Proteklo desetljeće pamtit ćemo po brojnim tehnološkim inovacijama koje su nam doslovno promijenile život, a nova tehnološka revolucija 4.0 tek je započela. Želimo li pametnu budućnost moramo je stvoriti sami. Time su se vodili mnogo inovatori i kompanije koji su proteklih desetak godina osmišljavali proizvode koji su nekada spadali u domenu znanstvene fantastike. Sjećate li se Martyjevog hoverboarda iz filma “Povratak u budućnost”? Njegove inačice već su odavno stigle na police trgovine široke potrošnje, a električni bicikli i romobili postali su svakodnevica. Automobili koji voze sami? Već se naveliko testiraju i spremaju za uvođenje na prometnice diljem svijeta. Upravo jutros ste možda zamolili digitalnog osobnog asistenta da naruči još namirnica za vašu obitelj, pratili ste svoje vitalne vrijednosti na pametnoj narukvici, te upalili svjetla i podesili termostat prije nego što ste uopće ušli u kuću. Moderna tehnologija i internet stvari uvelike nam olakšavaju život već neko vrijeme. Budućnost je postala sadašnjost, a uvođenjem 5G mreže doživjet ćemo njezin puni potencijal, te otvoriti vrata novim mogućnostima. U nastavku donosimo nekoliko proizvoda koji su nam u većoj ili manjoj mjeri promijenili svakodnevicu u posljednjih desetak godina.

Pametni gadgeti

Telefoni, čitači, satovi, slušalice – svi oni postali su pametni i bežični. Svaki od njih daje svoj doprinos novom načinu razmišljanja i pomaku paradigme koji mijenja način na koji pristupamo tehnologiji s kojom ili pomoću koje svakodnevno komuniciramo. Komunikacija je evoluirala izvan mobilnih uređaja i osobnih računala, tako da sada možemo slati poruke putem tableta, glasovnih pomoćnika, pametnih satova i još mnogo toga. Brige poput raspetljavanja kablova slušalica koji su se zapetljali u našim torbama ili džepovima postali su stvar prošlosti. Bežične slušalice, pa čak i punjači, maksimalno su pojednostavnili našu dnevnu rutinu. Odlazak u banku postao je suvišan uz internet bankarstvo na mobilnim uređajima, baš kao i naručivanje prijevoza i hrane. E-čitač kao što je Kindle ili Nook može držati tisuće knjiga bez da zauzima prostor i praktičan je za putovanja. Ukratko, danas nam život figurativno može stati na dlan, njime po potrebi možemo upravljati i na daljinu, a razvojem 5G mreže to će upravljanje postati sve brže, lakše i jednostavnije.

Električna vozila

Jedno od najbogatijih područja primjene 5G tehnologije je područje telematike povezano s IoT —prijenos informacija do i od udaljenih objekata kao što su vozila i flote, koje će pomoći vozilima smanjiti potrošnju goriva i ugljični otisak. Čak i automobili danas se mogu smatrati gadgetima. Tesla i Rimac pokazali su svijetu kako električna vozila mogu biti konceptualna, ali i praktična, brza i vizualno atraktivna. Današnja svakodnevica nezamisliva je i bez električnih romobila, koji su postali nezaobilazno prijevozno sredstvo u urbanim sredinama, a električni kamioni za dostavu postali su standard. Elektromotori su mehanički vrlo jednostavni i često postižu učinkovitost pretvorbe energije od 90% i mogu se precizno kontrolirati. Također se mogu kombinirati s regenerativnim kočionim sustavima koji imaju sposobnost pretvaranja energije kretanja natrag u pohranjenu električnu energiju, što se može koristiti za smanjenje trošenja kočionih sustava i ukupnih energetskih potreba.

