potpunosti ljudski faktor. Investitori kapitala i velike korporacije prepoznaju potencijal ovih tehnologija i ulažu milijarde dolara u njihovo istraživanje i razvoj.

S uvidima dobivenim akvizicijom, sortiranjem i tumačenjem velikog broja podataka, poduzeća mogu kreirati personalizirane marketinške kampanje i optimizirati učinkovitost vlastitog poslovanja. Ovo znanje omogućava stvaranje prilagođenog korisničkog iskustva jer se želje kupaca mogu lakše predvidjeti i na njih odgovoriti odgovarajućom ponudom.

Kako se tehnologije prepoznavanja govora razvijaju, očekuje se da će potrošnja putem glasovnih pretraživanja dosegnuti 20 milijardi dolara do 2032. godine, s tržišnim udjelom od 18,5% prema izvješću Future Market Insightsa. Ovaj najnoviji trend znači da tvrtke moraju stvoriti “glasovnu” prisutnost na svojim online kanalima, zbog čega tvrtke koje prate trendove moraju početi optimizirati svoje marketinške inicijative kako bi uzele u obzir glasovno pretraživanje dok je ova tehnologija još u nastajanju.

Istražite dostupne alate i tehnologije za implementaciju AI u svoje poslovanju. Ovisno o vašim potrebama, to mogu biti platforme za strojno učenje, jezik za programiranje za analizu podataka ili gotova AI rješenja.

Neke od područja u kojima mala poduzeća mogu iskoristiti AI:

  • Korisnička podrška i komunikacija: korištenje tehnologije prepoznavanja govora za automatizaciju korisničke podrške putem glasovnih asistenata ili chatbotova. Ovo može pomoći u bržem rješavanju korisničkih upita i pružanju boljeg korisničkog iskustva.
  • Automatizacija procesa: poput obrade faktura, korisničke podrške, ili upravljanje zalihama. Time se mogu smanjiti troškovi ali i povećati produktivnost.
  • Marketing i kreiranje sadržaja: tehnologija prepoznavanja govora može vam pomoći u kreiranju podcasta, vodiča i drugih audio sadržaja. AI može pomoći i u optimizaciji marketinških kampanja kroz ciljane segmentacije, praćenja rezultata kampanja i prilagodbe strategija
  • Poboljšanje pristupačnosti: tehnologije prepoznavanja govora može poboljšati pristupačnost vaših proizvoda i usluga za osobe s invaliditetom.

2. Održivo poslovanje

Klimatske promjene i održivost su aktualne teme već neko vrijeme, a tvrtke u svim industrijama poduzimaju mjere kako bi smanjile svoj ugljični otisak i imale pozitivan utjecaj na okoliš. Takve radnje potaknute su promjenom u ponašanju klijenata, budući da su potrošači sada svjesniji i odlučuju se za poslovanje s ekološki održivim tvrtkama.

I male tvrtke mogu mijenjati navike i procese kako bi osigurale održivu poslovnu praksu. Korištenje digitalnih dokumenta i potpisa pomoći će u smanjenju upotrebe papira i stvaranja otpada. Umjesto jednokratnih, moguće je odabrati održive proizvode i usluge. To može uključivati ​​kupnju ekološki prihvatljivog namještaja i opreme, korištenje održivih materijala za pakiranje i odabir dobavljača koji provode održive poslovne prakse. Ozelenjavanje ureda još je jedan način poticanja održivosti i korištenja ekoloških praksi. To može uključivati ​​instalaciju solarnih ploča, prebacivanje na održive izvore energije, recikliranje i kompostiranje i korištenje ekološki prihvatljivih proizvoda za čišćenje.

Male tvrtke mogu surađivati ​​s lokalnim zajednicama kako bi podržale održive inicijative, mogu donirati novac ili resurse lokalnim organizacijama koje se bave očuvanjem okoliša ili pomoći u organizaciji događaja za podizanje svijesti o održivosti. Mogu koristiti svoju platformu kako bi promovirale održivost, poput objavljivanja ​​videozapisa o održivim temama na profilima svojih društvenih medija.