Bespilotne letjelice

Kada su se dronovi prvi put pojavili na tržištu, koristili su se strogo u vojne svrhe. Danas se bespilotne letjelice koriste na mnogo načina, uključujući isporuku malih predmeta, inspekcije industrijskih lokacija, nadzor infrastrukture, mapiranje, praćenje usjeva, hitne reakcije i sigurnosni nadzor. Sve više tvrtki počelo je shvaćati potencijal bespilotnih letjelica, zbog čega njihova komercijalna upotreba sve više dobiva na zamahu. Očekuje se da će tržište usluga bespilotnih letjelica porasti s 4,4 milijarde dolara u 2018. na 63,6 milijardi dolara do 2025. godine. Sofisticirani dronovi uskoro bi mogli obavljati svakodnevne zadatke poput automatizirane fertilizacije usjeva, praćenja prometnih nesreća, istraživanja teško dostupnih mjesta ili recimo dostave našeg sljedećeg obroka.

Kamere i video snimači

Prije ere mobilnih telefona i kompaktnih kamera, nije se svatko mogao baviti fotografijom – to je bilo rezervirano isključivo za profesionalce. Danas i oni koriste tehnološki izrazito napredne kamere koje ponekad mogu stati tek u dlan ruke. Akcijske kamere, poput najpoznatijeg brenda GoPro, omogućuju brojnim sportašima i ljubiteljima akcije da snimaju svoje avanture i napredak, te ga dijele sa svojom publikom uživo. One se mogu montirati na bicikle, automobile ili koristiti pod vodom, a kvaliteta video zapisa ili slike je besprijekorna, pogotovo za amaterski nivo. Video gadgeti uveli su pravu revoluciju u ovaj sektor, te otvorili mogućnost razvoja brojnih novih karijera i industrija koje dotad nisu postojali. Brzine preuzimanja 5G kreću se od oko 50 Mbps do 1,8 Gbps ili više, iako će se razlikovati ovisno o mrežnim uvjetima. Što se tiče kapaciteta, dok 4G mreže mogu smjestiti nekoliko tisuća IoT uređaja po četvornom kilometru, 5G će osigurati brzu mrežnu povezanost za milijune uređaja na istom području. Latencija će postati gotovo stvar prošlosti. Za aplikacije videonadzora, eliminacija kašnjenja pružit će dobrodošlo povećanje odziva kamere i nadzora u stvarnom vremenu, kao i veliki skok u kvaliteti slike, što će svakako doprinjeti i sigurnosti.

Virtualna i proširena stvarnost VR/AR

Virtualna stvarnost (VR) je računalno generirano okruženje sa scenama i objektima koji izgledaju kao stvarni, zbog čega se korisnik osjeća da je uronjen u svoje okruženje. Ovo okruženje se percipira putem naočala ili kacige za virtualnu stvarnost. Danas se VR tehnologija ne koristi samo u sektoru igara, već i kao pomagala za učenje u medicinskom i inženjerskom sektoru. VR nam omogućuje da uronimo u videoigre kao da smo jedan od likova, naučimo kako izvesti operaciju srca ili poboljšati kvalitetu sportskog treninga kako bismo maksimizirali izvedbu. U proširenoj stvarnosti (AR), naš vlastiti svijet postaje okvir unutar kojeg se postavljaju objekti, a sve što vidimo je u stvarnom okruženju i možda nije strogo potrebno nositi dodatnu opremu. Najbolji primjer ovog koncepta je igrica Pokémon Go. Iako je istina da će AR naočale postati bolje, jeftinije i udobnije, u budućnosti bi mogle zastarjeti ako AR leće preuzmu prednost. Kalifornijski startup Mojo Vision otkrio je 2020. godine kako razvija AR kontaktne leće s mikro-LED zaslonima koji stavljaju informacije u oči korisnika.

Blockchain

Tehnologija koja je u srcu bitcoina i drugih virtualnih valuta, može učinkovito, na provjerljiv i trajan način bilježiti transakcije između dvije strane, kao i programirati se da automatski pokreće transakcije. U siječnju 2009., nakon globalne financijske krize koja je ubrzala rastući ponor nejednakosti u svjetskim ekonomijama, tajanstvena figura po imenu Satoshi Nakamoto pokrenula je virtualnu valutu po imenu Bitcoin. Ta tehnologija je izrasla od digitalne valute vrijedne nekoliko penija u novi stup globalnih ekonomskih sustava – i još uvijek je na svom početku. Danas je digitalni novčanik nešto što svatko tko prati tehnološke i financijske trendove zasigurno ima. Bez obzira radi li se o najpoznatijoj digitalnoj valuti ili tisućama njih koje su nastale od začetka blockchaina, riječ je o tržištu vrijednom milijarde dolara.

Pametni televizori i streaming servisi

Nekada su videoteke bile na svakom koraku, a televizori su bili mahom katodni uređaji koji su nezgrapno stajali u kutu sobe. Današnji pametni televizori su svakom novom generacijom sve pametniji, vizualno atraktivniji i krcati mogućnostima koje su nam na dohvat ruke. Kao vizionar među nekadašnjim iznajmljivačima VHS medija, pokazao se Netflix, koji je danas sinonim za streaming usluge na globalnoj razini. Nakon njega trend streaming su prepoznali  i brojni drugi poput Amazona, Disneya i HBO Go. Novi televizori također mogu prikazati kvalitetu slike daleko iznad onoga na što smo navikli u prošlosti – TV standardne razlučivosti prikazuje 720 horizontalnih piksela, dok je danas uobičajeno da televizori imaju 4K rezoluciju, što je 4000 vodoravnih piksela, gotovo 6 puta više. Tu su i novi 8K televizori sa zaslonom koji sadrži 7680 vodoravnih i 4320 okomitih piksela, što ukupno čini otprilike 33 milijuna piksela

STEM komponente

Akronim STEM uveden je početkom 21. stoljeća kao način označavanja karijera i/ili nastavnih planova i programa usredotočenih na znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Njihovom razvoju svakako su doprinijeli gadgeti poput Raspberry Pi – minijaturnog Linux računala, koje izvorno napravljenog za promicanje kodiranja u školama. Za početak rada s njim potrebna je tipkovnica, miš i monitor, a proizvođači dodatne opreme pretvorili su ove male kutije u različite gadgete: vremenske stanice, retro igraće konzole, pametne zvučnike, poslužitelje u oblaku i sve što vam može pasti napamet. Nakon 9 godina na tržištu i s više od 40 milijuna prodanih jedinica (do svibnja 2021.), Raspberry Pi je ostvarenje snova svih “uradi sam” gadget majstora. U ovom području svakako vrijedi spomenuti i Alberta Gajšaka, osnivača CircuitMessa, čiji je MAKERbuino (današnji Nibble) bila prva igrača konzola koju je korisnik sam sastavljao.

AI asistenti

Razgovor s kućnim asistentom u obliku umjetne inteligencije postao je uobičajena aktivnost u domovima diljem svijeta zahvaljujući Amazonovoj Alexi, glasovnom asistentu ugrađenom u njegove Echo uređaje. Idealno za upravljanje pametnim kućnim uređajima, reprodukcijom medija ili brzu komunikaciju s prijateljima i obitelji, u nekim su kućanstvima postali skoro ravnopravan član obitelji. Uz Alexu, koja je bila prva, tu su i drugi “pomagači” koji rade po istom principu – Microsoftova Cortana, Appleova Siri, Samsungov Bixby i Googleov asistent bez imena. Tu je i Spencer, glasovni asistent i hrvatski proizvod iz radionice već spomenutog CircuitMessa, kojeg možete sami sastaviti.   Dok su 3G i 4G tehnologije olakšale korištenje aplikacija, streamanje videa i povezivanje s ljudima diljem svijeta, 5G tehnologija obećava neviđenu razinu brzine, pouzdanosti i povezanosti za naša digitalna iskustva. Jedva čekamo vidjeti što će nam sve donijeti godine pred nama!

Podijelite