3.  Stvaranje produktivnog radnog okruženja

Za najbolje iskorištavanje svih prednosti zaposlenika generacije Z koji će uskoro postati nova radna snaga, potrebno je razumjeti kako se njihove potrebe i prioriteti razlikuju od ostalih generacija. Oni  su digitalno rođeni, globalno svjesni i fokusirani na ciljeve. Oni traže radno okruženje koje im omogućuje da budu kreativni, fleksibilni i povezani.

Zaposlenici danas ne žele samo veliku plaću ili promaknuća, oni žele biti sretni na poslu, a to znači da se žele osjećati kao da su važni i da posao koji rade pridonosi krajnjem cilju. Zadovoljstvo zaposlenika ključno je i izravno je povezano s njihovom razinom produktivnosti.

Pandemija COVID-19 natjerala je svijet da preispita kulturu rada, poradi na prihvaćanju hibridnog rada i usvajanju pametnih poticaja, poput 4-dnevnog radnog tjedna. Neke od glavnih prednosti modela rada usmjerenih na zaposlenike su povećanje produktivnosti i zadržavanje i stjecanje pravih talenata za odgovarajuća radna mjesta.

Kako bi stvorili produktivno radno okruženje, tvrtke se trebaju usredotočiti na razvijanje kulture koja je usmjerena na zaposlenike. To znači stvoriti okruženje u kojem se zaposlenici osjećaju cijenjeno i poštivano. Pružanje prilika za razvoj i napredovanje će pomoći zaposlenicima da se osjećaju smisleno i da imaju osjećaj napredovanja u svojoj karijeri. Posvećenost ravnoteži između poslovnog i privatnog života znači pružanje zaposlenicima vremena i resursa koji im trebaju da bi uskladili svoj posao sa svojim privatnim životom i ciljevima.

4. Integracija digitalnog poslovanja

Digitalna transformacija nije samo prolazan trend; postaje sve relevantnija kako tehnologija, posebice 5G mreža, napreduje. Digitalna transformacija je nužna integracija digitalnih tehnologija u postojeće poslovne operacije, s ciljem pojednostavljenja, racionalizacije resursa i unaprjeđenja poslovanja.

Primjerice, novi POS sustavi idu dalje od pukog olakšavanja procesa plaćanja. Ovi inovativni sustavi pružaju potpuno integrirana rješenja za korisnike i transformiraju iskustvo potrošača. Sve više restorana, barova i kafića omogućuje digitalno naručivanje putem QR koda na stolu, omogućavajući korisnicima brzu i jednostavnu narudžbu. Sustavi nove generacije opremljeni su naprednim analitičkim alatima koji ne samo da optimiziraju opskrbne lance, već i značajno smanjuju gubitke i nepotreban trošak.

Poslovna rješenja koriste snagu umjetne inteligencije kako bi razumjela obilje podataka koji su prethodno bili nedostupni. Ova vrsta dubinskog analiziranja podataka omogućava poduzetnicima donošenje bolje informiranih odluka za budućnost, optimizaciju internih procesa i stvaranje ciljanih marketinških strategija. Digitalna transformacija stvara novi temelj za inovaciju i rast, a poduzeća koja je usvoje će biti spremna za izazove i prilike koje budućnost donosi.

5. Financiranje i alternativni izvori kapitala

Digitalna transformacija ne znači samo promjenu u tehnologiji, već i u pristupu financiranju. Za mala poduzeća, različite mogućnosti financiranja postaju sve dostupnije i inovativnije. Crowdfunding omogućuje poduzetnicima da prikupe sredstva od široke mase ljudi putem online platformi. Ova vrsta financiranja često omogućava izravan kontakt s potencijalnim kupcima i pruža priliku za stvaranje zajednice oko proizvoda ili usluge.

Peer-to-peer (P2P) krediti postaju sve popularniji, omogućujući poduzećima da posuđuju novac izravno od pojedinaca ili manjih investitora putem online platformi. Ova vrsta financiranja često nudi povoljnije kamatne stope i fleksibilnije uvjete nego tradicionalni bankovni krediti.

Venture kapital, iako nije nova pojava, i dalje igra značajnu ulogu u financiranju inovativnih start-upova i rastućih malih poduzeća. Investitori traže perspektivne projekte i nude financijsku potporu u zamjenu za vlasnički udio u tvrtki. Ovo može ubrzati rast i razvoj poduzeća te otvoriti vrata za nova tržišta i prilike.

Svaka od ovih alternativnih metoda financiranja ima svoje prednosti i izazove. No, s povećanom dostupnošću i pristupačnošću ovih opcija, mala poduzeća sada imaju više izbora za osiguravanje potrebnih sredstava kako bi podržala svoju digitalnu transformaciju i daljnji rast.

6. Generacijske promjene u potrošačima

Svaka nova generacija potrošača donosi nove potrebe i preferencije. Male tvrtke moraju razumjeti te razlike kako bi prilagodile svoje proizvode i usluge ciljanim skupinama potrošača.

Generacija X (rođeni 1965. – 1980.): fokusirani na financijsku sigurnost i stabilnost, vjerojatnije je da će kupovati proizvode i usluge koje su pouzdane i koje će im pomoći da uštede novac.

Y generacija (rođeni 1981. – 1996.): rođeni u digitalnom dobu i naučili na instant zadovoljstvo. Vjerojatnije je da će kupovati proizvode i usluge koji su dostupni online i koje su prilagođene njihovim individualnim potrebama.

Z generacija (rođeni 1997. – 2012.): ekološki osviještena i društveno odgovorna generacija, vjerojatnije je da će kupovati proizvode i usluge koji su održivi i koji podržavaju društvene ili političke ciljeve koje i sami zastupaju.

Većina kupaca danas se oslanja na recenzije onih sličnih njima. Primjerice, ako osoba koja kupuje plus veličinu odjeće vidi recenziju u kojoj netko slične građe dobro ocjenjuje proizvod, vjerojatnije je da će ga kupiti. Važno je dobro istražiti ciljanu skupinu potrošača i prilagoditi svoju strategiju njihovim specifičnim potrebama.

7. Kibernetička sigurnost

Kibernetičke prijetnje predstavljaju ozbiljan izazov za mala i srednja poduzeća iz više razloga; često nemaju resurse i stručnost za zaštitu svojih informacijskih sustava od sofisticiranih napada, a mnogi napadači biraju mala poduzeća kao lakše mete jer se često manje pažnje posvećuje njihovoj sigurnosti. Najčešće prijetnje koje se susreću u svijetu kibernetičke sigurnosti uključuju phishing napade, ransomware, napade na web stranice i druge oblike zlonamjernog softvera. Takvi napadi mogu imati ozbiljne posljedice, uključujući gubitak osjetljivih podataka i velike financijske posljedice. Mnoge zemlje uvelike su pooštrile zakonsku regulativu koja se odnosi na zaštitu osobnih podataka, a tvrtke koje ne poštuju te zakone suočavaju se s ozbiljnim kaznama.

Iako izazovi u vezi s kibernetičkom sigurnošću mogu biti značajni, postoje koraci koje poduzeća mogu poduzeti kako bi se zaštitila. Osoblje treba biti educirano o kibernetičkim prijetnjama i kako ih prepoznati. Instalacija antivirusnih programa, firewalla i drugih sigurnosnih alata može značajno smanjiti rizik od napada. Redovito ažuriranje operativnih sustava i softvera pomaže u zatvaranju sigurnosnih rupa koje napadači često iskorištavaju.

Dobro rješenje može biti “outsourcanje” kibernetičke sigurnosti stručnjacima koji su specijalizirani za tu svrhu ili iskoristiti vaučere za digitalizaciju u poslovanju za usluge Hrvatskog Telekoma. Aktivnosti vaučera uključuju provjeru kibernetičke sigurnosti poduzeća kroz provedbu sigurnosnih provjera sustava/provjera propusnosti podataka, provedbu penetracijskih ispitivanja uz izradu pripadajućih izvješća, kroz provedbu sigurnosnog testiranja i detekcije kibernetičkih prijetnji informacijskom sustavu poduzeća. Također uključuju analizu prikupljenih podataka i definiranje dodatnih poboljšanja sustava te generiranje izvještaja za potrebe regulatora, certifikacijskih kuća i sl. te edukaciju zaposlenika od strane pružatelja usluga radi povećanja osposobljenosti.

Podijelite